Порука опозицији: У памет се што прије дозовите!

Да ли у опозицији имају снаге да се погледају у очи и виде гдје су гријешили и гдје гријеше и да ли могу изнијети ову борбу. Против себе још увијек имају моћнике с новцем и море страначке администрације од локала, преко јавних предузећа, до највиших републичких и државних институција.

Република Српска 21.12.2021 | 22:54
Порука опозицији: У памет се што прије дозовите!

Политичка сцена у Републици Српској дубоко је подијељена, али то није од јуче. Оно што забрињава јесте да је Република Српска доведена у неиизвјесност захваљујући власти, која се народски речено "коцка" и са Републиком Српском и народом.

И док власт срозава што још није срозала, ништа боља слика није ни у опозицији, која се понаша ко "рогови у врећи".

Умјесто да све снаге концентиршу и да фронт против власти шире, они као да играју за власт.

Једни моралишу, други се постављају као једини правовјерни, међусобно се оптужују ко је права, а ко не опозиција, као да из претходних изборних циклуса нису ништа научиили...

Трвење је посебно присутно након локалних избора у Приједору које је опозиција унапријед прогласила историјским и казала - Како буде у Приједору биће и 2022. године.

Судећи по резултату и малом броју изашлих грађана немају се чему радовати ни ови што су побиједили, а ни ови други што се свађају и међусодно оптужују ко је крив за пораз.

Након учињеног посла нема кајања, зато што прије треба да се у опозиционим редовима пресаберу, признају сопствене грешке и виде како даље.

Уколико пукне опозициони блок, а све су прилике да хоће, спаде поново књига на два слова - СДС и ПДП... Тешко да ће бити довољно гласова за побједу ма ко кандидати били, а ни промјена за које се декларативно сви залажу.

Није тајна да још увијек Додикових "спавача" има у опозицији.

Никако да извуку поуку из претходних изборних циклуса, а много је активних актера на политичкој сцени који памте шта се све нудило тадашњем предсједнику ДНС-а Марку Павићу да подржи опозицију, али он (Марко Павић) од Милорада Додика није ишао ни када му је странку цијепао...

Зато је за многе прошлогодишњи излазак ДНС-а из власти и одлазак у опозицију био трачак наде да ће дио гласова скупшинске већине превагнути у корист опозиције и да ће се тај блок ширити новим странкама и покретима... 

Међутим, оно што се може данас назријети од те приче неће бити ништа. Због сујета и неразумијевања у опозиционим редовима може доћи до формирања трећег блока што знатно умањује шансе за јединственим кандидатима за инокосне функције.

Да ли у опозицији имају снаге да се погледају у очи и виде гдје су гријешили и гдје гријеше и да ли могу изнијети ову борбу. Против себе још увијек имају моћнике с новцем и море страначке администрације од локала, преко јавних предузећа, до највиших републичких и државних институција.

Код власти се на гласање иде прозивком, а у опозицији још увијек на бази добровољности.

Добро би било да се опозициони стратези , свако у својим редовима, мало позабаве и виде на кога и гдје могу рачунати. Наук им могу бити општи избори и 2014. и 2018, када су изгубили не због немоћи и не због грађана, нарочито 2014. када је побједа била скоро у рукама на свим нивоима, него због издаје у сопственим редовима.

Многи су и даље у истом строју.

Зато господо памет у главу и уколико искрено хоћете да се борите за промјене вријеме није за међусобна трвења него за рад са народом, докажите да хоћете искрене промјене, до сада то нисте, и гласови неће изостати. Покажите да вам је стало до народа, а не само до фотеља.

Спој искуства и младости треба да буде предност у свим пословима а не мана како ви то показујете. Зато удружите снаге за заједнички циљ, ако вам је стало да спасите и Републику Српску и задржите народ у њој.

