Зашто је кафа све скупља и колико ће то још трајати?

У Свјетском економском форуму (WЕФ) су образложили зашто је кафа све скупља и колико дуго би то могло још трајати.

Босна и Херцеговина 18.12.2021 | 12:03
Зашто је кафа све скупља и колико ће то још трајати?

Велепродајне цијене Арабика кафе ове године су се удвостручиле. Ова сорта кафе чини 60 одсто од укупног свјетског тржишта кафе. Скупља је и мање квалитетна Робуста кафа, сорта која се користи у производњи инстант кафе. Њена цијена је највиша у посљедњих 10 година.

Неколико је разлога зашто је кафа поскупила. Током пандемија корона вируса десила се несташица контејнера за бродски превоз роба. Тиме је успорена трговина кафом.

У Бразилу, који је највећи свјетски узгајивач Арабика кафе, десили су се мразеви и суше на пољима на којима се кафа узгаја. Етиопији, која је такође велики узгајивач Арабике, пријети грађански рат. У Вијетнаму, који је лидер у узгоју Робуста кафе, се повећава број заражених корона вирусом, што се одражава на производњу.

Поскупљење велепродајне цијене кафе не значи да ће она одмах поскупити у малопродаји. Међутим, произвођачи овог напитка се суочавају са сличним проблемима као и произвођачи хране.

Осим тога, сировине и енергија потребни за производњу су скупљи. Стручњаци очекују да ће се раст цијена кафе наставити најкасније до 2023.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Овако

18.12.2021 18:54

Лако је све док је скупо то без чега се може. Тешко је сад кад је све скупља храна, лијекови, станови, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није лако

19.12.2021 06:42

Све сто зависи од временских услова и људскиг ресурса ,репроматеријала транспорта и додје до поремецаја наравно да це поскупити.није битно :кафа ,уље,брасно,....све зависи од горе наведеног .свјесни смо све вецег поскупљења сваке године и бојим се да ово неце изаци на добро.било да је у питању не само кафа вец и све остало сто нам је потребно за зивот.оно сто би требало да над брине да полако и сигурно губимо најбитнији редурс без којех свијет немозе а то је ВОДА

ОДГОВОРИТЕ