САД и ЕУ: Странке морају одустати од максималистичких захтјева

Политичка криза у БиХ се продубљује, оцјена је Делегације ЕУ и америчке амбасаде у БиХ. Упућен је заједнички апел странкама да одустану од максималистичких приједлога, који нису утемељени у међународним и стандардима ЕУ и немају подршку у парламенту или друштву...

Босна и Херцеговина 15.12.2021 | 21:14
САД и ЕУ: Странке морају одустати од максималистичких захтјева

- Раније овог мјесеца, када су се званичници САД-а и ЕУ састали са политичким странкама у БиХ и представницима цивилног друштва како би разговарали о изборној и уставној реформи, политички лидери су се сложили да ће се припремити прије наредних разговора. Од тада свједочимо тек мањем напретку. Политички лидери нису обавили посао који је неопходан за усклађивање политичког система БиХ са прописима ЕУ и судским пресудама. Осим тога, након даљње неприхватљиве ескалације од стране Народне скупштине Републике Српске 10. децембра, политичка криза се продубљује - каже се у заједничкој изјави Делегације ЕУ/специјалног представника ЕУ у БиХ и Амбасаде САД-а у БиХ о разговорима о уставној и изборној реформи.

Даље се наводи да обновљени напори на посредовању у овим разговорима сада, прије краја године, нажалост не би уродили плодом.

- Такви напори ће дати резултате тек када странке буду истински радиле заједно на изналажењу рјешења . стоји у заједничкој изјави.

Додају да су у од владајуће коалиције чули да су опредјељени за уставне и изборне реформе које могу добити подршку у Парламенту.

"За напредак БиХ су једнако значајне реформе које би изборе учиниле сигурним, поузданим, као и успоставу функционалне Владе Федерације БиХ. Вријеме је да се ова обећања испуне", каже се у изјави и упућује апел странкама да одустану од максималистичких приједлога, који нису утемељени у међународним и стандардима ЕУ и немају подршку у парламенту или друштву.

"Суштина демократије није у сталним застојима ради форсирања нечијих захтјева нити у наметању воље већине. Такође позивамо представнике Републике Српске да се у потпуности врате у институције".

Наглашава се да су ЕУ и САД уложиле напоре у дијалог који уважава забринутости и интересе свих страна.

"Овај процес је прилика за рјешавање дискриминације, нефункционалности и изборних превара. Узимајући у обзир политичко окружење и климу у БиХ, ове реформе би биле значајан искорак. Странке знају шта је потребно урадити да се усмјере на рјешавање темељних узрока хроничне политичке кризе у БиХ – корупције, недостатка повјерења и ниских демократских стандарда. На странкама је да појачају ангажаман и дођу за сто спремни за предузимање даљих корака. Стога позивамо све стране да се укључе и допринесу овом процесу на смислен начин, у интересу грађана Босне и Херцеговине", каже се у заједничкој изјави Делегације ЕУ и амбасаде САД у БиХ.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Односи

15.12.2021 20:35

Се и на САД и Њемацку. Дигресија Додику је упуцена, али не и подрска реформама. САД и Њемацка морају бити прецизнији ста хоце. АФВ це доније на основу тога резолуцију о САД. У слуцају непрецизности такодје це се сматрати да Америка одсуством националних и дрзавних интереса који су задатак и спецификација сваког политицара, који је дефинитан не могу без хаоса. Опис мањкавости Америке и Европе такдје мозе бити описиван кроз АФВ резолуције о западним земљама. АМВ це радити на сјеци језика, кроз омогуцавање људима да зиве нормалан зивот и да праве алтернативе и паралелизације јаловим стварима и лосим из околине, које их убједјују како је лосе добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

16.12.2021 06:18

САД и ЕУ да "нађу" нови вјетар на балкану и за 25 година јово наново. Ми као да имамо живот од 1000 година. Ви из међународне заједнице сте непрекидно ту, подузмите нешто или се повуците и бјежите од вашег пропалог пројекта.