(БН/Ј.Д.)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

ЕЛ МАЦАК

21.12.2021 22:24

Када човјек без икаквих мотива промјени став и предје из опозицију у позицију то знаци да је опозиција тотално подбацила! Морају све промјенити прво Саровица Црнадка, Бореновица. Друго морају почети дјеловати у скупштини а не напуштати скупштину , треће понудити програм какав такав, најбитније показати да су спремни да преузму одговорност за Републику Српску. Они су показали да су спремни да се склоне , да гурају, Додика у ватру, призивају ЕУ, изадју из скупштине . А ни једном нисмо чули њихов став да нас је став да идемо том политиком подржавамо враћање надлежности . Или нас став је заједничка БиХ са судом БиХ Итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

22.12.2021 06:09

Све што сте написали Ел мачак је нетачно, волите Додика и даље кад сте толико задовољни. Благо вама а и нама, шта нас чека јадни и биједни сви заједно.

Name

зна се

22.12.2021 06:21

Нас став мора и треба да буде БиХ. "Баталаите" се људи српства и оставите то за "послије подне" када додјете куци. У току дана ми смо сви градјани ове земље, која постоји вијековима, на својим радним мјестима зарадјујуци за зивот и егзистенцију насих породица. Отријезнимо се и уозбиљимо се. Мозгови су нам потпуно испрани деценијским заглупљивањем а Додо и остали "велики срби" згрцу паре и измисљају проблеме а ми као овце и говеда у реду за КЛАЊЕ. Ста се то десава са намаааааааа.???

Name

Боб

22.12.2021 07:07

Ниси ти мацак , ти си ботина !

Name

да али..

22.12.2021 07:52

заборавио си битан фактор. новац коијм се секта,,наоружала,,са народне грбаче

Name

Преписати рецепт из ЦГ

22.12.2021 09:17

Наћи нестраначке личности, и стати иза њих, овако само изгледа као рат за фотеље

Name

РАСПУЦХИН

22.12.2021 09:23

Па видите овако , мачоре ... Колико је мени познато , нико из опозиције није прешао у позицију " 'нако" него је све то било добро "подмазано" и "потковано". Додуше , нешто су ми нејасни и ставови аутора јер не видим проблем у "трећем блоку"? ПДП и СДС били близу побједе у неколико наврата и да није било издаје , из властитих редова , као и крађе избора побједа би била и остварена без тог "трећег блока" који је , узгред , самим актом формирања осуђен на нестанак. Други је проблем начин на који опозиција третира своје гласаче и ту би требали мало порадити како би се нешто промјенило јер ми нисмо идиоти иако годинама гласамо за опозицију и то баш " 'нако".

Name

Идеално

22.12.2021 09:45

Све што си написао може да пије воде али само из супротног правца. То може бити реално кад неко пређе из позиције у опозицију...

Name

Ре

22.12.2021 09:52

Типицан ботовски коментар. Крива опозиција сто нас је власт опљацкала.

Name

Реално

22.12.2021 21:19

Једини искрени опозицуонар је Небојша Вукановић. Сви остали су шупља прича и мање више имају транге франге са Додиком.

Name

Искрено

21.12.2021 22:27

БРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЕЛ МАЦАК

22.12.2021 06:09

није проблем у Саровицу, Бореновицу и Црнадтку вец у разним Стевандицима и Цавицима који су продали вјеру за вецеру. Наци це власт нове папке који це за новац обуци и дрес ИСИЛ-а ако треба.

Name

4005

22.12.2021 06:25

Опозиција под хитно мора направити неки формални облик органозовања, а који ће имати и формални орган за свакодневну координацију. Овако како је сад не могу имати резулта. Повремени састанци и договори не могу пуно помоћи. Једно се као договоре на састанку, а послије свако по своме. Морају сачинити јединствени заједнички програм у које ће понудити своја оргинална рјешења за све проблем, па наравно и пренос надлежности. Поред тога што у њиховим редовима још увјек има "спавача", највјероватније да има и агената и лобиста СНСД-а и других странака на власти. Можда је најбоље да се нађе нестраначка личност од великог ауторитета и да се окупе око ње. Та личност би требала да опонаша сутра функцију предсједника владе или предсједника Републике Српске. У интересу јединства, предсједници странака не би требало да се кандидују за водеће функције. Они треба да дјелују у Скупштинама и треба да се избор за своју посланичку позицију на изборима.

