Поскупљује гас: Упитна цијена коју је Додик договорио у Русији?!

Договорена цијена, према Додиковим наводима, износи 290 долара за хиљаду кубних метара гаса. Међутим, директор ГАС-РЕС-а Љубо Гламочић, истиче за РСЕ да ће та цијена важити до 31. децембра.

Република Српска 22.12.2021 | 19:41
Поскупљује гас: Упитна цијена коју је Додик договорио у Русији?!

Миљан који живи у Источном Сарајеву (Република Српска) уз новембарски рачун за гас је добио обавјештење да ће му цијена гаса од децембра бити већа за око 18 посто.

За Радио Слободна Европа (РСЕ) каже како је био изненађен, с обзиром да је зимски период са ниским температурама тек наступио.

"Живим у стану површине 45 метара квадратних. Ако је зимски период, минус, рачуни за гас ми износе од 120 до 130 марака (60 до 65 евра), а у љетном периоду плаћам само претплату", наводи Миљан.

Источно Сарајево се снабдијева гасом из Сарајева. Ипак, рачуне шаље фирма из Источног Сарајева.

"Негдје између 20 и 30 марака (10 и 15 евра) ја ћу добијати већи рачун за гас", наводи Миљан.

 

Хоће ли бити поскупљења и у другом дијелу града?

Гасним тржиштем у Босни и Херцеговини (БиХ) управљају ентитети, Федерација БиХ (ФБиХ) и Република Српска (РС).

Ситуација са гасом у Источном Сарајеву, које се налази у РС, је специфична, јер гас у тај град цјевоводом долази из Сарајева, у ФБиХ.

Фирме у оба дијела града се зову Сарајевогас.

Једна испоставља само рачуне у Источном Сарајеву, а друга снабдијева гасом грађане у том граду, али и Кантону Сарајево (један од десет кантона у ФБиХ).

Директор Сарајевогаса из Сарајева Едис Баковић, за РСЕ каже да је гас за грађане у Источном Сарајеву поскупио након што је Влада Федерације БиХ у новембру дала сагласност за поскупљење велепродајне цијене природног гаса.

"Цијена гаса према крајњим потрошачима у Кантону Сарајево се неће мијењати за новембар и децембар зато што ће Влада тог кантона субвенционирати разлику у цијени гаса", каже Баковић.

Но, он није могао потврдити да ли ће бити поскупљења природног гаса за грађане Кантона Сарајево послије 1. јануара наредне године.

На могуће поскупљење цијена гаса Сарајка Сабина каже да ће то приморати грађане на штедњу потрошње.

"Ја себи регулишем, одлучим да ћу се навече покривати са двије декице. Али ко је на топланама као моји родитељи, којима ће исто цијена поскупити због цијене плина, они немају избор. Њима дође фиксни рачун. Моји родитељи плаћају 155 марака (75 евра) за топлане рачун. Ако то поскупи, на примјер на 180 марака, то је за пензионере ужасно", наводи Сабина.

Како се БиХ снабдијева гасом?

Босна и Херцеговина се снабдијева природним гасом из Руске Федерације путем Турског тока који се протеже од Русије до Турске преко Црног мора.

Руски гас тренутно стиже преко јединог улазног терминала за БиХ у мјесту Шепак код Зворника, на источној граници између БиХ и Србије.

Компанија Енергоинвест из Сарајева, која увози гас за Федерацију БиХ и компанија ГАС-РЕС из Бањалуке, задужена за тржиште РС, потписали су уговоре са руском нафтном компанијом Гаспром 20. децембра.

У уговорима, како је потврђено за РСЕ у тим компанијама, предвиђа се увоз гаса под истим условима као и до сада. Како су навели, ти услови ће важити до 31. маја 2022. године.

Ипак, и поред тога, још није позната цијена коју ће за гас плаћати грађани и други потрошачи у два бх. ентитета од 1. јануара 2022. године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ вриједност увезеног руског гаса од 2016. до 2020.године у БиХ износи више од 430 милиона марака (више од 215 милиона евра).

