У привреди нема ко да заради новац, сви хоће у канцеларију

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић  тврди да Влада Српске своди јавни сектор на најоптималнију мјеру и да су заустављена нова запошљавања. Међутим, према званичним статистичким подацима, само у прошлој години у јавној администрацији су се скрасила 2.232 запослена. Тај ниво јавне потрошње не може издржати ова привреда, указују економисти, али и радници.    

Република Српска 21.12.2021 | 20:10
У привреди нема ко да заради новац, сви хоће у канцеларију

Радник у погону, за машином, на њиви, у руднику не може зарадити колико јавни сектор може да потроши. Тражи се столица више у канцеларијама, а нема ко да заради новац у привреди и напунити исти тај буџет из кога администрација граби плате.

Кажу да у јавном сектору има бар 80 одсто технолошког вишка, када би се мјерило, привреде де факто и нема у Српској. Прије рата у Бијељини у фабрикама је радило преко 30.000 радника, а колико их сада ради.

Министар финансија Зора Видовић потврђује да је Влада Републике Српске увидјела да буџет не може да изнесе терет јавне администрације, те да су предузете адекватне мјере како би се направио баланс између јавног и приватног сектора.

Јавни сектор, реструктуирање тече и ми смо у претходним годинама у великој мјери застављали раст плата, изузев у здравству и школству. Ми сводимо јавни сектор на најоптималнију мјеру. И у случају када неко иде у пензију, бар у Влади Републике Српске не можемо да запослимо никога ако се не добије сагласност Владе, тврди Зора Видовић, министар финансија.

Оваква обећања Влада Српске нуди грађанима већ 20 година, тврди економиста Алекса Милојевић.  

Он наводи да Влада један дан даје обећања, а други дан повећава државни апарат.

„Власт може да гомила јавну администрацију која не служи никоме већ је то стајаћа војска за изборне побједе. Ми имамо три пута више запослених у администрацији него што је потребно и плате у администрацији су за 30 одсто веће него у привреди, што је потпуно супротно и нашем предратном искуству и европском искуству. Свугдје у Европи су плате у привреди веће него у администрацији“, тврди Милојевић.

С друге стране, у Влади Српске указују да је сад вријеме за борбу за сваког радника у привреди. Новим смањењем пореских стопа стекли су се услови за подизање привреде на ноге, тврди министар финансија.

„Ми сматрамо да привреда у овом моменту може да повећа плате, с обзиром на то да смо и растеретили да у овом окружењу имамо најмање оптерећење рада и најмање оптерећење добити гдје је порез десет одсто, а пореза на дивиденду уопште немамо. Значи, пореска политика је у Републици Српској најповољнија и вјерујем да ће то привући одређени број инвеститора, али сад морамо обезбиједити и раднике“.

Ово су владине игре са радницима и послодавцима, сматра економиста Милојевић.

Влада купује социјални мир повећањем плата и снижавањем пореских оптерећења, али не подизањем продуктивности привреде, већ новим задужењем од 611 милиона марака, што ће итекако да кошта овај народ када странци отворе врата инфлације.   

„Дизање кредита да би се из тих кредита подмиривале повећање плате, је велика превара. Ти кредити ће у будућности бити итекако горка пилула онима којима се смањују порези и повећају плате. Они ће то вишеструко да плате“.

Ниска продуктивност, са недовољно квалификованом радном снагом, уз милионска задужења и буџет који се 90 одсто пуни од ПДВ-а, тешко да може подићи привреду, сматра Милојевић.

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

петра

21.12.2021 19:48

У БиХ нема напретка ни за 500 година. Бежите људи куд ко може, јер ћете ви и ваша деца плаћати превелики цех оволиког задужења. Можете бити само пука сиротиња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знање-Имање

22.12.2021 07:00

Ста це нам привреда када имамо кредите на Бецкој берзи?

Name

зета транс

21.12.2021 19:59

најбитније је зета из дубаија запослити у агенцију да не кмеци код куце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

21.12.2021 20:25

Како Зоро заустављено запосљавање, док су неки прогласени технолоским виском , а пар мјесеци други примљени. И то све у електропривреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2021 02:27

Електропривреда, суме, ……, сељобери похлепни су све упропастили. Бахати, провинцијални , криминализовани ликови су загадили друство, нема интелектуалне елите ни у траговима, власт дрзе најгори људи, моралне наказе, интелектуалне креатуре. А јос су гори они који подрзавају такву криминалну власт и нестанак људи са ових простора. Фуј, фуј, фуј!

Name

Ко ве провјерити

22.12.2021 07:25

Те отпремнине, колико су заиста добили ти виска радници а колико је пљацка....Могу да фингирају ста хоце.....

Name

Ре:Раде

22.12.2021 11:39

Е мој Раде, "технолошки вишак" више није гласачка машинерија. Давно су се они запослили, па су релативно самостални у давању гласа на изборима. Треба их се ријешити (цијена је ту небитна), а примати нове који за посао треба да намакну "који" глас. Више се нерадничко радно место не купује ковертом, него гласовима.

Name

Драган

21.12.2021 20:36

Ух...јој кад ми они почну да палмуде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

21.12.2021 21:08

Ова ЗОРА ВИДОВИЦ сто посто лазе када у згради владе свакога дана буквално долазе нови радници из околних опстина и њима се плаца превоз ЗОРО ако си попила 0,75 лит ВИСКИЈА морас мало дасе склонис а не да лазес народ а ниста неказес о најезди ових из СРБЦА у зграду владе НЕМОЈ ВИСЕ ЛАГАТИ ТАД СИ ПАМЕТНИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2021 02:35

Да видите само какве старкете се запосљавају. Али, зар би неко оцекивао од примитивних сељобера и кримоса несто боље. Замисли какав морас бити да се не стидис да си функционер најјадније земље у Европи.

Name

?

21.12.2021 21:12

Ујутро се пробудим у својој кући и уђем у једну собу која се налази на територији Србије, пређем у другу која је на територији Кине, после пређем у трећу која је на територији Мађарске, одем у кухињу да једем и опет сам на територији неке стране државе од које су ови наши лопови узели кредите ! Е мој луди народе зар не конташ да нас пљачкају и уништише, а и даље гласаш за њих !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

21.12.2021 22:05

Канцер са метастазама БиХ чине снсд,хдз,сда коалиција. Једини спас за сва 3 народа у БиХ је хируршко одстрањивање горе набројаних државних непријатеља ( канцера цијелог друштва )

ОДГОВОРИТЕ
Name

спале

21.12.2021 22:19

ЗОРО, МУУУУУУУУУУУУУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазљива Зора

22.12.2021 02:52

Лазљива власт. Како их није срамота да нам се појављују пред оцима. Не могу се висе ни слусати, ни гледати. Којег инвеститора сте ви привукли Зоро? Само оне са којима сте могли заједно пљацкати. овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али и та

22.12.2021 03:41

Канцеларија има реалне и нереалне критеријуме. А сви хоце оне нереалне, да ниста не раде, а да добијају плату, сигурност ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

22.12.2021 06:05

Ако је тачно да 90 % пуни буџет ПДВ а шта ће им фабрике.Пуни буџет ко троши по Републици Српској а небитно одакле му паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

22.12.2021 06:07

у јуну 2018 сте требали спровести закон о броју запослених у локалним самоуправама, колико се сјецам на 1000 становника 3 запослена у локалним самоуправама! не постујете сопствене законе , смијурија најобицнија сте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

22.12.2021 07:03

Наравно да сви желе на државне јасле. Запослиш се на истима и полако чекаш пензију не радећи ништа осим што повремено почешеш интимне дјелове тјела а плата боља него онима што у Њемачкој перу стражњице маторим швабама. Једноставно , зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алокалипто

22.12.2021 08:08

Растеретили привреду па поскупљују струју тој истој привреди..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИНИСТАРКО ПРОПАСТИ

22.12.2021 09:51

ВИДИЛИ ЗОРКА ОД ТЕБЕ И ТВОЈИХ КЛЕПТОМАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

22.12.2021 09:56

Логицно. Сви ко знају радит отисао у Запад јер тамо је плата 7 пута веца. У томе је проблем број 2. Број 1 је неповјерљива и корумпирана власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

22.12.2021 11:13

Само бјезати. овде је пропаст. Нека остану запослени у јавном сектору.

ОДГОВОРИТЕ