Name

Миладин

22.12.2021 06:31

Једино и најбоље што су урадили је напуштање Скупштине и давање до знања Додику да не насједају на његове трикове са "патриотизмом". Само примитивац попут овог "Мачка " насиједа на тај вид патриотизма. Патриоте све опљачкаше у име враћања надлежности. Патрота поштује законе и не краде.

Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

22.12.2021 07:05

КАКО ДА ОПОXИЦИЈА НАОРАВИ ОРЕОКРЕТ У СИТУАЦИЈИ КАД ВЛАДАЈУЦА СТРАНКА МОЛИ ЗА ОАРЕ ПО СВИЈЕТУ,А ВЕЦ ПИЦЕЛИ ДА КУПУЈУ ГЛАСОВЕ.У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЦИМА СЕ ПРИМАЈУ НОВИ РАДНИЦИ ,И ТАМО ГДЈЕ СУ ОДАВНО ПРЕКОБРОЈНИ,ПРИМЕР ПОСТЕ И ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА.АКО ЗНАМО КАКО СЕ ВРСИ МОБИНГ НАД РАДНИЦИМА И ЊИХОВИМ ЦЛАНОВИМА ПОРОДИЦА ДА ГЛАСАЈУ ЗА ВЛАДАЈУЦЕ.САД ЦЕ СЕ САКУПЉАТИ НОВАЦ ПО СВИЈЕТУ У ИМЕ УГРОЗЕНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ТАЈ НОВАЦ ЦЕ СЕ ИСКОРИСТИТИ ЗА КИЛОМЕТРЕ АСФАЛТА,КОЈУ БАНДЕРУ ,КОЈУ ВРЕЦУ БРАСНА И ОВАКАВ НАРОД ОПЕТ НАСЈЕДА И ТАКО У НЕДОГЛЕД.ДОБИЈУ НАРОД КУПОВИНОМ,А ПОСЛЕ ОПЕТ РС У РЕД НАЈСИРОМАСНИЈИХ НАРОДА У ЕВРОПИ.И ТАКО У НЕДОГЛЕД.РЕЦЕ ЈУЦЕ ЗОРА ВИДОВИЦ:НЕЦЕМО ПРИМАТИ НОВЕ РАДНИКЕ,НЕГО ОДЛАСКОМ У ПЕНЗИЈУ СМАЊИВСТИ БРОЈ ЗСПОСКЕНИХ.ПАУ ОЕНЗИЈУ ИДУ ЉУДИ КОЈИ СЕ СКОЛОВАЛИ ОРЕ 40 ГОДИНА,А ЗАР НА ЊИХОВО МЈЕСТО НЕТРЕБА ДА ДИДЈУ МЛАДИ СКОЛОВАНИ ЉУДИ ЗА 21.ВИЈЕК.НЕ ОНИ ПРИМАЈУ НЕКВАЛИФИКОВАНЕ РАДНИКЕ,ЈЕР СА ЊИМА МОГУ ДА МАНИПУЛИСУ.ТО ЈЕ НАС ЈАД И БИЈЕДА.

Name

Тара

22.12.2021 07:34

Ма ста ми реце ботино!

Name

Гтдрмр

21.12.2021 23:58

Колико сљам се скупило крвопије , никад ниста у зивоту нису урадили само крв пију народу бандити остоплери .

