Хрватски имунолог: Омикрон тек почиње харати

Хрватски имунолог упозорава на опасност заразе новим сојем коронавируса.

Регион 26.12.2021 | 10:16
Хрватски имунолог: Омикрон тек почиње харати

Имунолог Златко Тробоњача за Слободну Далмацију говорио је о новом соју коронавируса омикрону. За ту варијанту Тробоњача каже да је увјерен да је то још увијек САРС вирус који узрокује тешке клиничке слике и да није, као што неки говоре и мисле, еволуирао у вирус прехладе.

"Морамо знати да је омикрон ипак дошао у тренутку када је у Хрватској подоста људи вакцинисано  са двије дозе, а доста их је примило и трећу и када имамо пуно људи који су пребољели Цовид. Дакле, омикрон долази у друштво које има немали имунитет, стечен пребољевањем или вакцинисањме и која, по мени, износи засигурно неких 80-так посто“, рекао је.

Сматра да омикрон још увијек и није дошао у Хрватску у правој мјери.

„Тек треба доћи и не заносим се мишљењем да ће нас он заобићи. Врло вјероватно ће се, у већој мјери појавити у јануару. Па видите што се догађа у другим европским државама. Тамо се омикрон рапидно шири, али су хоспитализације драстично ниже, од оних које су "доносили" петходни вируси, почевши од вуханског, британског, индијског“, каже др. Тробоњача.

Најбољи имунитет имају оне особе које су пребољеле Цовид и које су се након тога вакцинисале, истакао је.

"Они су развили тзв. "супер имунитет". Иза њих су они који су се бустерирали, а онда долазе они који су се вакцинисали са двије дозе, али који би се требали вакцинисати и трећом, бустер дозом, како би се још боље заштитили“, додао је.

(Слободна Босна/фото: Цропиx / Аутор: Матија Дјањесиц / ЦРОПИX)