Вучић: Одговорни ће морати да сносе последице

Председник Србије Александар Вучић говорио је на седници Владе Србије о енергетској ситуацији у земљи.

Србија 14.12.2021 | 18:57
Вучић: Одговорни ће морати да сносе последице

"Колико је важна животна средина, најмање толлико је важна енергетика", поручио је Вучић овом приликом.

Рекао је да важно да људи знају да је пред нама тешка и дуга зима.

"Нико није био изненађен снегом, али десио се колапс"

"Према последњим информацијама, 0,38 посто потрошача струје је без напајања", казао је.

Пре 72 сата, истиче, нико није био "изненађен" кад је пао снег.

"Али оно што се догодило енергетском сектору, благо је рећи да је био колапс. Електромреже Србије су функционисале перфектно, уложиле су огроман новац, остало је да се уради Војводина, Бор и делови Београда за то је потребно до 2028. године 700 милиона евра да бисмо у потпуности имали обновљену електромрежу. Они су последњих неколико година 50 одсто свог система подигли по капацитету", рекао је председник.

Најтеже је било на подручју Моравичког округа, Ивањице, Лучана, Ваљева...

"Имамо и даље 1.800 домаћинстава којима је искључена струја у ивањичком крају, под Јавором, село Кушићи", изјавио је.

О ЕПС-у

Ту, каже, долазимо до кључног проблема - онога што се догодило са ЕПС-ом.

"Наша је намера да купимо све што можемо од капацитета било каквих - термо, хидро... - да бисмо обезбедили стабилност система у нашој земљи. Сам сам направио грешку, јер смо касно закључили споразум са Кинезима, и јер смо слушали стручњаке који су нам говорили да нам не требају нови термо капацитети", тврди. Комплетан систем је испао, јер, како каже, у ЕПС-у нису рачунали колико угаљ може да буде мокар и колико блато може да оштети.

"Зато Обреновац није имао грејање. Срећом да смо се брзо снашли, да спушта напон до 5 одсто, да би 99 одсто Србије могло да има струју, брзо се реаговало и финансијски, али је финансијска штета огромна за Србију. Ми ћемо огромна финансијска средства плаћати до недеље, понедељка. Ноћас би требало да буде на мрежи Б1, сутра А3. Данас нам је искочио, морали смо 350 мегавата да угасимо у Костолцу, то ће бити на мрежи до 10 сати ујутру, тако да ћемо лакше да дишемо колико од сутра што се тиче снабдевања", рекао је.

Од понедељка би требало да имамо довољно струје за себе, уколико не дође до нових искакања, наглашава Вучић.

"ЕПС је направио додатну грешку што није довољно угља обезбедио", казао је.

"Одговорни ће морати да сносе последице"

Огроман новац се издваја, додаје.

"То су десетине и десетине милиона евра које ћемо да плаћамо на недељном нивоу", најавио је.

Одговорни ће, тврди, морати да сносе последице.

"То да људи слушају само о грешкама је бесмислено и у складу с тим, Грчићу, очекујем и твоју реакцију - кад год хоћеш, данас, сутра, било који други дан... Сматрам да ми који обављамо јавни посао можемо да грешимо, али код тако крупних ствари наш степен одговорности мора да буде много виши", рекао је председник првом човеку ЕПС-а, Милораду Грчићу.

Као још један проблем навео је и изостанак проширења Банатског двора, а одакле се доста узимало резерви гаса великом брзином. "Имамо 920.000 дрвених бандера. Разговарао сам са Синишом, то је око 350 милиона евра да се све дрвене бандере замене, а нема земље у Европи која је све то успела, али је много да имамо трећину дрвених бандера", казао је председник на седници.

(Тањуг/Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар