Додик је Орбанов пијун за унутрашње изборе у Мађарској

Република Српска 25.12.2021 | 20:00
Додик је Орбанов пијун за унутрашње изборе у Мађарској

Крајем октобра, утицајни Неw Yорк Тимес, викенд издање ове новине, објавио је велики текст о Орбану. Орбанов ефекат, ауторке Елисабетх Зерофскy, сјајне новинарке коју сам имао прилику упознати, промиче тезу о огромном утицају Орбана на америчке конзервативне политичаре, којима је мађарски лидер дословно предмет обожавања.

Лидерски изгубљена Републиканска странка готово је потпуно искључена из јавног и културног живота, а недавни скуп подмлатка ове партије о будућности странке претворио се у масовну тучу учесника. И даље, Републиканци имају половину гласова у Конгресу и веома су утицајни, без обзира на обезглављену политику, којој је најбољи избор до јуче био Трумп. 

У таквим околностима, траже се идоли попут Орбана, конзервативног политичара који суверено влада Мађарском безмало десет година. Шта мисли о демократији најбоље је показало сазнање од овог љета када су медијски извјештаји открили да је мађарска влада шпијунским софтвером заразила мобителе истраживачких новинара и политичких противника како би пратила њихову комуникацију. Додик је ономад отворено рекао за говорницом да прислушкује политичке противнике, то себи ни Орбан не би могао дозволити. Бар још не. 

Постављењем жице на границе Мађарске, Орбан је јасно и гласно рекао шта мисли о мигрантима из исламских земаља, који би, по његовом мишљењу, заувијек могли промијенити демографску слику Мађарске и Европе. Тако је, поред Америке, Орбан стекао веики број обожавалаца, не само међу конзервативним Европљанима, већ и међу утицајним европским политичарима. 

За америчке конзервативце привлачност Орбана лежи, не толико у детаљима његових закона или политике, колико у његовој тактици и његовом заговарању, барем јавно, хришћанства. Он се редовно, иако неодређено, позива на “хришћанске вриједности” Европе. Мађарска јесте претежно католичка, иако сам Орбан није. 

Расистичку изјаву о Босни и Херцеговини да није могуће у Европу интегрисати два милиона овдашњих муслимана треба посматрати као обраћање прије свега својим бирачима у Мађарској, јер он мора наћи непријатеља за своју политику да би она могла да функционише, а како нема више миграната на рути, могу послужити и муслимани, Бошњаци из БиХ. 

Додику, као "декларисаном борцу" против ислама, он ће дати 100 милиона еура од својих пореских обвезника, а тако их најбоље може оправдати, да Додик у ствари брани Мађарску и да је као такав вриједан сваког мађарског еура. 

Нико од водећих европских политичара није рекао ништа слично о муслиманима, а да ли мисле слично треба питати Турску и Ердогана. Треба се заинтересовати колико траје и колико ће трајати обећавани европски пут земље која је тренутно пред економским колапсом, што може да доведе Европу у сигурносни проблем већи од Украјине.

Исламофобија је свеприсутна и саставни је дио свјетске и европске политике, користе је због једноставности употребе подједнако и свјетски, али и исламски политичари.

Да, знам да звучи безнадежно, али Босна тренутно није велики проблем Европе, нити има потенцијал да буде. Европа има много већих проблема и сви европски политичари, када причају о нама, размишљају о томе шта будући развој ситуације у БиХ значи прије свега за њихове земље и сигурност. То је једини разлог што показују и овако мали интерес за нашу земљу. 

То шта ће да значи нама, не занима их превише. 

Наш највећи проблем је што нам је патетика много јача од логике, а патетична друштва су, у недостатку стварних показатеља успјеха, принуђена да се непрестано држе у стању хистерије. То су друштва у којима појединци сматрају да све лоше што им се дешава има оправдање у томе што су ипак посебни и дио посебног колектива, и да је, за разлику од неких тамо мање посебних људи који живе својим досадним и сређеним животима, нама то мисија.

Недавно је изашло истраживања које у директну везу доводи осјећај посебности становника са економским и друштвеним стањем у земљи. Погађате, што се људи више осјећају бољима од других, то су та друштва економски и друштвено нестабилнија. 

То што Орбан помаже Додику не значи баш ништа становницима Републике Српске, нити ће тај новац поправити њихов стандард, нити стандард презадужене РС. Као што ни Орбанова изјава о муслиманима у Босни не треба, нити може да увриједи овдашње муслимане, који су дио европског друштва стотинама година. 

Јер, када прича о нама, Орбан искључиво мисли о себи, слабић принуђен да прислушкује и то мало политичких противника које има. 