ОДГОВОРИТЕ
Name

данило

22.12.2021 03:05

Нема опозиције у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

22.12.2021 08:44

РЕ РАРА.РЕЦИ СТА НИЈЕ ИСТИНА У КОМЕНТАРУ.ВАС ПИЈАВУЦА КОЈИ СУСАТЕ НИВАЦ ИЗ БУДЗЕТА ЗАРАД СВОЈЕ ПИЗИЦИЈЕ ИМА КО МРАВА,ЦАСТ ОНИМА КОЈИ СЕ ТРУДЕ И РАДЕ,АЛИ ТАКИ МИРАЈУ ДА ЦУТЕ И ТРОЕ ВЕЦИНУ КОЈА КАЗЕ:ИМАМ ЈА ИЗА СЕБЕ СТЕАНКУ,НЕМИЗЕ МИ НИКО НИСТА.ПИЕАЗГОВАРАЈ САМА СА СОБОМ ПА ВИДИ ДА ЛИ ЈЕ ОВО СВЕ ИСТИНА ИЛИ ЛАЗ.

Name

МЕНАГЕР

22.12.2021 09:52

Опозиције има али није та сто се представља и сто је представљају Проблем је сто се народу натурује ко је опозиција Народ је невјероватан да мозе толико бити под утицајем медија Просто за не повјеровати

Name

Ја

22.12.2021 04:14

Ако буде опзиција јединствена доце до промјене власти,али цхини се да су немоцни насупрор сснд и милетом он јемоцан велике паре и капитал има,небоји се ни европске уније и засто би он је америцхко цхедо тако да це вјеројатно однети побједу и на следецим изборима,а онда народе козу на сиљак..а у следеце 4године у рс неце ни бити народа радно способног побјеце главом без обзира,с онда це рс владати кметство,тако да це сељак радити на својој земљи а имат це обавезу да властелину одваја одредјени дио своји прихода ,као да је земља властелинова а не сељакова ,а зна се коце бити властелин

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.12.2021 04:38

СНСД-е купује гласове и папке и поново це добити изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блрс

22.12.2021 04:53

Мислим да це бити врло теско доци до побједе. Па опозиција само прица коме це која функција допасти, све се свело на то. На залост, мислим да це их миле добити, неце бити нека велика разлика, али побједа је побједа. Исто мислим да им је греска сто само призивају и цекају санкције за додика, сто знаци да хоце да им неко други ресава проблеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бл

22.12.2021 05:19

Опозиција иде истим стопама за Додиком, само изврћу теме. Опозиција нема никакав програм, ако га има нико не зна. Опозиција је против Инзковог закона којем ниша не фали и сваки нормалан грађанин треба да га подржи. Опозиција је за враћање надлежности које је Додикова екипа пренијела на ниво БиХ. Који парадокс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

22.12.2021 05:34

По мени овај текст је глуп јер ово сто је овај аутор написао би вазило у некој земљи гдје влада благостање па се опозиција бори за власт али овдје гдје је народ у свим сферама пробио дно дна и сједи скрстних руку цак ни на гласање неце да изадје е па онда му је добро и заслузује ову власт!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

22.12.2021 05:38

Било како било, остаце све исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција...ста је тоооо

22.12.2021 05:51

Станивуковиц је у Бања Луци окупио око себе све бивсе СНСДеовце...од савјетника до директора..све СНСДовци...бивси а и будуци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

22.12.2021 06:23

Текст одлицно осликава немоцну опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бљак

22.12.2021 06:38

И ова опозиција не зна ста би...Милина експозитура с лосим глумцима. Стета

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

22.12.2021 06:41

Био сам оптимиста у вези побједе на изборима. Сад видим да су сансе мале. Додик зна ста ради,купице кога треба и опет на власти. Народ воли прицу о независности,врацању надлезности и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.12.2021 06:44

Упамет да дођу Тривићка или Вукановић, ахахахаха, јел то неки виц !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјесење

22.12.2021 06:47

Слиједи само одвајање од ДНС-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.12.2021 06:54

У самом врху ПДП-а и СДС-а су спавачи, неће они сами себе почистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

22.12.2021 07:07

Овдје нема. Разума. Само паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.12.2021 07:09

Ми немамо ни позиције ни опозиције. Имамо само једну интересну групу лопова која је међусобно повезана и таква се оријентирала као на власт и опозицију. Сви они раде у тал. За наивне они се пред ТВ камерама препиру једни против других а у стварности од тога нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

22.12.2021 10:01

Све ти је тако од глобалне политике до локалне. Неокапиталистицка посла.

