Изјава о заштити "лика и дјела" Милорада Додика. Коцка је бачена и на Дејтон?!

Садашњи и бивши предсједници законоданвих органа власти у Републици Српској и БиХ из српског народа позивају све стране, гаранте поштовања и свједоке  Општег оквирног споразума за мир у Боснии   Херцеговини (1995.), да  још једном потврде његову изворност и своју приврженост аутентичном Споразуму..., стоји у образложењу изјаве која треба да се потпише сутра у Бањалуци.

Република Српска 23.12.2021 | 15:25
Изјава о заштити "лика и дјела" Милорада Додика. Коцка је бачена и на Дејтон?!

У организацији власти у Републици Српској сви садашњи и бивши предсједници Народне скупштине Републике Српске, као и предсједавајући оба дома Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске позвани су да својим потписима стану у одбрану "лика и дјела" Милорада Додика.

Како је најављено из Народоне скупштине Републике Српске за сутра је предвиђено потписивање заједничке изјаве о непристајању на кршење Општег оквирног споразума за мир у БиХ и одбрани демократских вриједности и начела парламентаризма у БиХ.

У изјави се између осталог наводи да су неприхватљиви досадашњи облици интервенције цивилних и војних представника међународних институција и организација, а који су учињени супротно одредбама Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини   (1995.), па се њихове посљедице одбацују као израз противправног и недемократског дјеловања.

Треба подсјетити да у неким ранијим периодима када су сличне изјаве потписиване у Републици Српској или исказиван тада тихи отпор против одлука о смјени кадрова СДС, незаконитој смјени предсједника Републике Српске Николе Поплашена, као и у случају Мирка Шаровића, тадашњи а и садашњи лидер СНСД-а Милорад Додик је то оправдавао и давао подршку тим мјерама.

Према тврдњама многих актера из тог периода, домаћих и страних, Додик је правио спискове за одстрел и заједно са својим страним менторима преносио надлежности Републике Српске на БиХ.

У изјави која сутра треба да се потпише, у организацији садашњег Додиковог партнера у власти, Недељка Чубриловића се наводи да је након што је прошло више од двадесет и шест година од почетка имплементације Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини (1995.), коначно је вријеме да се БиХ омогући   самосталан живот и функционисање тако што ће престати међународни интервенционизам и наметање.

Такође се наводи да је неприхватљиво с аспекта међународног права да се било ко представља као високи представник у БиХ.

Наводе да је Савјет безбиједности Уједињених нација, једино тијело које поставља високог представника у БиХ, а то није учињено након што је Валентину Инцку престао мандат.

"Уставни поредак у Босни и Херцеговини, као основ за чување мира и омогућавање напретка Босне и Херцеговине, заслужује пуно поштовање и подршку, а све евентуалне измјене уређења могу бити прихватљиве само као демократски израз воље њених грађана изражен у процедурама предвиђеним уставима и без наметања", стоји у изјави, која је у посједу БН-а.

Даље се наводи да политичке групе, демократска јавност и сви њени представници у БиХ требају да се посвете напретку  своје заједнице,  окрену  главу од страног мијешања и фокусирају се на стварне проблеме земље и њеног становништва.

Међутим, садашњи и бивши предсједници законоданвих органа власти у Републици Српској и БиХ из српског народа позивају све стране, гаранте поштовања и свједоке  Општег оквирног споразума за мир у Боснии   Херцеговини   (1995.), да  још једном потврде његову изворност и своју приврженост аутентичном Споразуму (из Дејтона), те омогуће пуно поштовање демократских вриједности, воље народа, принципа парламентаризма и владавине права, као услова за успостављање и одржавање свега наведеног, затим доградњу система изборног законодавства које омогућава остваривање демократских стандарда и процедура уз аутентично представљање воље бирача у складу с принципима и одредбама уставне организације у БиХ.

У образложењу ове изјаве која треба да се прослиједи СБ УН-а се наводи:

- Ми, предсједавајући и предсједници институција законодавне власти у Босни иХерцеговини и Републици Српској од 1996.   године до данас, забринути за актуелне политичке процесе и односе, обавјештавамо вас да у овој чланици Уједињених нација од 1996. године трају процеси и активности супротне вриједностима Универзалне декларације Уједињених нација о људским правима, Пакта о грађанским и политичким правима УН, Пакта о економским, социјалним и културним правима УН, те   Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини (Дејтонски мировни споразум) из 1995.

Одговорност за то сносе поједини представници тзв. међународне заједнице у Босни и Херцеговини.

Процесима и активностима о којима је ријеч се:

- нарушава уставно уређење у Босни и Херцеговини и онемогућава успостављање правног система адекватног уставном уређењу;

- супротно анексима ИВ и X Дејтонског мировног споразума доносе закони из надлежности институција законодавне власти и суспендују њихове надлежности.

