"Дивљају" цијене гаса, поскупљује струја у Европи

Поново гледамо нове, веће цене, и гаса и струје по свету. Европом и ових дана тутњи прави енергетски цунами, а конкретне цене, као и очекивања никако не уливају наду да би ситуација са енергентима могла ускоро да се стабилизује. Напротив, оно што смо на берзама видели претходних дана, али и јуче, говори да би гас, али и струја могли да буду још скупљи.

Регион 15.12.2021 | 10:21
"Дивљају" цијене гаса, поскупљује струја у Европи

У октобру се подсјетимо европска и свјетска јавност суочила са низом проблема везаним за стабилно снабдевање енергијом. Струја је тада у више наврата нестајала у Либану, уведене су рестрикције у Индији и на сјеверу Кине, производња из хидроелектрана је у Јужној Америци пала за чак 90 одсто…

Домино ефекат, прво повећане потражње за другим енергентима, а онда и поскупљења осталих производа у привреди погодио је земље широм Европе. Италија, Аустрија, Велика Британија, Бугарска, Румунија редом су биљежиле више цијене. Албанија је на кратко увела ванредно стање, а Сјеверна Македонија је прогласила енергетску кризу.

Цијене фјучерса гаса су потом пале испод 1.000 долара за 1.000 метара кубних, али проблеми су само наставили да се нижу.

Шпанци упалили термоелектрану коју су љетос угасили

Са већом потражњом за електричном енергијом, и све мање расположивих енергената, натјерала је шпанску компаниј Ендеса да поново покрене електрану на угаљ коју су угасили у јулу ове године.

Раст цијена се поклопио са ремонтом 3 од 5 нуклеарних електрана и падом производње струје из хидроелектрана усљед малих падавина, пренио је тада Тањуг.

Ендеса је том приликом покренула у рад једну јединицу електране на угаљ Ас Понтес, снаге 1.400 мегавата.

Украјина искључила 90 одсто капацитета

Средином прошлог мјесеца, према подацима компаније “Укренегро”, у Украјини је било искључено чак 90 одсто капацитета термоелектрана. Укупно, како се наводило, није радило рекордних 14 енергоблокова, док је ремонт трајао у шест.

Само 3 од 23 блока су у том тренутку функционисала.

Молдавија једва исплатила дуг

Молдавија је у недостатку енергената почела да планира договор са Европском унијом о додатним испорукама гаса преко сусједне Румуније с обзиром да је руски концерн „Гаспром“ смањио испоруке, пренио је тада британски лист „Фајненшел тајмс“.

Влада прозападне предсједнице Маје Санду прогласила је ванредно стање након што је њен гасни уговор са Гаспромом истекао крајем септембра, када су се двије стране сукобиле око цијене и других детаља новог споразума.

Један од портпарола Гаспрома је тада изјавио да постоји могућност потенцијалног прекида снабдјевања уколико не буде исплаћен новац коју влада Молдавије дугује.

– Сума је 1,3 милијарде молдавских леја (73,69 милиона долара). Активно радимо са владом на рјешавању проблема у року који је наведен у нотификацији. Надам се да ћемо успјети да ријешимо овај проблем – истакао је он.

Крајем новембра, тачније 26. новембра, национални гасни оператер Молдавијагас је саопштио да је исплаћен дуг према “Гаспрому” те су се испоруке наставиле.

Пољска ограничила цијене

Пољски премијер Матеуш Моравјецки је недавно најавио да ће Пољска смањити порезе на бензин, гас и струју и обезбједити новчану помоћ домаћинствима у оквиру програма вриједног 2,4 милијарде долара.

Порез на додату вриједност (ПДВ) на гас биће срезан од јануара до марта на 8,0 одсто са садашњих 23, а ПДВ на електричну енергију ће у прва три мјесеца 2022. године износити 5,0 одсто умјесто 23 .

Норвешка влада дијели рачуне са грађанима

Норвешка влада жели грађанима да олакша терет све већих рачуна за струју.

Домаћинства која добију изразито високе рачуне за електричну енергију ће, како преносе агенције, добити владину помоћ тако што ће им држава платити половину од онога што прелази граничну цијену од 7,8 центи по киловату.