Оно, међутим, што преосталим Србима, Бошњацима и Хрватима у Босни ова ситуација треба да значи и што треба што прије да схвате јесте да ми дуго као држава нисмо субјекат међународних односа, већ њен објекат и да све што се сада дешава са нама, и што ће се дешавати, нема много везе са нама преосталима. Не олакшава нам што већ сада знамо ко ће због тога највише најебати. 

Посљедица је ово вишедеценијске немогућности, незаинтересованости, неспособности да овдашњи људи, од превелике заљубљености у себе, успију артикулисати свој најобичнији појединачни политички интерес кроз овдашње колективне политике. Интерес за бољим животом, економијом, здравством и школством, интерес за могућом и извјесном будућности.

Него се тумачима тих појединачних интереса сматрају изабрани политичари, који немају других интереса до сопствених, и ту смо гдје смо. О нама тренутно одлучују политичари које не занимамо, и међународни емисари које занимамо још мање. Што прије то схватимо, бићемо прије надомак рјешења, оно је у нама, не носи га нико на тацни. Није тако? 

У августу сам рекао да је Инцко шупак, да је шупачки донио одлуку у задњој седмици свог мандата, одлуку о Законима који већ постоје, само их нико не примјењује, но то није било популарно мишљење у свеопштој хистерији, еуфорији радости и љутње истовремено. Данас Гуардиан пише да ЕУ ради на преамбулама његове одлуке, а Додик који је по овдашњим аналитичарима до сада требало да буде ухапшен, протјеран, смијењен, јачи је него икад. 

О санкцијама више нико не говори. 

Само на тренутак погледајте у правцу Кипра, који је дуго кроз историју био раскрсница Европе, Азије и Африке, и много успјешнија земља од нас. Међутим, од турске инвазије 1974. године, земља је де фацто подијељена на већи међународно признати јужни дио, настањен углавном Грцима, и мањи, сјеверни дио – самопроглашену Турску Републику Сјеверни Кипар. Дакле, већ 50 година, Кипар је подијељен, и то између двије чланице НАТО пакта. 

Иако је мало тога заједничког, желим да кажем да и ово наше може да потраје. 

Једино је и најважније питање, колико ти, ја, ми, можемо још да трајемо, тачније, колико још овако можемо да пристанемо да нас нема, да потрајемо са трагичном спознајом да смо вишак у сопственој земљи.

(БУКА)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Реално

25.12.2021 19:17

Остаје ли Додик "кратких рукава": Орбан не може дати 100 милиона Републици Српској без сагласности државних власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха,

25.12.2021 20:12

Како болан немозе испод стола се то ради,а и тросице се испод стола.

Name

Милан

25.12.2021 20:47

Не треба никаква сагласност Сарајева нити је то икада требало !

Name

Србо

25.12.2021 21:27

Какви сте ви комплексаши и немам ријечи који би вам још "епитет" дописао. Само мрзите, а хришћани то не раде. Радујете се несрећи Додиковој, као да се ради о тамо некоме из Конга, а не о вашој Српској. Јесте ли свјесни колико далеко иде ово ваше незнање и мржња. Болест је то господо драга, зато ћете ви као кућа доприњети пропасти опозиције, а ови коментатори су за оваца и планине.

Name

Ре реално

25.12.2021 22:36

Е јел ти сад драго Дусане???

Name

Ре Србо

26.12.2021 00:42

Ја се Србо радујем сто је Миле милионер, и син му, и кцерка, и кумови сто су му милионери, и њихова дјецица сто су успјесна, паметна и богата, и сто сви успјесно послују са дрзавним фирмама, које редом пропадају….Срце ми пуно када видим како наса картел дрзава крупним корацима напредује и како смо се развили и просперирали. Ма браво патриоте, само наставите србовати и пљацкати

Name

Милун

26.12.2021 09:03

СРБО,СРБО, ЗАР СЕ МОЖЕ ВОЛИТИ ЧОВЕК,КОЈИ ЈЕ ОПЉАЧКАО СВОЈЕ ГРАЂАНЕ,ЧИЈЕ ИМАЊЕ ПРЕЛАЗИ МИЛИЈАРДУ ЕВРА ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ ЗАВАДИО НАШ НАРОД. НЕМОЖЕ СЕ ВОЛЕТИ ОНАЈ,КО ЈЕ УПЛЕТЕН У КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ. ОНАЈ ШТО ВРЕЂА И МАЛОВАЖАВА,ЖЕНЕ У СКУПШТИНИ И НОВИНАРКЕ. ЗАР СЕ МОЖЕ ВОЛЕТИ НЕГОВА БАХАТОСТ И БЕЗОБРАЗЛУК. ПУТИН И ВУЧИЋ НИКАДА НЕБИ СЕБИ ДОЗВОЛИЛИ ТАКВЕ БЛАМАЖЕ И ТАКВУ НЕКУЛТУРУ. ДОДИКА ТРЕБА СКЛОНИТИ ИЗ ПОЛИТИКЕ.