- нарушавају демократски односи и онемогућава успостављање демократског система адекватног мултиетничком саставу становништва;

- угрожавају људско достојанство, једнака и неотуђива права људи; - вријеђају слободе савјести и говора;

- разбија свака прилика за развој пријатељских односа међу народима који живе у Босни и Херцеговини и подрива могућност заједничког живота;

- појединцима и  групама људи противправно одузимају политичка права, слобода кретања, отуђује им се имовина и забрањује право на рад;

- самовласним одлукама које нису утемељене у правном поретку и недемократским путем, изабрани   представници грађана уклањају са изабраних дужности и забрањује им се политички рад.

Истичемо да су наметнути закони и одлуке високих представника међународне заједнице, којима су пренесене надлежности са ентитетског нивоа на ниво институција Босне и Херцеговине, донесене неуставно, без позивања на уставни основ ( члан 3, став5а ), који је прописан Уставом БиХ и противно вољи грађана Републике Српске.

Обраћамо вам се бона фиде, као свједоци и учесници имплементације Дејтонског мировног споразума и наших настојања да грађанима ове земље омогућимо   живот достојан човјека, правну сигурност, равноправност, економску стабилност и социјални напредак, а у чему смо непрестано били ометани од појединих   представника тзв. међународне заједнице, а увијек спремни за свеобухватан дијалог са свим странама и актерима инволвираним у процесе имплементације Дејтонског мировног споразума, те вас молимо да се одазовете нашем позиву за разговор с циљем превазилажења блокада и тензија и, као колеге парламентарци, подржите ову изјаву, која ће бити прослијеђена предсједавајућем ГС СБ, предсјендицима парламената држава чланица УН и другим предсједавајућима и предсјендицима законодавних тијела у БиХ.

(БН)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Перица

23.12.2021 14:28

Послије потписивања хапшење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спори Гонзалес

23.12.2021 14:53

И после Додига, Додиг јуниор!

Name

БОРАЦ

23.12.2021 15:43

Ако је у питању хапшење, ја сам ЗА, а ако је у питању да и даље опстаје, надам се, да ће то борци ВРС знати цијенити, а са њима и пензионери, са примањима 200 КМ, јер их је бас помогао!

Name

реалност

23.12.2021 16:01

Ста је то "лик и дјело" Милорада Додика - криминалне афере у ладицама корумпираног правосудја? Па он и директор полиције РС имају скy-досијее наркокланова..

Name

Ре Спори Гонзалес

23.12.2021 16:34

Апсолутно. Овај народ заслузује породицу Додик. Зато треба укинути изборе и прогласити породицу Додик краљевском. Народ ионако плаћа њихиво издржавање, неограничену моћ већ имају, тако да се ради само о техничком питању.

Name

НР

23.12.2021 16:35

Шта значе потписи групе грађана ГГ И оних чији су потписи на преношењу надлежности. Значи да опет потврде пренос

Name

Анонимус

23.12.2021 21:07

Затвор за додика, бакира и човића и њихове сараднике би препородио БиХ, Р.Српску и ФБиХ

Name

Xxx

23.12.2021 14:32

Какав идиотизам, лик и дело ? Кога? Човјека који има папир да је луд,који је пљуно у лице Србима и Р.Српској?Ма ако вам је то узор н.....м вас све по реду? За профитере и шверцере нисмо гинули .. фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

23.12.2021 14:35

Који лик и дјело? Унистио РС! Хоце рат да изазове да би сацувао опљацкано. Он никад није ститио Србе!!! Пљацка РС и стити хрватске националне интересе! Ко нормалан то мозе потписати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.12.2021 16:24

И ЈА СЕ ПИТАМ!

Name

Каквог

23.12.2021 14:36

Лика и дјела.Потписати и пристати на заститу ЛИКА који је досао на власт транспортерима НАТОа, свргнуо скоро све функционере тададњег руководства РС, лика који је опљацкао и приватизирао Републику Српску.Јос једна подла подметачина од стране СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

А засто

23.12.2021 14:52

Додиковог лика и дјела. Потписују да се дрзимо оног ста је потписано у Дејтону. Па није само додик за дејтон . Ваљда би требали бити сви

Name

Ре каквог

23.12.2021 14:59

Браво 100% .

Name

Разумећеш

23.12.2021 15:00

Касније кад ти буде јасније ... Али Додик је паметан и озбиљан политичар, а ти шуга од коментатора ...

Name

ре разумећеш

23.12.2021 16:41

Нису се људи школовали да неко с њима млати глогиње.

Name

Хе Хе

23.12.2021 16:43

Овако су и оне будале комунисти, кобајаги очување лика и дјела Друга Тита ! Ево данас их питам, гдје нестаде лик и дјело ? Нема ничега, остали само дугмићи ! Још је Тито био Тито, ако овога поредите са њиме, онда вам нема помоћи...

