Млади да се укључе, ако желе промјене, критика недовољна

Млади морају узети активно учешће у политици, ако желе конкретне промјене у друштву, јер само критика на рачун власти није довољна да до промјена заиста дође, истакнуто је у емисији Глобално.

Република Српска 22.12.2021 | 22:56
Млади да се укључе, ако желе промјене, критика недовољна

Политика се уплела у све поре друштва у Републици Српској, а најпогубнија је за образовни систем, сматра политиколог Дарко Кузмановић, истичући да би образовани кадрови требали отклањати недостатке друштвеног система.

“Уколико желимо да нам буде боље морамо и ми да будемо бољи. Морамо се укључити у политику, јер сама критика на рачун власти и опозиције није довољна да неко промјени своје дјеловање. Млади људи, ако желе нешто конкретно да промијене, они морају конкретно да се укључе.”, изјавио је политиколог Дарко Кузмановић.

Велики број младих има отклон према политици и не излази на изборе. Многима се политика гади, јер се константно тражи лидер који се идеализује, истиче музичар Никола Станоев.

“Није политика друг Тито кад су људи гледали у једног вођу. Опозициона политика у Српској је добра и контруктивна, јер даје народу наду да нешто може да се промијени. Прва асоцијација младих је да су људи који се баве полтииком користољубивци, свела се политика на то шта ми даш да ти дам”, каже Станоев.

Пут до одређених државничких позиција у Српској поплочан је купљеним, лажним дипломама са приватних факултета, истиче социолог Владимир Васић. И додаје да је неопходна реформа образовања и већи ангажман младих.

“Управо је поента да се пробуде ти апстиненти, али да на буду партијски војници који ће одрадити дио посла за неку новчану накнаду. Сматрам да би излаз био да млади изађу на изборе са чистом свијести да желе да промијене ту власт или да је подрже. Али да нису условљени, већ да они то желе.”, истиче Васић.

Традиција и патриотизам постали су више форма него суштина и злоупотребљавају се у политичке сврхе. Млади немају подршку друштва када укажу на његове недостатке, наглашава Кузмановић.

“Када имате задовољавајуће материјално стање у држави ви ћете је поштовати, јер вам је дала све: прилику за школовање, материјалну стабилност, а са друге стране имате ситуацију да сте овдје потпуно осиромашени и онда имате ситуацију да смо хендикепирани и да се национализам злоупотребљава у политичке сврхе”, наглашава Кузмановић.

Млади не треба да имају страх од промјена, већ да уједињени креирају друштвену стварност И мијењају систем на боље, закључили су8 саговорници у емисји Глобално БН телевизије.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Борац112

22.12.2021 22:25

Који млади? Студената висе нема или има несто на факултетима.? Сад дјеца новокомпоноване елите заврсе приватне факултете који неврјиједе висе од ВК занатлије И добију посао у институцијама. Ови сто заврсе редовно бијезе из ове дрзаве. Добра нека дрзава!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕ ОПУСТОШЕНО

23.12.2021 05:08

ШТО СЕ ТИЧЕ МЛАДИХ РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ОПУСТОШЕНА. ОНИ ПАМЕТНИ СУ ОТИШЛИ, ДРУГИ-ОНИ С КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА ХОДАЈУ ПО СТРАНКАМА КУПЕЋИ МРВИЦЕ СА СТОЛА ПОЛИТИЧАРА И НАРКО ДИЛЕРА, ТРЕЋИ СУ ВЕЋ У ДИЛЕРАЈУ ЈЕР ЈЕ ОВО ДОДИКОВ БАНТУСТАН У КЈОЈ ЈЕ БОЉЕ БИТИ НАРКО ДИЛЕР НЕГО ДОБИТНИК НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ. УМЈЕСТО ДА ИДИОТИ СЈЕДУ 1995. И КАЖУ ПРВО НАЈБОЉИ ФАКУЛТЕТИ И ОМЛАДИНА, ВЕЋ СКОРО 30 ГОДИНА СЕ САМО КРАДЕ И ПЉАЧКА ТАКО ДА НАДЕ НАПРОСТО НЕМА, ЈЕР КО ЋЕ УЛАГАТИ У БИХ, ПОСЕБНО САД КАД СЕ РАСПАДНЕ СУДСКИ СИСТЕМ. НИКО. ПА НИЈЕ НИКО ЛУД ДА УЛАЖЕ ТАМО ГДЈЕ НЕМА ЈЕДАН ЈЕДИНИ ПОШТЕН СУДИЈА. ОВО ЈЕ ДОДИКОВ АРМАГЕДОН.

Name

Име

23.12.2021 06:31

И радимо као камиондзије вани...

Name

Децко

23.12.2021 01:17

Само заобидјите Запад, нико вас не зели, вец вас узима као робље у недостатку њихових људи који не зеле да раде за њих трецеразредне послове! Знаци, лаксе је доле и зивот изгубити ако треба у борби за своју земљу и дрзаву (то је БиХ и то је једина реалност), него негдје далеко се борити са унутрасњим демонима, одвојен од свих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За децко

23.12.2021 14:34

Алај си паметан...па боље да робијас на западу ,бар те плате.овде робијас за дзаба.

Name

Име и презиме

23.12.2021 06:20

Ви сте младе систематски униставали и убијали у појам кроз сколски систем и сад оцекујете да они буду носиоци промјена, бунтовници и борци за промјене?? Да бисте омладину промијенили прво промијените сколство које унистава насу дјецу и које је једна права дзунгла!! Од сколе све креце, схватите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.12.2021 08:06

Слушајући како и шта млади требају и не спадам више у младе...стално иста прича...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што се брже

23.12.2021 08:37

...смањи администрација у БиХ, тј укину ентитети и кантони, биће свима пуно боље. Не кажем да ће се корупција смањити, јер је наш менталитет грозан, али ће се сигурно брже доносити одлуке и брже се почињати истрага него сада. Више новца ће бити него данас. На томе млади морају да раде.

ОДГОВОРИТЕ