Додик не размишља, "заплео се ко пиле у кучине"

Жарко Папић, политички аналитичар каже да Додик у цијелом овом процесу не размишља даље од 48 сати, те да ће у РС може доћи са оваквом политиком само до изолације и драматичног пада стандарда.

Република Српска 25.12.2021 | 11:06
Додик не размишља, "заплео се ко пиле у кучине"

„Бојим се да се ситуација из дана у дан погоршава. Ми јесмо суочени са мајком свих криза, нашом босанскохерцеговачком. Наравно, кључно мјесто ескалације кризе је Народна скупштина РС, колико год то изгледало.. то је драматично опасно. Шта су мотиви Милорада Додика? Како је кренуо овај процес Тужилаштва БиХ тако се за јануар најављује излазак из правног система БиХ формирањем сопственог ВСТВ и може се извући закључак да је један од мотива за пренос надлежности избјегавање могућих правосудних санкција, обзиром да се посљедњих мјесеци изгубила контрола над правосуђем“, каже Папић на почетку интервјуа за БУКУ.

Он наводи да би други мотив могао бити да се напумпавањем тензија и у том контексту национализма добије нешто на изборима. 

„Међутим, све заједно је то веома лоше и води правној дисолуцији. Кад би се усвојили ови приједлози о враћању надлежности је правна дисолуција и претпосљедњи корак ка сецесији БиХ. То је она чувена реченица слободна Република Српска у оквиру БиХ“, каже Папић и додаје да ни критика овог процеса није најпаметнија. 

„Она се редуцира на рушење уставно-правног процеса, што је тачно. Мада се бојим да ће судски процес, ако га и буде, бити фарса. Изостаје оно што је кључно. Пренос надлежности имао би катастрофалне економско-социјалне ефекте по грађене, прије свега оне у Републици Српској, да поједноставим по Србе. Сиромашење, затварање, изолација, драматичан пад стандарда уз губитак послова... Критика треба бити фокусирана на грађане РС које ће ово уништити...“

Са друге стране, он у то погоршавање ситуације убраја и реакције из ФБиХ.

„Ако се реакције сведу на то да интервенишу странци санкцијама и смјеном Додика, па довођење НАТО трупа на Дрину, у Брчко, Источно Сарајево. Ако 26 година послије мира једино рјешење за очување БиХ тзв. босански патриоти виде у војној интервенцији НАТО пакта и високог представника онда се постављају озбиљнија питања.

На страну то да нико у демократском, грађанском дијелу друштва није реаговао на јавно објављене изјаве Шемсудина Мехмедовића (СДА) да су Срби геноцидаши, а Хрвати УЗП-овци. Нико, ама баш нико ни од политичара социјалдемократске, либерално демократске орјенатације не рагује. Зато се реагује на сваку запету Милановића или Орбана, али зашто не на ово. Шта хоћу да кажем. Једнако тако и опозиција у РС стоји на истим позицијама као власт. Јесмо за пренос надлежности, али им се метиод не свиђа. Једини закључак је да су одустали од гласања не би ли појачали кризу па смјенили власт у РС. Ни власт ни опозиција ни једну критику не говори према великосрпском национализму.“

И посљедња ствар у свему овоме, Србији ово дефинитивно не одговара, јер, како каже Папић, већ имамо јавне критике на Вучићевим медијима, који и сам каже да му најмање одговара нестабилност на Балкану. 

Како наводи саговорник Буке, суштина проблема је у томе да одавно у БиХ постоји судар два концепта.

„Један је пузућу унитаризам и са друге стране сепаратизам који је дошао до својих екстремних форми. Бојим се да ћемо се сад вратити уназад па да ће доћи до радикализације унитаризма. Реакција на ову катастрофалну грешку Додика по све народе да све ово што се могло рјешити неће се ријешити већ се се само ситуација погоршати, посебно по РС“, каже Папић.

Он објашњава да Додик у цијелом овом процесу не размишља даље од 48 сати и да се, како каже, „заплео ко пиле у кучине“ са цијелом овом акцијом коју је покренуо. 