Name

БЛБ

23.12.2021 14:40

Кад сте долазили на власт све сте то знали и радили сте све са циљем да се доцепате власти, као сто сте се утркивали ко це висе надлезности пренијети на ниво БиХ, а сад кад вам виси исоитивање поријекла имовине сто нико од вас сто се бави високом политиком не мозе доказати сад би и рат ваљао само да се о тој теми неговори. То је једини проблем у овој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

23.12.2021 14:48

Па чиме се они све неће послужити да би себе спасили, нажалост њихови болесни умови нас - народ могу коштати наших живота и живота наше дјеце. А они ће се покупити са покраденим новцем и сакрити своју дјецу. А ми сви заједно ово мирно посматрамо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

23.12.2021 14:49

Само се ви зезајте, на крају ће укинути Републику Српску због вас секташких лопова. Довољно је да покрену нови Дејтон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2021 15:23

То им је и крајњи циљ. Зато су их и довели на власт и цијело вријеме их подржавају.

Name

Милко

23.12.2021 16:39

Потпуно си у праву, крајњи циљ је унистење РС. Нису зтранци случајно довели Додика на власт. Економски је већ разорио РС, тако да је мање-више неважно остало. Кад ти преживљавање зависи од милостиње са запада, не можеш постављати никакве услове.

Name

Дејан

23.12.2021 15:01

Имали сте 26 година да се договорите и ништа се ништа договорили осим да нас крадете у томе сте најбољи ( читај најгори) и сад треба неко да брани било којег политичара на власти. Покрадени, расељени понижени од вас политичара и сад још треба неко да вас брани? Дај бозе да сто прије сви завршите у затвору,( то је моја жеља ) а надам се да бар половина нас који живимо у овој јадној држави ( јадна само зног вас) мисли исто сто и ја. Кад вам загусти онда подршка од народа који сиканирате сваки дан и на сваком мјесту. Директори или неки шефови државних фирма понашају се као да је то њихово приватно, а да не говорим за вас ( огромна већина политичара ) ви сте тек посебна прича . Да нема странаца давно би нас бацили у робове, и да нема странаца и тужилаштва онда би нам Миле, Бакир и Цовиц тумачили и Деyтон и закон. Дао ће доћи на свако политицко или директорско мјесто све странци, било би нам сто пута боље. Горе од овог не може . Народе, не насједајте на пинг пинг коприве политичара . Нисмо глупи да не видимо шта нам раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реа!иста

23.12.2021 16:42

Подрска Дејану,браво

Name

Сале

24.12.2021 06:51

Потпуно су управу

Name

ХАПСЕЊЕ

23.12.2021 15:02

ПРВО ЦЕ БИТИ СМЈЕЊЕН И ОСТАЈЕ БЕЗ ИМУНИТЕТА.. ОНДА ЗЕНИЦААААА.. ЗЕНИЦАААААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицвара

23.12.2021 15:03

Шта рећи осим хаххахахаххах Додик 15 година најављива референдум што је са становишта Дејтона неприхватљиво, сада господа окреће плоћу, признају да од гогбаy бих wелкоме ерес еxит нема ништа, да је све била обична лаж и сада се тражи да се потпише капитулација те политике, Браво баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.12.2021 16:07

Ја овде ниђе не видјех име Милорада Додика тако да је прича о "заштити лика и дјела Милорада Додика" хистерија појединих квази медија слична оној која долази из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2021 19:34

Јеси ти глуп или се правис глуп?

Name

?

23.12.2021 22:53

Глуп је

Name

Милан за Ре

24.12.2021 06:27

Изгледа да си ти нервозан, ахахах.

Name

Хахахаааа

23.12.2021 16:23

Све поскупи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И послије Тита кита

23.12.2021 16:56

Како би било да му се организира нешто као штафета младости па да раздрагани омладинци и омладинке на примјер украдену икону пронесу сваке године од Требиња до Лакташа ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

23.12.2021 17:43

Вулићка га је прогласила за Бога а ови како су кренули ће га прогласити свецом и ставити у календар да се слави као државни празник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

23.12.2021 17:52

Па откада је досао на власт он је водио све ФУНКЦИЈЕ па се питам стасе ту мозе потписивати био је стално преседнк ВЛАДЕ, НСРС, преседник РС, и на свим ФУНКЦИЈАМА У БИХ и који сада потпис само престава за јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед

23.12.2021 18:18

Чист популизам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пророк

23.12.2021 19:51

Дајте људи опасуљите се више он ради на штету Српског народа. Он је ту да припреми терен за укидање РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда мраз

24.12.2021 10:03

Тацно,да не ради против РС и народа,давно би насли нацин да га смијене,а не пустили да ради ста год хоце.

ОДГОВОРИТЕ