Политичари у БиХ не желе договор због личног интереса

Договора међу политичким званичницима у БиХ нема у корист јавног али има у корист личног интереса. Зато не можемо очекивати од међународне заједнице  да рјешава задатке постављене пред домаће власти, кажу за БН телевизију полтиички аналитичари.

Босна и Херцеговина 20.12.2021 | 19:31
Политичари у БиХ не желе договор због личног интереса

Дуго трају препуцавања, афере, кризе и блокаде, на политичкој бх. сцени, а ријеч рат често чујемо у политиичком дискурсу. Уз то странци
све чешће посјећују БиХ.

Међутим, вишемјесечне дипломатске офанзиве нису утицале на политичке структуре. Стање непромијењено, реформе у застоју, договора нема. Хоће ли сами пронаћи излаз или ће БиХ неко конкретно у томе помоћи, за БН објашњава дипломата Игор Давидовић.

“Наши политички званичници, говорим о онима на највишем нивоу којих је 4-5 у суштини никада не желе да постигну некакав договор на бенефит
јавног интереса, али се умјесто тога веома спретно, добро и умјесно договоре о неким другим стварима и интересима који су у сфери њиховог личног става, интереса или у сфери пословног става, ту су спремни на све договоре. Од међународних званичника када се говори о рјешењу наших напетости и проблема, не треба очекивати ништа добро за нас. Изјавио је за БН Игор Давидовић, бивши амбасадор БиХ.

Међународна заједница ће учинити оно што јој одговара. Неће се повући, све док има неки интерес. Јасно је то на примјеру ОХР-а, који у БиХ постоји 26 година. Са Запада суптилно наводе успотављање мира као главни разлог постојања ове институције, међутим…

Не треба заборавити да, иако их није употријебио, Високи представник има у руци бонска овлаштења. Хоће ли их искористити и када у значајној мјери зависи од директиве виших ауторитета, објашњава Давидовић и додаје.

“Господин Шмит се врло лако може наћи у таквој ситуацији, након тога ћемо водити полемике око тога да ли је он легалан или није, али ако се догоди примјењивање бонских овлаштења, знате ону народну родило се љуљај га. “, сматра Давидовић.

Питање је шта ће изродити изборна година? Нове дипломатске офанзиве, кризе или пријеко потребне реформе? Она о изборном закону, болна је тачка водећих политичара. Ако је судити по вољи парламентарне већине, до ње ускоро неће доћи. А без поштених избора не могу се очекивати било какве системске пормјене. Ту ни странци не могу помоћи.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

"Фешен Гуру"

20.12.2021 19:07

Жали Боже скупих одјела . Кад би Модни Креатори сазнали ко их све носи, промјенили би професију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јухууу

20.12.2021 19:07

Предсједништво БиХ организује дочек зиме на тргу БиХ. Забављаће вас Баја мали Книнџа, Томсон и Дино Мерлин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.12.2021 19:54

На слици десно, дипломирани правник, уцесник у рату и добитник највецих ратних признања, политицар послије рата. У средини дипломирани правник, политицар током и послије рата. Лијево по занимању земљорадник, у току рата сверцер и сеоска варалица, послије рата, без гласова, наметнути политицар од стране запада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

20.12.2021 21:29

Благо нама слусајуци твоју „Истину“

Name

Системска Рјесења

20.12.2021 20:00

Хапси белосвјетске лопурде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.12.2021 20:31

Република Српска је понудила договор јер је затражила да се повуче Инцков закон ! Тај закон је на штету цијелог српског народа и није на штету једног појединца !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додати

20.12.2021 21:13

На стету владавини права, демократије, слободу говора и мисљења, итд. бас на стету свега циме настоје да нам соле памет ...

Name

Реалиста

21.12.2021 08:33

Како на штету Срба? Ја сам Србин и баш ме брига за његов закон, али брига ме је што ми је плата 600км и немам довољно за живот! Додик да је хтио могао је "наредити" да се забрањује изјашњавање на питање да ли је био геноцид у Сребреници или не. Неко те пита ти кажеш ја не смијем рећи ни да јесте ни да није. Знаш, тај инцков закон је донио поене само Додику и Бакиру. Додик је лазљива лоповцина увијек био и остао и срамота ме је кад говори да је патриота.

Name

Ранко

20.12.2021 22:37

Збогом Југо, други те нису хтјели, збогом братсво и јединство....збогом Босно, други те нису хтјели, збогом мацехо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

21.12.2021 02:34

Коју це политику водити кад се омладина исели бице земља стараца

Name

Смијесно

21.12.2021 07:31

Ови политицари су добри послусници својих ментора и налогодаваца, јер им је ОВО бизнис. Ко ово није до сада увидио, у великој је заблуди.

Name

Татар

21.12.2021 09:32

Ја мислим да је ово тотално лоса процена.Насим политицарима су на првом месту били интереси дрзаве па онда све остало

Name

40 Британских обавештајаца...

21.12.2021 19:53

Која слика, пропадања и несреће, који ликови, сеоске лоле!

ОДГОВОРИТЕ