Надлежни нијеми на промјене васпитача у вртићу “Наша дјеца”

На жалбе родитеља због честог мијењања васпитача у бањалучком вртићу „Наша дјеца“ Министарство просвјете и културе и Инспекторат још увијек нису одговорили, док у Граду Бањалука не желе да се активније укључе у заштиту права дјеце, па су родитељима само пренијели став Центра за предшколско васпитање, с којим су и сами били упознати, тврде родитељи.

Република Српска 17.12.2021 | 10:54
Надлежни нијеми на промјене васпитача у вртићу “Наша дјеца”
Из Градске управе Бањалука родитељима је стигао одговор да су примили њихову жалбу и да су поводом исте тражили изјашњење Центра за предшколско васпитање. 
 
„Центар је у одговору Граду признао да су се промјене васпитача у групи у којој су наша дјеца дешавале због боловања васпитача и захтјева васпитача за премјештај. То сви знамо, а Град нам је само прослиједио одговор Центра не предузимајући ништа. Град као оснивач Центра је на тај начин показао да га не интересује да заштити права дјеце, нису чак ни затражили да се у групи бар до изласка дјеце из вртића задрже постојећи васпитачи и да више не буде промјена“, огорчени су родитељи.
 
Центар је још навео да је од Града затражио расписивање конкурса за пријем васпитача на неодређено вријеме, а ни поводом тога Град није дао свој став.
 
„Тражимо да се институције јасно изјасне да ли ће провјерти да ли је рад Центра био законит, те да ли ће затражити да Центар законито ради у интересу права дјеце која нарушава већ двије године честим мијењањем тета. Ко ће преузети одговорност када је у питању психосоцијални развој дјеце и припрема за школу? Не интересују нас никакви конкурси и њихове игре, желимо да нам дјеца из вртића изађу спремна за школу“, порука је родитеља.
 
Родитељи су најавили и пријаве и жалбе по другим основама и другим институцијама против надлежних у Центру и њиховог рада и одлучни су да не допусте да се права њихове дјеце нарушавају.
 
Подсјећамо, родитељи су 7. децембра предали захтјев Министарству просвјете и културе Републике Српске, Инспекторату РС и Граду Бањалука, у којем траже да се у Центру за предшколско васпитање и образовање Бањалука заустави занемаривање дјеце и нарушавање њихових права.
 
Нагласили су да је, према Закону о предшколском васпитању и образовању, Центар у обавези да обезбиједи једнаке услове и прилике у остваривању права дјеце на васпитање и образовање, као и припреме за даље основно образовање, а што тренутном организацијом рада у Центру то сигурно није обезбијеђено.
 
(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мој вртиц

17.12.2021 10:53

Послије 50 година, добро се сјецам мог вртица, мога двориста и спаваоне/играоне у средини... :)

ОДГОВОРИТЕ