Преминула најстарија жена на свијету!

Жена за коју се сматра да је најстарија у Кини, али и на свијету, преминула је у својој 135. години. Кинескиња Алимихиан Сејити је водила миран и једноставан живот. Имала је рутину које се придржавала - увијек је ручала у исто вријеме, уживала у сунчању у башти и чувала своје потомке.

Забава 23.12.2021 | 17:23
Преминула најстарија жена на свијету!

Алимихан Сејити рођена је 25. јуна 1886. за вријеме владавине царске династије Квинг.

Удала се са само 17 година и наџивјела многе. Усвојила је двоје дјеце кћерку и сина који су јој подарили 43 унучади и праунучади.

Битну улогу у њеном животу имала је и музика, а њен унук Куербан Нуен каже да је њом испуњавала дане. - Нарочито је прије спавања уживала у слушању музике. Стопала би помјерала у њеном ритму - рекао је.

Мјесто Комуксерик одакле Сејити долази, познато је као град дуговјечности. Његови многи становници доживјели су старост дугачку преко 90 година.

Очекивани животни вијек продужио се након што је реигонална влада увела бесплатне медицинске услуге - годишње прегледе, кућног доктора и мјесечне накнаде за оне старије од 60 година.

Кинеско удружење геронтологије и геријатрије још је 2013. године рекло је како је Алимихан Сејити најстарија грађанка њихове земље, но из Гинисове књиге рекорда никада нису тражили провјеру њене старости, преноси Кликс. У књизи се као најстарија особа води Францускиња Калмент која је умрла у 122. години, а тренутна најстарија особа сматра се Кане Танака из Јапана која ће ускоро прославити 119 рођендан.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар