Раму нападају да је ово иницијатива за "велику Србију"

Председник Србије Александар Вучић учествовао је на састанку у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Србија 21.12.2021 | 14:26
Раму нападају да је ово иницијатива за "велику Србију"

По потписивању споразума, он се захвалио премијеру Албаније Едију Рами на гостопримству, као и премијеру Северне Македоније Зорану Заеву на труду и ангажовању.

"Када сам дошао у Албанију, видео сам да Едија Раму нападају да је то иницијатива за велику Србију. у Србији ме нападају да је ово иницијатива за велику Албанију", истакао је председник Србије после састанка и истакао да је веома задовољан.

Вучић је истакао да је циљ да се обришу таксе, односно да се у једном тренутку формира царинска унија.

Такође је истакао да се у мају очекује још један самит.

"Када се будемо појавили у Бриселу, појавићемо се заједно", навео је Вучић, говорећи о решавању проблема увоза.

Говорећи о евентуалном уласку тзв. Косова у Отворени Балкан, Вучић је истакао да Северна Македонија и Албанија имају другачије виђење Косова у односу на Србију.

"Имамо другачије виђење по питању Косова... Али то није разлог да не разговарамо и да неко не буде део Отвореног Балкана... Да ли било лакше Албанцима и Србима да нема таквих линија и да људи могу слободно да пролазе. Да немамо безброј проблема? Мислим да би било лакше. О свим овим економским питањима спремни смо да разговарамо, немам проблем са тиме. Упућујем позив БиХ и Црној Гори... Нема потреба да молимо било кога...", навео је Вучић и истакао да се питање статуса КиМ решава у дијалогу под покровитељством Бриселу.

Вучић је истакао да је против паљење застава и навео да је задатак да се праве мостови сарадње, односно да ће људи бити срећни, јер ће боље живети.

"Човек мора да покаже озбиљност, а не да подилази дневној политици. Наш посао је да водимо земље тако што ћемо да чувамо мир, убрзани еконосмки развој и да се упознајемо. Упознао сам много дивних људи, људи морају да виде да можемо да живимо заједно. Не морамо да се волимо, али морамо да се поштујемо. Еди ово ради због Албаније, ја радим због Србије", објаснио је председник Србије.

"Увек смо пружали подршку"

Србија подржава евроинтеграције Северне Македоније и Албаније и увек смо пружали подршку овом процесу, истакао је Вучић и навео да је Србија посвећена процесу "Отворени Балкан".

"Увек ћемо бити на страни С. Македоније и Албаније када је рећ о отварању поглавља за евроинтеграције. Ради се о неким људима из ЕУ, јер сте испунили све услове, Отворени Балкан је визија нашег Балкана ког не треба да се стидимо, треба да се дичимо њиме. Драго ми је што ћемо да направимо бољи животни стандард за све људе", објаснио је председник Србије.

(Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Децко

21.12.2021 13:42

Српски свет, уствари! И, не разумијем у цему су погријесили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схватице доцкан

21.12.2021 14:50

С обзиром на 300%увецану популацију, неразвијеност, мањак ресурса, економску лосу слику, заосталост..... Ето прилике али....

Name

Хм..

21.12.2021 13:53

Па био је некад ,,отворени Балкан, питам се ко га затвори ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм, Хм..

24.12.2021 06:57

Јесте, био је после другог великог рата велики део Балкана отворен.Био је слободан,не завистан и није било Албаније у њему.Е сад,ко га затвори... о томе није позељно говорити.А логицно је,веома је логицно,прави се "отворени Балкан" да би "западни Балкан" (ЦГ,БиХ и СРБ) наводно био примљен европску заједницу.Све прице су у игри,ста це бити,Бог драги зна.

Name

Пијацар

21.12.2021 14:05

Ко је овога овластио да потписује споразуме.Ово је посо Владе,гдје је скупстина,ко је народ пито ово је у најмању руку за реферндум.Премијер Рама,Премијер Заев и Предсједник Србије.Све је узурпиро ко и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

21.12.2021 15:42

Прво помирење између народа па онда отворене границе

ОДГОВОРИТЕ
Name

А велика Албанија?

23.12.2021 05:26

Каква велика Србија,никада то садасњи председник и његови не би урадили.Занимљива тактика,"дрз'те лопова",је на врхунцу у целом свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казу

24.12.2021 07:03

Прица се да је господин Заев поднео оставку.Да ли то има везе са овим или оним... не бих Ја о томе,не разумем се у то.

ОДГОВОРИТЕ