Мјера ступа на снагу у децембру и трајаће до марта.

– Ванредна ситуација захтјева ванредне мјере, рекао је премијер Јонас Гар Стор на конференцији за новинаре у суботу у Ослу – пренијела је Хина.

Према владиним процјенама, за ову помоћ грађанима држава ће издвојити 560 милиона долара.

У Великој Британији угашено 20 компанија

Више од 20 енергетских компанија у Великој Британији, које снабдјевају домаћинства и предузећа и гасом и струјом, пропало је од септембра, борећи се са рекордно високим велепродајним цијенама, јер регулаторна горња граница цијена ограничава колики дио раста трошкова може да се пренесе на купце.

У октобру су референтне британске велепродајне цијене гаса достигле рекордне вриједности и биле су за око 500 одсто више него у јануару, јер је глобална потражња за гасом скочила са опоравком економија од пандемије.

Цијене су од тада пале, али су и даље за преко 300 процената више него на почетку године.

Према процјенама Офгама, британског енергетског регулатора, очекује се да ће цијене остати на високом нивоу ове зиме јер су залихе гаса и снабдјевање Европе руским гасом мање него претходних година.

Криза као 1973. године

Са друге стране, постоје и песимистичније прогнозе. Према стручњацима Сакса банке, врло је извјесно да ће ова криза бити налик оној из 1973. године, ако не и гора.

Директор за инвестиције “Саксо Банке” Стин Јакобсен је недавно изјавио да вјерује како ћемо ове зиме свједочити врхунцу енергетске кризе.

– Тако нешто нисмо доживјели од 1973. године. Али, ове године, ове зиме ћемо то видјети – истакао је он.

– Зима у европским државама може бити тешка, јер је цијена гаса веома висока. Потражња је много већа од понуде – рекао је и замјеник пољског енергетског концерна ПГНиГ, Пшемислав Вацлавски, на маргинама 23. Свјетског нафтног конгреса који се одржава у Хјустону.

Србија избјегла проблем

Срећом, Србија је ове недаће избјегла тиме што су након састанка предсједника Вучића и Владимира Путина, обезбијеђене довољне количине гаса по приступачним цијенама за наредних 6 мјесеци како за гријање тако и за производњу струје.

Надлежни органи су у више наврата, у посљедњих пар мјесеци, потврдили да до краја грејне сезоне неће доћи до поскупљења.

Како је недавно изјавио предсједник Вучић, Србија има уговорену количину од двије милијарде кубних метара гаса годишње.

– Од 1. јануара до краја маја по уговору нам припада 920 милиона кубика по цијени од 270 долара – објаснио је Вучић и додао да ћемо ипак потрошити 1,2 или 1,3 милијарде, тако да ћемо, у једном тренутку, морати да набавимо још, како би надомјестили разлику.

Поправљен ТЕНТ А

Квар на блоку А1 ТЕНТ-а Обреновац је отклоњен ноћас и грађани су добили струју и гријање, потврдио је предсједник те општине Мирослав Чучковић, пренио је РТС.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Настањцани

15.12.2021 09:43

Новац неце бити од неке вајде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торнадо

15.12.2021 09:55

А ста је са вјетрењацама осим сто су праоница и слузе за исисавање из будјета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енергетско орузје

15.12.2021 10:05

Као средство за униствање конкуренције на свим пољима.... Конкуренција је здрава као сто видите, монопол јос здравији..... Узивајмо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

15.12.2021 16:09

Мудро збориш. Што би рекли, када" ја будем Газда свега", цијене ће бити мало ниже, можда !

Name

Маxо

15.12.2021 12:12

Све намјерно,све намјештено. Хоће носати да на силу прихватимо антихриста. Е па неће моћи. Православље учи да је ово "долина плача" а не мјесто угодног живљења. Издржите браћо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2021 17:57

Како си само наиван

Name

Биллy Питтон

15.12.2021 12:53

Рударите БИГТОИНЕ док рудоња даје јефтину струју. Пружите жиле у Италију и продајте. Какву год жилу!

ОДГОВОРИТЕ