Name

РАЈНА

22.12.2021 07:31

опозиција је подјељења , то је очито, подјела је јасна,

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицвара

22.12.2021 07:40

Политичке странке су организације којима је циљ власт по сваку цијену, то је тешко описати, то је као дрога, већ постоје проблеми оно кандидатура на највише позиције, мрка капа

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

22.12.2021 07:48

сви су они снсд и додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.12.2021 08:18

Јелена Тривиц Драско и Небојса Вукановиц су људи који могу несто урадити за народ и РС

Name

Татар

22.12.2021 09:07

Моземо ми имати опозицију јаку ко земља али нам неце вредити док се ми не променимо.Док год нам је свеједно за овако ненормалне ситуације које се нама десавају дотле це бити овакво стање.Вец одавно смо видели да наси властодрсци немају ни образа ни милости и циљано нас разједињују да би лаксе владали Људи на национализму никад нико није профитирао па нецемо ни ми.

Name

Ребус јбт.

22.12.2021 10:58

Прво: Нису исти и не могу бити исти никад опозиција и власт тј.позиција. Друго: Легитимно је борити се за власт на изборима јер партије зато и постоје. Треце: Овај народ је изгубио моралне вриједности и не излази на изборе у довољном броју. То одговара власти и ником другом. Четврто: Опозиција је довољно удружена већ годинама али немоћна јер је систем створен да су преласци за паре нормална појава, гласање постом и фалсификовање резултата неказњиво. Мандати код појединца а не партије и лагано куповање тог појединца. Тузиластва и судови су под сапом власти такодје за паре. Пето: Не критикујте опозицију него јавно говорите и за то се борите да ће те гласати за Опозицију ма каква да је јер само промјена власти доноси напредак а таворење на истом сиромаштво. Сто чешћа промјене власти цисти ситуацију и појављују се нови људи и нова прича. Шесто: Ајд здраво

Name

Џабе писање

22.12.2021 08:28

Очито је да и Европа гура Додика,да њој одговара хаотично стање Балкана. Као ни Турска у ЕУ неце уци ни једна земља са Балкана више, ушли су Словенци и Хрвати и ЕНДЕ. Србији и није стало до ЕУ докле год је иста гура и инвестиције доводи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СамоВасПосматрам

22.12.2021 08:43

Коначно и један критички и објективан текст усмјерен према опозицији, браво БН. Изузев дијела "спаде слика на два слова СДС и ПДП...". Шаровић, Бореновић... Ма, дајте... Малокрвни Шаровић и Бореновић који је жељан само фотеље, плус што је ПДП за изборе у Приједору радио за СНСД и то се зна. Опозиција, танко је то све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кд

22.12.2021 08:58

Добро и тачно написан чланак. :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риј3ц

22.12.2021 09:22

Опозиција и кад се уједини не може побједити Додика, јер Додик држи под контролом запослене и њихове породице у јавним предузећима, повишницама пензионере, и ко це гласати за опозицију, још кад ДНС изађе посебно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

22.12.2021 09:25

ЗЕМЉА ПАПАКА.КО СЕ ВИШЕ НАКРАО ТАЈ ДОМИНИРА.ПАМЕТ ЛАГАНО НЕСТАЈЕ.СВИ ЛАЖУ.ВРИЈЕМЕ СМИЦАЛИЦА, ЛАЖОВА, ТРУСТОВА, НЕ МОРАЛА.ВАСКОВИЋ АКО ЛАЖЕ ЗАШТО НИКО НЕ РЕАГУЈЕ.НИЈЕ ВАЉДА ДА ЈЕ ОН ЈЕДИНИ ИСКРЕН.КО ГА ПРАТИ ОСТАЈЕ БЕЗ ДАХА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

