Станић писао Влади: Зашто је пропала реформа здравственог система у Српској?

"Прије тачно три године 17.12.2018. тадашњи мандатар Радован Вишковић је у свом експозеу констатовао да здравствени систем кумулира неизмирене обавезе, а уједно није дио буџетског система РС, чиме је значајно умањена финансијска дисциплина. „Дефинисањем и досљедним спровођењем мјера зауставиће се крварење здравственог система!" – рекао је Вишковић у експозеу"

Република Српска 17.12.2021 | 10:45
Станић писао Влади: Зашто је пропала реформа здравственог система у Српској?

Ово стоји у отвореном писму доктора Слободана Станића предсједника Ресорног одбора за здравство СДС, упућеном Влади Српске.

Данас, каже Станић, тачно три године од поменутог експозеа, иако Република Српска у области здравства има пуну надлежност, реформа је пропала, а здравствени систем је метафорички у "хеморагијском шоку"!

"У марту 2019. ресорно министарство је изашло са "Акционим планом за осигурање одрживости здравственог система Републике Српске". Тај план је имао за циљ успоставити финансијски одржив систем који ефикаснијим пружањем здравствене заштите побољшава здравље становништва! Тада су за остварење циља предложили мјере у шест приоритетних области", навео је Станић.

Већ 17.04.2019. године Струковни синдикат доктора медицине и ми из опозиције добронамјерно смо их упозорили да смо озбиљном анализом предложених мјера закључили да те предложене мјере:

- У ствари нису мјере, већ жељени исходи које би тек требало постићи;

- Било је нејасно у акционом плану шта су улазни параметри (инпут), а шта излазни (аутпут)

- У старту смо рекли да је 60% мјера непроводиво;

- Од 40% проводивих мјера око 24 мјере су могле дати ефекат, што је свега 25% укупних мјера;

"Три пуне године су прошле од експозеа Радована Вишковића и Акционог плана ресорног министра, а ко данас помиње тај експозе и предложене мјере чак ни они који су га предложили! Здравству "које крвари" дато је безброј "трансфузија", али крварење није заустављено!Да ствар буде гора, чак четири кључна индикатора, које су сами себи зацртали као мјеру успјешности нису испуњена и "горе црвене лампице"!", истиче се у писму.

- Умјесто смањења обавеза, оне су повећане!

- Умјесто повећања ликвидности, она је смањена!

- Нису урађене промјене плана и мреже здравствених установа!

- Количина јавних средстава у здравству је повећана, али повећање средстава без реформе није дало побољшања по пацијенте и здравствене раднике!

Додаје да као конструктивна и добронамјерна опозиција изнијећемо кључне грешке начињене у ове три године да би се у овој последњој години мандата макар покренули са мртве тачке:

- Ова Влада РС није могла предочити тежину ситуације, јер би реалним приказом стања које су наслиједили у потпуности дезавуисали рад претходне Владе на челу са Жељком Цвијановић!

- Нису признали слабу кадровску базу и оспособљеност у Министарству здравља и социјалне заштите. Требало је формирати јаку групу за провођење реформе од најквалитетнијих људи у здравству РС и оспособити је да функционише као тим!

- Није створена визија нити потребне стратегије да би се та визија остварила !

-  Да је створена визија, морала се промовисати свим доступним средствима за придобијање већине за реформу !

- Све препреке реформи које и данас стоје морају се уклонити, а кадрови оспособљени да промијене болесни систем у здрави, уз примјену свих средстава !

- Здравству РС су били потребни стални видљиви напреци и њих је појединачно и било, али би их увијек засјениле коруптивне афере и похлепа !

- Коруптивне афере су довеле до општег неповјерења у цијели систем и све су чешћи иступи самих пацијената који то износе, али и медија и органа за провођење закона !

- Због свега тога је онемогућено да се валоризују и појединачни ријетки успјеси. Онемогућено је да нови модели рада и  понашања замијене оне лосе и превазиђене !", закључује Станић.

Према његовим ријечима ово је у грубо неких "седам смртних гријехова" због којих се реформа није помакла даље од почетка, оно због чега здравствени систем и даље крвари!

"Овдје свјесно не желим да спомињем утицај пандемије, јер то је само додатни изазов који је само оголио и у најгорем свијетлу приказао све досадашње пропусте. Република Српска ово не заслузује, одговорни хитно приступите послу и мијењајте ово неодрживо стање!!!", закључио је Станић у писму упућеном Влади Српске.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Татар

17.12.2021 10:10

Здравство је врло интересантна тема за истразне органе јер су тамо људи убијани зарад профита владајуце касте.Али изгледа Лукац нема воље дирати ту тему.Ко зна засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

17.12.2021 11:16

Пуна подршка човјеку који има знање и способност да учини нешто у здравству, виталној области за опстанак ово народа што је преостало!

Name

Нема

17.12.2021 10:14

Пара узмите кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

17.12.2021 10:58

По здравственом систему. Ко је тај Станиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

17.12.2021 11:12

А ко си ти црвени боте? Изадји јавно са својим аргументима, именом и презименом да демантујеш тврдње др.Станића, када си већ толико информисан и паметан.

Name

Ре

17.12.2021 11:14

Погледај слику ове тројице. Њима је мјесто у затвору. Није Станиц за то крив.

Name

пацијент П

17.12.2021 11:10

На слици су три идиота ,три гробара у РС.Шта су могли уништити,уништили су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

17.12.2021 14:02

ЗДРАВСТВО ЈЕ ДНО.МИЛИЈАРДЕ ОПРАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјелина

18.12.2021 14:40

Кампању за вакцинисање воде криминалци - зато имамо најмању стопу вакцинисаних!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада РС

18.12.2021 14:44

Станите у ред. Изволите у чекаоницу, Има људи који су писали прије вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг

19.12.2021 23:17

Људи овај доктор Станиц толико памета и коректан цовек њему немозе ника неправда промаци