"Све што је радикално може да се врати као бумеранг"

- Република Српска је неупитна и трајна и са њом и њеним надлежностима нико нема право да се игра, поручио је данас градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Република Српска 14.12.2021 | 17:27
"Све што је радикално може да се врати као бумеранг"

Станивуковић је то поручио на годишњицу потписивања Дејтонског мировног споразума и истакао да се залаже да се Српска додатно оснажи и да јој се врате одузете надлежноста.

''Мени и Републици Српској је важно да у сваком тренутку будемо једногласни и пратимо став Србије која је гарант поштовања Дејтонског споразума. То говори да се поштује територијални интегритет БиХ, али прије свега, интегритет Републике Српске'', рекао је Станивуковић за Тањуг.

Оцијенио је да постоје намјере не само у БиХ, већ и у Европи и свијету да се Српској одузму надлежности и додао да многе већ јесу за шта, истиче, одговорност сносе и политичари који су више од 20 година водили Републику Српску и који су, каже, то дозволили.

''Кривца можемо тражити у онима који су нас напали, али су кривци и они који су тако нешто дозволили.Врло често то није била једносмерна комуникација, имали сте оне који хоће то да узму, али и неке који су то дозволили, који се нису бунили ,који су можда за то добијали неке друге привилегије'', навео је Станивуковић.

Истиче да се залаже за то да се Српска додатно оснажи и да јој се врате одузете надлежности које је изгубила и сматра да то треба радити дугорочно и мирно јер, како каже, све што је радикално може да се врати као бумеранг.

На питање како види све чешће пријетње санкцијама српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и да ли би то тога могло да дође и како би то утицало на грађане РС, Станивуковић каже да је категорички против санкција према било ком политичару, поготово према онима који ,какви год да су, ипак представљају одређено вријеме, народ и Републику Српску.

''Ако погледамо кроз историју, колико год се некада радовали егзекуцији неког нашег лидера, то нам се враћало као неко проклетство и желим да то проклетство коначно избјегнемо као народ'', каже Станивуковић.

Заговора да сваки народ, како каже, на изборима и кроз институције и законе суди одређеним политичарима, а не да то чине други.

''Никада нисам био опозиција Републици Српској, могу бити опозиција појединим политичким актерима, одређеним идејама и намјерама за које сматрам да нису добре за Српску, али сам увијек човјек свог народа и за Републику Српску'', наглашава Станивуковић.

Коментаришући одлуку Скупштине Републике Српске која је усвојила заључке да се закони и други прописи, којима је извршен пренос надлежности са Републике Сршске на институције БиХ, неће примјењивати на територији Републике Српске, а имајући у виду да је опозиција, којој припада и Станивуковићева Партија демократског прогреса, напустила сједницу и није гласала, каже да су такве одлуке озбиљна питања и да не смију бити политички трик.

''Не смију бити предизборна кампања већ једно дугорочно питање.То је питање који мудри политичари данас започињу свјесни да тај епилог не могу дочекати, не зато што нису способни него зато што су то процеси који трају'', наводи Станивуковић.

Истиче да подржава враћање надлежности Републици Српској јер је, како каже, то снажи.

''Ми смо категорички против наметнутих закона и одузимања надлежности РС. Треба се борити, али РС треба да се брани и економијом и привредом и радним мјестима. Поред ових паралелних борби, морамо водити и ове друге, потпуно изостављене'', закључио је Станивуковић.

(Тањуг)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Сале

14.12.2021 16:44

Сви сте ви исти, зато чете нити сведени да не одлучујете ни о чему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РД

14.12.2021 17:42

Драско је устедио 17 милиона марака, Које би инаце заврсили у нецијим дзеповима, обезбиједио дјеци удзбенике, забранио приватизацију билборда, аута градски... Фино је било у септембар уци са непотросених 300км, уколико имате 2 дјеце. Али се све брзо заборави. Социјализам је просао. Градонацелник фирме висе не мозе да отвара и запосљава људе.

Name

#

14.12.2021 16:50

И ти малени си се превисе заиграо, спусти се мало, иди гањај гдје фали неки сахт у граду, пусти се велике политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2021 17:06

За то око сакта је задузен острац нозева.

Name

Бллл

14.12.2021 16:55

Подрска за Станивуковица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

14.12.2021 18:28

Шупак меракљиа!

Name

Миркан

14.12.2021 16:58

СНСД је најјаца политицка партија, сљедеце године це то показати.. Бице то најубједљивија побједа икада..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За миркана

14.12.2021 17:17

Па ста раде цланови снсд питање је оцемо ли доцекати изборе.уосталом да тузиластва и судови раде свој посао из редова снсд неби било кандидата за изборе укљуцујуци и "водју"

Name

Браво

14.12.2021 16:58

Мали је чудо од дјетета СВАКА ЧАСТ ДРАШКО ТАКО МЛАД А ТОЛИКО ПАМЕТНИХ ИДЕЈА ... САМО НАПРЕД ДРАШКО СВАКА ПОДРШКА ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2021 17:02

Толико је паметан да није ни школу завршио е јадниче

Name

За Браво

14.12.2021 18:07

Лако је њему бити паметан кад се често прикопчава на интелигенцију!

Name

Робин Худ

14.12.2021 17:03

Зелен је Драшко да не може бити зеленији. Политика је вјештина могућега а не списак жеља и илузија. Штета ових младјих политичара, никако да изадју из националистичке мустре. То и не треба да чуди, у томе су се родили и одрасли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле2

14.12.2021 20:37

Што је лоше бити националиста. Прочитајте дефиницију национализма па ће те мало другачије коментарисати. Лоше је бити шовиниста!!!

Name

Све сто је силом наметнуто

14.12.2021 17:11

Вратити у Парламент БиХ. Наметнута је и власт у РС силом а избори какви су као као фарса који је одрзавају, па смо дозивјели и економски и демографски и сваки слом друства и друствених вриједности ... После свега тога спроведеног уз помоц такве власти у РС не бори се нико у РС за неку самосталност итд. то је пука лаз подвала и превара од стране власти него за несто сто је постало оцито а то је уопсте опстанак срба на овоме простору као народа ма да је и то упитно. Боље реци у ситуацији су да морају да се боре и то због имовине стецене криминалом па отуда и нагла потреба да се сјете као интереса преосталог народа мислеци да це својим голим зивотима тај исти сироти народ стати испред њих као зиви стит да им све то брани опијајуци га прицом о нецему имагинарном од цега се прије свега не зиви и опстаје ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања л.

14.12.2021 17:17

Рупа на рупи у граду одобрен ти је ребаланс у цему је сада проблем. Пропаст теска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2021 18:20

Питај остраца нозева сто бојкотује.

Name

Поздрав

14.12.2021 22:02

Од 100 000 незапослених. Нема разлике медју вама, рацунајте на насу партију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаци смо

15.12.2021 10:40

Од будјетлија.

Name

Моцна

15.12.2021 10:42

Градјанска опција.