Кина увјерена у економски раст у разумном опсегу

- Кина је увјерена у своје могуц́ности да обезбиједи да економија упркос притисцима настави да расте у разумном опсегу, рекао је званичник главног економског планера Кине за новинску агенцију Синхуа у недавном интервјуу.

Свијет 23.12.2021 | 09:57
Кина увјерена у економски раст у разумном опсегу

Иако се суочава са притиском смањења потражње, шокова понуде и слабљења очекивања, кинеска економија је задржала снажан замах, рекао је Нинг Ђиџе, замјеник шефа Националне комисије за развој и реформе.

Бруто домац́и производ Кине у прва три квартала повец́ан је за 9,8 одсто на годишњем нивоу, показују подаци Националног бироа за статистику (НБС).

Нинг, који је и шеф НБС-а, рекао је да је Кина задржала водец́у позицију на глобалном нивоу у координацији контроле епидемије и економског развоја, што је основа њеног дугорочног стабилног економског раста.

Комплетан индустријски систем, обилни људски ресурси и највец́а свјетска група са средњим приходима од преко 400 милиона људи такође пружају земљи компаративне предности, навео је Нинг.

„Кина има довољно политичког простора да стабилизује економски раст“, рекао је Нинг, „Земља има јасан оквир политике за економски развој 2022. године“.

Он је нагласио да ц́е Кина наставити да спроводи проактивну фискалну политику и опрезну монетарну политику, као и да добро користи инструменте политике улагања и потрошње ради стабилног економског раста идуће године.

Биц́е предузет низ мјера за покретање реформи и отварања, као што је промовисање тржишне расподјеле фактора производње, продубљивање реформе мјешовитог власништва и скрац́ивање негативне листе за стране инвестиције, рекао је Нинг.

Такође ц́е бити уложени напори да се изглади национални економски циклус, побољша основна конкурентност производног сектора и подстакне регионални координисани развој, додао је Нинг.

Кина ц́е се фокусирати на стабилизацију економије и непрекидан напредак у унапређењу висококвалитетног развоја, закључио је Нинг Ђиџе, преноси КМГ.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Без средње класе

23.12.2021 09:41

Нема ни дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логор

23.12.2021 09:41

А када ће те "господо", пардон другови Кинези ријешити проблем са Вашим радницима који су смјештени у логорима око Ваших индустријских постројења који се налазе у баракама, гдје чак немају ни кревета за спавање, него су поредани као сардине у конзервама, када ћете ријешити проблем са Ујдурима, које масакрирате на сваки начин. Немојте се хвалити, код нас постоји једна изрека „прво почисти буњиште испред свога прага, па онда реците нешто другоме“

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.12.2021 14:40

Љубомора је чудо.

Name

ре ре

23.12.2021 18:41

Интелигенција је цудо!