Кинеско-руске везе: Парадигма међународних односа у 21. веку

Блиске везе између Кине и Русије постају још јаче како се две земље заједно боре кроз глобалне изазове без преседана, као што је пандемија ковида 19.

Свијет 16.12.2021 | 08:23
Кинеско-руске везе: Парадигма међународних односа у 21. веку

Јачање веза може се посматрати на виртуелном састанку кинеског председника Си Ђинпинга и његовог руског колеге Владимира Путина у среду, где су двојица лидера назвали односе „парадигмом међународних односа у 21. веку“ и обец́али да ц́е их додатно унапредити.

Током састанка, Си је истакао добар развој билатералних односа и блиску сарадњу двеју земаља у различитим областима.

Он је високо оценио подршку Русије Кини у одбрани њених суштинских националних интереса и супротстављању покушајима да се забије клин између две земље.

Напоменувши да се ове године навршава 20 година од потписивања Кинеско-руског споразума о добросуседству и пријатељској сарадњи и да су две стране одлучиле да продуже уговор на још пет година, Си је рекао да је продужење добило нови дух и садржај.

Си је поздравио огромну политичку снагу и огроман потенцијал јер је трговина између Кине и Русије у прва три квартала 2021. по први пут премашила 100 милијарди долара.

Кинески председник је такође позвао две стране да поделе развојне могуц́ности, истичуц́и билатералну сарадњу у области енергетике и обуздавања ковида 19.

Осврнувши се на Глобалну развојну иницијативу коју је предложио на 76. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, Си је рекао да је то јавно добро које се фокусира на решавање тржишних изазова са којима се суочава свет, посебно тржишта у развоју и земаља у развоју. Иницијатива такође има за циљ да подстакне спровођење Агенде УН 2030 за одрживи развој, додао је он.

Си је рекао да Кина и Русија заједно раде против ковида 19, а да блиска та сарадња даје ново значење билатералним везама и доприноси глобалној борби против пандемије.

Си је рекао да се радује Путиновој предстојец́ој посети Пекингу како би присуствовао церемонији отварања Зимских олимпијских игара 2022.

Истичуц́и да ц́е Кина одржати "једноставне, безбедне и сјајне" Зимске олимпијске игре, Си је рекао да је Кина спремна да искористи прилику да унапреди спортску размену између две земље.

Кинески председник се успротивио хегемонистичким потезима и хладноратовском менталитету који је усвојен у име „мултилатерализма” и „правила” и приметио да неке силе покушавају да се мешају у унутрашње ствари Кине и Русије користец́и „демократију” и „људска права” као њихов изговор.

Он је позвао две земље да унапреде координацију и сарадњу у међународним пословима како би заштитили своје безбедносне интересе и дали допринос глобалном управљању.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Два дјина

16.12.2021 11:16

Планетарно гледајуци од цега зависи како це се све и освијати у будуцности.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wолф

16.12.2021 15:15

Кад једног дана оде Путин ,коме је већ 70 година, видјет ће Руси колики пријатељи су им Кинези.

ОДГОВОРИТЕ