Name

Татар

15.12.2021 20:36

Висе ни градјани не раде у свом интересу а политицари јос мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

одлицно

16.12.2021 06:12

врло добар коментар

Name

Реформе РС/ЕУ

15.12.2021 20:47

Подхитно формирање и нове институције која би одговорила на проблеме антицивилизацијских вриједности у свијету првенствено у западним земљама, односно локалног АФВа, разговарати са Кином и Русијом и земљама несврстаних око формирања АФВа на нивоу света.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ Реформе

15.12.2021 20:58

Доле у Југославији. Македонија Србија Босна и Херцеговина, Црна Гора, не и Албанија. Ста би се донијело улазак у нови одговор на ЕУ. У вријеме ЕУ немамо наталитета и трцемо по свијету, а свијет се мијења. Нама би ставио само социолоски и нуклеарни отпад од стационаизације времена. Не би се много губило, мозда би Европа имала дискурс у смислу да се угледа и да покусава нова лукавства, али овај пут би земље "доле у Југославији" имале и спознаје света , јер су имале искуство после Југославије негативно, али и стварно. Добитци, нормализација унутар земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

15.12.2021 21:02

Одјебан цовиц.. Јос Милета спустити на земљу и поцети прицати о криминалу, привреди, поскупљењима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерек

15.12.2021 21:16

Шамарцина Yугославу Цовицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оле

15.12.2021 21:21

Мислим да нас је Миле укопао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

15.12.2021 21:36

Од ЕУ је остала јос љустура без концепта и будуцности. Она је јос само мотив за оне наивне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

15.12.2021 21:38

Фино речено, али се питам дали они раде заједно са Кином, Рисијом, Ираном …. У налажењу најбољих рјешења за све а не само за националне интересе НАТО земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Центарфор

16.12.2021 01:39

А какве везе има Кина, Русија или Иран са Босном и Херцеговином? Ниједна од тих земаља нису гарант Дејтонског споразума. Америка јесте. И по том мандату има право и обавезу да буде присутна.

Name

Спас у ЕУ

15.12.2021 21:51

ОВДЈЕ НЕМА ОД ДЕМОНСТРАЦИЈА НИШТА, ЗАТО ЉУДИ ДЕМОНСТРИРАЈУ ОДЛАСКОМ ИЗ ОВЕ МАФИЈАШКЕ ДРЖАВЕ. НАЖАЛОСТ ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ ЗА ЉУДЕ ИЗ ОВЕ КРИЗЕ ЈЕ ОДЛАЗАК У ЊЕМАЧКУ, АУСТРИЈУ ИТД. А ДАНАС СМО СВИ ПРОЧИТАЛИ ДА ЊЕМАЧКА УСКОРО ПОЈЕДНОСТАВЉУЈЕ ДОЛАЗАК У ЊИХОВУ ЗЕМЉУ. ОВДЈЕ У БИХ НЕМА НАС САД ТРЕНУТНО ВИШЕ ОД 2,5 МИЛИОНА, А ВОДЕ НАС ХИЉАДЕ НЕКИХ КВАЗИ МИНИСТАРА И ПОЛИТИЧАРА, А У СТВАРИ ДОВОЉАН ЈЕ ЈЕДАН ГРАДОНАЧЕЛНИК ДА НАС ВОДИ КОЛИКО НАС ИМА. ЉУДИ САМО ТРЕБА ДА СХВАТЕ ДА НЕМАМО НАПРЕТКА ЗБОГ СИЛНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ, ЕНТИТЕТА, КАНТОНА ИТД. ЗАТО ПОДРЖАВАМ ОДЛАЗАК ИЗ ОВЕ ПРОПАСТИ ЈЕР НЕМА ДРУГОГ НАЧИНА ВИШЕ, ДОСТА ЈЕ 26 ГОДИНА МАЛТРЕТИРАЊУ И ПОНИЖАВАЊА. ЛП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбајтер

16.12.2021 01:20

100% потписујем. Излази из ове кризе су Изачић, Дољани, Градишка, Орашје, Брчко…

Name

Нада

16.12.2021 06:27

Није џаба на Липи направљен центар за мигранте. Туга и наша и њихова. Нестајемо на туђим огњиштима. Тако то раде у двадесет и иним вековима.

Name

Проблем

15.12.2021 22:01

Је сто Додика стити устав БиХ. Немогу му ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заштитник

16.12.2021 01:21

Нека га престане штитити. Биће народу лакше