Кина: 10 најпопуларнијих речи у медијима у 2021.

У понедељак је објављено 10 најпопуларнијих кинеских медијских речи ове године, а на врху листе је „јиан данг баиниан“, што значи 100. годишњица од оснивања Комунистичке партије Кине. Друге речи и фразе које су се нашле на листи односе се на ковид-19 и заштиту животне средине.

Свијет 15.12.2021 | 08:33
Кина: 10 најпопуларнијих речи у медијима у 2021.

Више од милијарду знакова из публикација, транскрипата и текстова из 15 новина, 12 телевизијских станица, седам радио станица и два портала аализирало је десетине истраживача из Националног језичког центра за прац́ење и истраживање језика у штампаним медијима при Пекиншком универзитету за језик и културу.

Истраживачи су користили компјутере за обраду информација, а затим са ставили листу најпопуларнијих речи и фраза.

Директор центра Јанг Ерхонг, који предводи овај пројекат још од његовог почетка 2003. године, рекао је да 10 фраза указује на фокус мејнстрим медија ове године.

Остале популарне речи се односе на кинеске ваздухопловне каријере, Олимпијске игре у Токију 2020. године, циљеве везане за емисију угљеника, Пекиншку берзу, кинеске донације вакцина земљама у развоју, вакцинацију у Кини, Конвенцију о биолошкој разноликости, сузбијање лошег понашања на интернету и политику за ублажавање терета преобимних домац́их задатака и подучавања студената ван кампуса.

Резултати нису били засновани само на броју појављивања популарних речи, вец́ и на учесталости њиховог појављивања у кратком временском периоду.

Јанг је рекао да, иако не постоји метод за прецизно рангирање популарних речи од 1 до 10, „100. годишњица од оснивања Комунистичке партије Кине“ је несумњиво на врху листе у свим аспектима.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар