Протест рудара: Траже веће плате и смјену директора

Радници РиТЕ “Угљевик” поново су се окупили испред управе тог предузећа и истакли своје захтјеве које су руководству раније упутили, а који још нису испуњени. Медијима је на том скупу било забрањено присуство.

Република Српска 21.12.2021 | 16:06
Протест рудара: Траже веће плате и смјену директора

Рудари и радници РиТЕ Угљевик и данас су, три дана након прошлог протестног збора, поново ван рудника.

Управи тог предузећа су поручили да не одустају од својих захтјева за повећање плата и смјену директора, те да до испуњења тих захтјева обустављају рад јер, како тврде, док се они боре за егзистенцију, неко из фотеље згрће милионе из РиТЕ “Угљевик”.

“Директор Чедомир Стојановић је овдје направио велики хаос. Наша потраживања према добављачима су сада близу 50.000.000 КМ. То значи да се налазимо у дубиози и хаосу, да смо пред колапсом”, каже Драган Бабић, један од радника РиТЕ “Угљевник”.

Додаје да се директор Стојановић не бави круцијалним питањима предузеће него се, како истиче, бави тендерима, кад ће да их потпише и шта ће да уради.

 Зоран Мићановић, предсједник Синдикалне организације РиТЕ “Угљевик” сматра да Стојановићу више није мјесто на челу тог предузећа.

“Својим потезима нас је одвео у дубоки минус. Он нема храбрости да изађе пред раднике зато што је из РиТЕ “Угљевик” отуђио значајну суму новца”, каже Мићановић.

Радници траже за 15 одсто веће плате које, како тврде, нису повећаване од 2008. године. Проблем је и то што се, истичу синдикалци, у том предузећу годинама запошљавају неквалификовани радници.

Бабић истиче да је један од главних проблема што у том предузећу ради 2.300 радника.

 “Истовремено, немао радника у одржавању, дефицитарни су. За то није крив синдикат него управа”, каже он.

Објашњава да радници протестују јер се боје за своју егзистенцију, а да ће, ако гигант као што је РиТЕ “Угљевник” пропадне, то осјетити читава регија али и Република Српска.

“Главни мотив данашњег окупљања је опстанак предузећа. Мислимо да је ово Дан Д за његов опстанак. РиТЕ “Угљевик” морају да воде стручни људи који знају свој посао и који имају емоције према Угљевику. Ми већ дебело газимо по дну. Мислим да то можемо да зауставимо, али то мора да уради струка”, каже Мићановић.

“Ми нисмо никакви пучисти, како нас је назвала управа РиТЕ “Угљевик”. Ми само желимо да зауставимо пропаст овог предузећа”, поручили су окупљени радници.