Тендер за пресипање из општинског у приватне џепове

– Више од милион марака општина Невесиње троши на другу реконструкцију Дома културе у протекле три године. Јавна средства, укључујући и донације из Србије, троше се нетранспрентно и без пуно користи за грађане ове сиромашне општине.

Република Српска 18.12.2021 | 20:52
Тендер за пресипање из општинског у приватне џепове

Разлога за задовољство имају само фаворизоване приватне фирме које редовно добијају уносне послове кроз сумњиве процедуре јавних набавки.

Да ли ће радове на реконструкцији или изградњи неког објекта коју финансира локална васт добити „Аурора“ или предузеће „МДМ“ основно је питање јавних набавки радова у Невесињу.

„МДМ“ у власништву је породице бившег замјеника начелника општине, а сада в.д. начелника одјељења за привреду Милутина Самарџића. Званични власник је његов отац Вељко Самарџић.

То што фирми свог сарадника додјељује прескупе послове, за начелника општине, Миленка Авдаловића, не представља никакав проблем, јер за могући сукоб интереса овдје одавно нико не мари.

Ако посао не добије Самарџићев „МДМ“, онда ће га добити „Аурора“, власника Милорада Јеремића чија блискост с актуланом локалном влашћу никада није била упитна. О њој свједоче и бројне јавне набавке, у којима је енорман број реализован и кроз директне споразуме. За само годину дана ова фирма је са општином склопила више од двадесет директних споразума.

МДМ, Аурора, МДМ…

Дом културе „Небојша Глоговац“, свечано је отворен 08. новембра 2018. године, након реконструкције у коју је утрошено преко пола милиона конвертибилних марака. На свечаном отварању је истакнуто да је 300 хиљада марака обезбијеђено из помоћи коју је овој општини уплатила Влада Србије, а остатак средстава из општинског Буџета.

На тендер за избор најповољнијег понуђача за овај посао приспјеле су само двије понуде. Бирало се између Самарџићевог „МДМ“-а и конзорција .„Аурора – Невесиње путеви“. Као критериј за избор најповољнијег понуђача кориштена је „најнижа цијена понуде“, па је посао припао „МДМ“, који је за исти тражио 440.573 КМ без ПДВ-а.

Понуда конкуренције била је за око пет хиљада марака виша.

Међутим, обје понуде су биле знатно више од процијењене цијене набавке која је износила 398.800 КМ (без ПДВ-а).

Дакле за обављени посао Општина Невесиње на крају је дала преко 50 хиљада марака више од предвиђене вриједности радова.

„Становници Невесиња су изузетно срећни што су добили овакав објекат, који ће уз помоћ музичке школе, ’Просвјете’ и осталих културних друштава добити и нове садржаје“, поручио је начелник општине Миленко Авдаловић, на свечаности поводом отварања реконструисаног објеката. Још срећнији је био његов замјеник чија породична фирма је извела овај уносан посао.

Мање од три године послије, општинска власт дошла је на „нову идеју“ – Дом културе треба поново реконструисати како би галерија из приземља била пресељена на спрат, док би се у садашњи простор галерије смјестила поставка Спомен собе погинулим борцима протеклог рата. За то су неопходни, процијењено је свеобухватни грађевински радови, па и замјене комплетног крова недавно реконструисаног Дома културе и реконструкција фасаде.

Опет су се на тендер пријавили и „МДМ“ и „Аурора“.

Посао је овај пут добила Јеремићева „Аурора“. По критерију „најнижа цијена понуде“, прихваћена је понуда овог понуђача тешка 445.119 КМ (без ПДВ-а).

„МДМ“ је за овај посао тражио чак 45 хиљада више, тако да дилеме није било.

Средства су, опет, већим дијелом, како је нагласио начелник Авдаловић, обезбијеђена из донације Владе Србије. У овом кругу помоћи општинама у Републици Српској, Невесиње је из Србије добило око 1, 3 милиона марака. О утрошку средства одлучује Општина Невесиња, а реконструкција Дома културе, по општинским властодршцима изгледа „представља приоритет“.

Питање зашто приликом прве реконструкције овог објекта није планирано пресељење спомен собе, што би значајно смањило трошкове, остаје без одговора.

Ипак да је сав посао урађен одједном, онда не би била задовољена оба фаворита невесињских јавних набавки.