22.12.2021 09:33

Додика опозиција побједити на изборима са оваквим изборним законом не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

22.12.2021 09:36

Је све рекао. Гласови су били за ДНС а остало на нивоу статистицке греске. Ако се ваде на излазност логицно је да тих 70% не подрзава опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.12.2021 09:36

Ми Срби још незнамо шта хоћемо, немамо идејни национални интерес који би требала доставит Српска академија. Ми само знамо растурити, довести у биједу и бавити се личним интересима и криминалом. Резултати су одлазак становништва, довођење истинских бораца на просјачки штап, пропаганда како смо први у региону у свеме итд. Избори су само обмана за лична богаћења а грађани Приједора су то потврдили неизласком на изборе а побједници пјесмом и весељем за даље богаћење и крађу. Ни једну партију нит опцију не спомињем све су исте, сви СНСД су некад били сви у СДС а сјутра ће сви у СП или ПДП зависно ко влада ми смо такви. Приче о региону како смо најбољи у свему су приче опстанка на власти, сретних држава народ не интересује како је у региону већ у својој држави. Мислио сам деведесетих да смо дошли памети и даћемо бит цивилизован, нормалан народ живјет једни за друге створит јаку државу, омладину школоват у духу Српства а очигледно сам био у великој заблуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори

22.12.2021 09:37

Це бити покрадени. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори су

22.12.2021 13:39

За оне на власти да изаберу себе.

Name

Херцеговац 7

22.12.2021 10:12

Морамо да чујемо једни друге. Ево рецимо ја сам за промјене али не под сваку цијену. Нити је власт добра а опозиција сјајна ни обрнуто. Зато и имате низак % изласка на изборе. Нисам ботина и не припадам ниједној странци али морате бити спремни да чујете критике - сви. Нећу да ми циљ буде да “уберем” поен ако сам другог оцрнио него желим да урадим нешто добро да то народ препозна. Битни су ми подједнако национални Српски интереси и економски напредак и то нимало није лаган задатак. Цензура другачијег мишљења је бумеранг који ти разбија зубе медији моји. Бескичменост, лични интерес, прожимају наше друштво и у инат нећу дати глас никоме ко то не заслужује а слаб % излазности показаће стварно стање нашег политичког дебакла и депресије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

22.12.2021 10:54

Нема од тог ништа, осипају се ко приглавак !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

22.12.2021 12:52

Причати о крађи гласова може само онај који мисли туђом главом, а не својом. Како се могу покрасти гласови, одговор је никако ако бирачки одбор и посматрачи раде свој посао како треба, а нема разлога да не раде. Значи свака странка у сваком тренутку у току процеса гласања има своје посматраче на бирачким мјестима и има своје људе након затварања бирачких мјеста на бројању гласова. Гласови се изброје, унесу се у записник подаци, записници потпишу и тако на свим бирачким мјестима у Републици Српској. Немогуће је украсити и један глас и немојте насједати на такве приче.

Name

Све је могуце

22.12.2021 17:41

У мафијаској дрзави а регуларни избори ни слуцајно нису могуци.

Name

Политика

22.12.2021 14:02

Опозиција треба да се баци на посао, да сви заједно представе народу план и програм за будуцност Еепублике Српске, а не да се тамо да се тамо свадјате и разјединујете . Ако сте се скупили да радите у корист народа и за народ, ви морате темељно да се спремите за изборе. Борба за промене се ради тако сто имате искрене намере да у Српској буде боље, и својим знањем да народу казете који су проблеми у дрзави и како их реаити, реци народу који је план ста треба да се уради да народ буде задовољан.

ОДГОВОРИТЕ