Већина потрошача гаса у Федерација БиХ, а транзит је под контролом предузећа у Републици Српској.

Према подацима Агенције за статистику БиХ за 2020. годину се наводи да индустријска предузећа троше скоро половину увезеног гаса, домаћинства трећину, а остали потрошачи око петине.

Упитна цијена гаса за РС коју је договорио Додик у Русији

У двије ентитетске компаније наводе за РСЕ да ће цијена гаса бити позната ускоро. Они чекају, како им је објашњено, шта ће се дешавати са цијеном нафтних деривата у посљедња четири мјесеца.

Претходно је Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ, боравио почетком децембра у Русији гдје је, како је изјавио, са Гаспромом договорио повлаштену цијену гаса за Републику Српску до 31. маја 2022. године.

Договорена цијена, према Додиковим наводима, износи 290 долара за хиљаду кубних метара гаса.

Међутим, директор ГАС-РЕС-а Љубо Гламочић, истиче за РСЕ да ће та цијена важити до 31. децембра.

"У том тренутку то је била та цијена (290 долара). Цијене се квартално усаглашавају према нафтној формули", рекао је Гламочић за РСЕ.

На упит РСЕ да ли то значи да ће се цијена која се очекује од Руса разликовати од оне коју је најавио Додик, Гламочић је одговорио како "још није завршен мјесец и нема података како су се кретали нафтни деривати".

"Кад добијемо то, видјећемо. Ако буде одступања, по нашој процјени, неће бити великих одступања", навео је Гламочић.

Он није могао потврдити да гас неће поскупити и за крајње потрошаче у РС.

Федерација БиХ плаћа скупљи гас из Русије

Влада Федерације БиХ утврдила је у новембру велепродајну цијену природног гаса за дистрибутивна привредна друштва на подручју тог ентитета. Почевши од 1. новембра, она износи 599 марака (300 евра) за хиљаду стандардних кубних метара гаса (представља 1 м3 неког гаса при стандардном притиску од 101305 Па и температури од 15 °Ц) , односно 0,599 марака по кубном метру природног гаса.

У ову цијену није урачунат порез на додану вриједност.

Тиме је велепродајна цијена, у односу на цијену усвојену у децембру 2020. године повећана за нешто више од 100 марака (50 евра) за хиљаду кубних метара гаса.

Енергоинвест, предузеће које снабдијева гасом Федерацију БиХ, није одговорило на упит РСЕ хоће ли доћи до поскупљења гаса за потрошаче у ФБиХ.

"Имајући у виду кретање цијена енергената на свјетском тржишту, цијена природног гаса за први квартал 2022. ће бити позната ускоро. Уз ово желимо напоменути да је природни гас берзанска роба чија цијена се квартално коригује у зависности о промјени цијена на свјетској берзи, према дефинисаном индеxу промјене цијена коштања 3 изабрана нафтна деривата", наводи се у одговору Енергоинвеста за РСЕ.

Ентитетски пројекти гасификације

Парламент Федерације БиХ усвојио је у уторак, 21. децембра Приједлог закона о гасоводу Јужна интерконекција БИХ И Република Хрватска.

Ради се о пројекту који би требао повезати тренутни транспортни гасовод БиХ са хрватским системом гасовода на потезу Загвозд–Имотски-Посушје–Нови Травник, са одвојком за Мостар, Горњи Вакуф-Ускопље и Јајце. Пројекат се ради у сарадњи са УСАИД-овим пројектом Асистенције енергетском сектору у Босни и Херцеговини и компаније БХ-Гас.

Укупна вриједност је 196 милиона марака (око 100 милиона евра). Предвиђа изградњу гасовода у дужини од 180 километара, од чега 160 километара пролази кроз БиХ.

У образложењу закона је наведено да је Јужна интерконекција кључна за одржавање сигурности снабдијевања природним гасом на подручју цијеле ФБиХ.

Истовремено, у Републици Српској 16. марта потписан је уговор о гасификацији овог између представника Србијагаса и јавног предузећа Гас-Рес из Републике Српске.