Али ни након друге реконструкције Дома културе, „МДМ“ није „остао кратких рукава“.

Расписан је тендер за „санацију, реконструкцију и доградњу објеката школског и предшколског васпитања и образовања“.

Овај пут прихваћена је понуда „МДМ-а“ од 224.700 марака (без ПДВ а)

Други понуђач, „Астра план“ из Брчког за исти посао тражио је 300 марака више.

„Астра план“ се појављивао као понуђач на више тендера које је расписивала Општина Невесиње. Посао нису добијали, али су зато одлично утицали на подизање цијена радова у ситуацијама када је примјењивана метода „е-аукције“, као што је то у овом случају.

Одлуку да се посао додијели „МДМ-у“ начелник општине потписао је 1. септембра ове године.

Само дан раније потписао је и одлуку којом је овој фирми додијељен и посао „повећања енергетске ефикасности“ објекта у коме су смјештени Радио Невесиње, ФК „Вележ“ и Удружење „Моја нада“.

На тендер за избор најповољнијег понуђача опет су пристигле само понуде „Ауроре“ и „МДМ-а“.

Прихваћена је понуда Самарџићеве фирме од 46.500 КМ, јер је „Аурора“ за исти посао тражила округло педесет марака више.

Невјероватно мале разлике у понуђеним цијенама никога не чуде. Коинциденција или метафорички речено „као да су се договарали“.

Појава да се понуђачи на тендеру међусобно договоре око понуда, у којој најчешће учествује и сам уговорни орган назива се „колузија“.

На ову врсту манипулације указују и у организацијама које се активно баве процедурама јавних набавки у БиХ.

„На нашем тржишту је то специфична појава, у коју је најчешће укључен и уговорни орган. Понуђачи подијеле послове тако да један учествује на једном поступку јавне набавке, други на другом и нема обарања цијена. Дакле, нема оног здравог надметања које би омогућило да за најмање новца добијемо најквалитетније робе, радове или услуге. Посљедица тога је да добијамо најскупље набавке и то најчешће не буду најквалитетније робе, радови или услуге“, каже Дамјан Ожеговић из Транспаренцy Интернатионал БиХ.

Још једна „слаба тачка“ система јавних набавки је, на што указују у овој организацији, ситуација када се за критериј за избор најповољније понуде користи „најнижа“ цијена. То заправо и отвара простор колузији, и другим малверзацијама.

Директни споразуми до 6.000 марака, тек су „клизаво тло“ на коме се ове процедуре често налазе.

Општина Невесиње је само у задњих годину дана с „Аурором“ потписала 20 директних споразума (без расписивања тендера) чије су вриједности од 18 до 5.994 конвертибилне марке.

Ово предузеће је добило и посао набавке материјала за изградњу водоводне мреже за село Бежђеђе вриједности 79.588 КМ.

Уговор је закључен 26. априла 2021. године, иако су локацијски услови за овај пројекат издати тек неколико мјесеци послије, тек 27. септембар 2021. године.

За фаворите на тендерима општине Невесиње, правила, очито не важе.

(Импулс Фото: Независне/Херцег ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зока калис

18.12.2021 20:27

Кад це Авдаловиц признати како је са илијом Таминдзијом преварио талијанку И отео јој фирму,кад це поцети отварати нове фабрике,запосљавати раднике,...доста је лоповлука

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВЕСИЊЕ

18.12.2021 23:50

не млати љеба ти

Name

МР

18.12.2021 22:11

Није само Невесиње. Нажалост лоповлук СНСД је у свим општинама. Код тендера. Корупција је правило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево РАДНИК

19.12.2021 07:42

Ма је ли могуће. У Невесињу чојство неупитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

19.12.2021 07:54

Све је то ситно за Добој, легло криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

19.12.2021 08:10

Буџетом не управља Авдаловић ,он је само потписник. Исто тако средства ХЕ Дабар распоређују Лука и Илија, потписују директори који се ређају као на траци. Опрали су енормне количине новца преко ХП Инвестинга, као и преко ликалних фирми а на крају резултат нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока калис

19.12.2021 10:21

Ре Невесиње; ти си млатнут по глави,љеба ми,ако невидис сав криминал И лоповлук Авдаловица И његових

ОДГОВОРИТЕ