Папић има и занимљиво рјешење за измјене Кривичног закона које би довеле до престанка важења Инцковог закона. Како предлаже, да се поднесе амандаман који би оставио овај текст у закону који је унио ОХР и додало се други члан: „кривично ће се одговарати ако се Република Српска буде називала геноцидном творевином и по том основу се тражило њено укидадње.“

Он каже да би то била добра основа за рјешавање проблема избалансираним приступом. 

„Тачно је, био је геносид у Сребреници. Али је исто тако сви у врху власти у Републици Српској на челу са Додиком прихватали да је био геноцид у Сребреници. Кад је почела обратна прича? Послије 2008. и пресуде суда кад је у ФБиХ почела прича да је РС геноцидна творевина и да је треба укинути. То тад почиње политичко питање и негирање геноцида за многе постаје одбрана Републике Српске, док са друге стране да је то геноцидана творевина и да је треба укинути. Здравог разума је све мање."

(Бука)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

МОРАЛО ДОЦ ВРАЦАЊЕ

25.12.2021 10:25

ДАЛИ ДО ОВОГ НИЈЕ ДОВЕЛО ОДУЗИМАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИСТА, СУМА ИНЦКО ЗАКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

25.12.2021 11:24

А ста ако је све то радјено уз договор три странке и три лидера Додика Цовица и Бакира.Да је њима стало до стандарда градјана прицали би о економији.

Name

Ре

25.12.2021 12:19

До овога је довела пљацка и расељавање народа. Теби изгледа одговара рикање по саторима.

Name

ДФ

25.12.2021 10:31

Мозда би и размисљао да није дудук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.12.2021 10:44

Сам себи створио проблеме на срећу да га зауставе за даљу будућност и бољи живот народа у РС, да неће више његов криминал харчити народ и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

25.12.2021 13:13

Како ћеш имати бољу будућност кад одузимају шуме, пољопривредно земљиште, не дозвољавају економски напредак забрањујићи изградњу аеродрома, хидроцентрале, гасовода итд. ,

Name

Ре Дане

25.12.2021 14:18

Шуме сијеку, њиве сију, наши лопови, зар се не гради аеродром у Требињу, хидро-централа на ријекама колико хоћеш, до душе приватних, све ово је продукт наше власти, а ти криви друге до миле воље

Name

Ре:Дане

26.12.2021 08:21

Закон није одузео шуму" Митру Митровићу" ни земљу "Марку Јанковићу" Ни Републици Српској али је одузео СНСД -у и Додику право да располаż с њом као са својом ђедовином и да је арчи као гаранције за кредите по белосветским берзама. Грешим ли?

Name

Лукавац

25.12.2021 10:50

Добро речено и потрефљено у срж проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

25.12.2021 11:47

ЗАПЛЕО СЕ ОН У ПАРЕ И КРИМНАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селективну правду

25.12.2021 13:47

Коју не слуцајно користе и медјународна заједница и они, било је и за оцекивати све ово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

25.12.2021 14:07

До коначног одцјепљења! Има још вечера код шћери да се поједе, а Проинтеру бар 50 Милиона на тендерима. На крају тунела ДЕДИЊЕ! а нас стоку ко за шта пита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

25.12.2021 14:10

Да ли је геноцид у Кравици,у Братунцу, и др... који су се десили прије Сребренице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.12.2021 14:41

Додик врло вјешто вуче потее у вези враћања надлежности Републике Српске а неки дискутанти су се заплели пошто је сад кренуло скидање меса са сушаре па уз коју ракицу запетља се и језик !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2021 01:07

Ма немој само да Проинтер и Дwелт офале, има јос милиона које треба узети овим дрзавним фирмама и овој сиротињи. Само напријед патриоте милионери, браните Српску све док и последњег постеног цовјека отјерате из овог картела.

Name

Истина

25.12.2021 14:57

Све це то ријесити истицање застава и 50км на изборима. Видите да се народ погубио. Сви кукају а нико ниста од страха не подузима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

25.12.2021 19:26

Врло" кредибилан" аналитичар,баш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цико

25.12.2021 23:13

Јос када интервју уради "Бука" онда знамо да је ово права истина.??

Name

Гуест

26.12.2021 08:01

Ти си се показао у правом свјетлу ваљда ти досадило на позорисним даскама да играс.

ОДГОВОРИТЕ