Њиме је предвиђена градња гасовода од Бијељине, на сјевероистоку БиХ до Новог Града на сјеверозападу БиХ, у дужини од 325 километара. Из Министарства индустрије енергетике и развоја РС, на упит РСЕ, навели су да очекују да прве количине гаса кроз будући гасовод буду испоручене током 2024. године. Вриједност пројекта је 200 милиона долара.

У међувремену, Милорад Додик је по повратку из Русије почетком децембра најавио и градњу електрана на гас, не наводећи о чему је конкретно ријеч.

БиХ и даље без Закона о гасу

БиХ нема закон о гасу и електричној енергији на државном нивоу којим би се ова област уредила. Доношење закона не дозвољава Република Српска, оцјењујући како се њиме надлежности ентитета преносе на државу.

Енергетска заједница, задужена за пренос норми енергетике ЕУ на земље које теже да се придруже овом блоку, је 17. јануара увела санкције БиХ због непоштовања Другог енергетског пакета у сектору гаса, Директиве о сумпору и горивима, као и Трећег енергетског пакета за електричну енергију и гас.

(РСЕ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Татар

22.12.2021 19:12

Људи моји ја се питам да ли је тај цовек стваран ил је имагинаран. Он никад ниста у зивоту није рекао а да није слагао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2021 20:17

Паталоски лазов и лопов!

Name

Ре

23.12.2021 07:30

Није Додо имагинаран него онај „Путин“ којег је посјетио Хаха хаха ???

Name

Док Холидеј

23.12.2021 15:00

Ре за Татар ма није он то за плин слагао он је то стварно сањао. Аи да се зна Путин иначе не разговара са лидерима мјесни заједница.

Name

ОО7

22.12.2021 19:13

Сттруја че да поскупи,Гас иде у небеса....докле пумпате овај народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2021 19:38

Струја неце да поскупи,само ће се извршити корекције цијена. Немојте да уносите немире ви из Федерације.

Name

Бурке

22.12.2021 21:22

Ре Ре...а шта је у преводу корекција цијена него поскупљење?

Name

Слобода

22.12.2021 19:27

Ха ха ко договорио и ским???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имамо свјези дасак

22.12.2021 21:51

Сто да бринемо!

Name

Поштар

22.12.2021 19:30

договорио 18% у његов дзеп , па мало до мадјарске свратио да мадјари нам дану 100Мио , представа за крезубе гласаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.*

23.12.2021 06:01

МОЗДА ДА ПОДИЈЕЛИ СА ЗУНИЦЕМ И СОЛАЈОМ ОНИ СЕ НА СЈЕДНИЦАМА НСРС ГРÇЕВИТО БОРЕ ДА ДОКАЗУ ЦЕСТИТОСТ СВОГ ВЕЛИКОГ ВОДЈЕ ПА НИ ОНИ НЕ ВИДЕ ДАЉЕ ОД СЕБЕ И ЊЕГА. КАКВО ТЕ ПОСКУПЉЕЊЕ СНАСЛО ТО ЈЕ НАПАД НА РС РЕКЛИ БИ ОНИ

Name

Зоран

23.12.2021 09:29

Кад овако несто прочиташ онда се запитас колико не образованих људи има у двадесет првом вијеку да не разумију ни оно што прочитају или виде. Додик је договорио да цијена гаса не поскупљује за РС и шта он има са федерацијом, а тај цовјек из ИС добија гас из федералног Сарајева и на ту цијену Додик немозе да утиче. Људи мало размислите својом главом и не допустите да вас води толика мржња према некоме и коментарисите текст а не само наслов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоране

23.12.2021 18:56

Газпром има сједиште у Сарајеву и за све се пита главни град тј Предсједништво БиХ! Зашто Цвиљановићка није отишла у Москву? Значи, Сарајево се пита. Цијена ће поскупити и за "рс" хтјели то или не!

Name

ћорак

23.12.2021 09:49

Немојте молим вас на Доду он јадан незна да говори истину криви су његови савјетници,вјероватно су и они купили дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2021 11:26

Све дрогирано. Навукли се.