Name

Гаги

26.12.2021 09:16

Орбан пере паре преко Додика,и обрнуто.Обојици не гине робија

Name

недјо

25.12.2021 19:42

Додик вам дојде ко хотелска собарица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко К.

25.12.2021 19:47

Додик не може добити 100 милиона, јер помоц мора одобрити Парламент БиХ, посто се ради о медјународној помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мадјар

25.12.2021 19:48

Да ли Срби у РС знају да то нису паре из Мадјарске него Додикове.Он преко Орбана пере свој прљави новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

25.12.2021 19:49

Био је он подршка и Курцу, и гдје је сада Курц. Нигдје нема Курца. Отишао је као што је дошао. Надати се да ће тако бити и са Шандором Орбаном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

25.12.2021 20:22

Ма каквих 100 милиона људи моји. Па то је велика пара. Није то бакшиш. Код нас се прича само у милионима а немамо ни за хљеб

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуд

25.12.2021 22:32

А Електропривреда, ваљда она вриједи неких пара?

Name

Милан

25.12.2021 20:46

Шта год да је Додик Орбану, Орбан је пуно потребнији Републици Српској да спријечи јачање унутаризма БиХ и омогући враћање надлежности Републици Српској ! Наравно да ће другачије говорити којекакви портали који висе по америчкој, британској и којекаквим амбасадама неби ли добили коју кинту за себе. ЈАСНО КАО ДАН !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

25.12.2021 22:59

Сјајан текст.Поготово онај дио о психолошком профилу људи на власти.Тачно се понашају као да су сви безвриједни и да је Бог баш њих одредио да воде земљу и да се за све питају.Ко укаже на аномалије у друштву одмах је издајник,непријатељ,страни плаченик итд..Па таман и да укаже на грешке које свако види.Још су у стању да убједе људе да је сасвим нормално да цијене основних животних намирница скоче за 100%.Као све је то борба за боље друштво гдје ће нас они одвест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре-Бане

26.12.2021 08:03

Браво за објективан и прагматицан коментар са социјално-уоценим а тако префињениним тезама. Народ као да јос није схватио да се сви добивени-новци, на овај ли онај нацин, морају врацати и вратити (ми морамо вратити) а да је цијена одвец превелика (и да Додик скоро да ниста висе нема кредиторима да понуди...све је списко...а подоста је и у своје дзепове накрао) а да ми ´обицни-градјани од тих новаца скоро па ниста немамо!

Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

26.12.2021 08:41

ОВДЈЕ ТРЕБА ПИД ХИТНО ДОНИЈЕТИ ЗАКОН О КРИВИЦНОЈ ОДГОВОРНОСТИ ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИ НЕАРГУМЕНТОВАНО ЉУДЕ НАЗИВАЈУ ИЗДАЈНИЦИМА.У НОРМАЛНО ВРИЈЕМЕ ИЗДАЈНИЦИ СУ ХАПСЕНИ И ИСЛИ НА ДУГОРОЦНЕ РОБИЈЕ.АЛИ ТО ТРЕБА ЗА НЕКОГ ДОКАЗАТИ.КОД НАС ЈЕ ДОВОЉНО ДА КАЗЕС СЛОБИДНО КРИТИЦКО МИСЉЕЊЕ О ВЛАДТОДРСЦИМА ДА ТЕ НЕКО ИЗ ЦРВЕНЕ СЕКТЕ НАЗОВЕ ИЗДАЈНИКОМ ,И ПИД ТИМ ИЗГОВОРОМ ПЉАЦКАЈУ ДО ЦЕГА СЕ ГОД ДОХВАТЕ.ЗАСТО НЕ КАЗЕТЕ ЗА ОЕТРА ДЈОКИЦА ДА ЈЕ ИЗДАЈНИК КАД ЈАВНО КАЗЕ ДА ЈЕ У СРЕБРЕНИЦИ БИО ГЕНОЦИД.ЈЕЛ ТО НЕКИ ИЗ ВЛАСТИ ИМАЈУ ЕКСЛУЗИВНО ПРАВО ДА КАЗУ СТА ИМ ВОЉА И ДА ИХ НИКО НЕ КРИТИКУЈЕ.

Name

СРБОООООО

26.12.2021 09:06

Дођи себи или си прескочио терапиу ти си на народним јаслама твоје лед не обија сви ви који браните Додика будите спремни да це по вама пљувати ваша дјеца ако не они унуци сигурно што је најболније

Name

"Ндгранхета"

26.12.2021 15:29

И то ти је то.

Name

Не промице пазњи

26.12.2021 10:22

"Тако је поред Америке, Орбан стекао велики број обозавалаца у Европи медју утицајним политицарама"!

ОДГОВОРИТЕ