СНСД се преко буџета обрачунава са Рељићем

– Савез независних социјалдемократа (СНСД) наставља обрачун са одметнутним начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем покушајем да начелничку надлежност за грантове пренесе на замјеника начелника Марка Танкосића (НПС) и предсједника Скупштине општине Владимира Рокића (СНСД).

Република Српска 13.12.2021 | 22:37
СНСД се преко буџета обрачунава са Рељићем

Подсјетимо, Рељић који је раније био члан СНСД-а је љетос искључен из те странке, а тада је оптуживан да је желио ненамјенски да потроши средства која је општина добила од Србије.

Појашњења ради, Нацртом буџета општине Козарска Дубица за наредну годину је дефинисано да ће Рељићеви грантови припасти замјенику начелника и предсједнику Скупштине општине што су поједини одборници у Скупштини сматрали незаконитим, те су затражили мишљење од Министарства финансија Републике Српске.

Видовић: “Водите рачуна о својим проблемима” 
Међутим у овом Министарству, на чијем је челу Зора Видовић избјегли су да се одреде, истичући да „о законитости и рационалности планирања буџетских средстава јединица локалне самоуправе треба да воде рачуна надлежне општинске службе“.

„Одобрници Скупштине општине су на сједници указали да планирана средства у оквиру грантова нису у складу са законом, гдје је у нацрту предвиђено разграничење на тај начин да се умјесто на позицији „текући грантови начелник општине“, исти даље разграниче на „текући грантови замјеник начелника општине „ и „текући грантови предсједник скупштине општине“, стоји у документу који је у посједу ЦАПИТАЛА, а који у име Министарства финансија потписује управо Видовићева.

У одговору је такође наглашено да питање општине непрецизно, као и да Министарству финансија није познато да ли је општим актима Општине дата могућност да остале потрошачке јединице, у овом случају Скупштина општине могу да планирају и извршавају позицију текућих грантова.

Иако је од њих затражено да се изјасне о законитости оваквог разграничења грантова, у Министарству најприје појашњавају шта уопште представља грант, те истичу да је то бесповратна дознака која има за циљ да помогне у обављању редовних активности или специфичне групе активности примаоца гранта.

Према њиховим ријечима, грантови се исказују као текући и капитални, дати у земљи или иностранству.

„На сајту Владе Републике Српске имате „Методологију управљања грантовима за програме и пројекте који се финансирају или суфинансирају средствима буџета РС“, као инструктивни акт за додјелу грантова“, поручили су Општини Козарска Дубица из Министарства финансија.

Како је већ напоменуто, Рељић је на приједлог Родољуба Топића одборника СНСД-а, почетком јуна ове године, искључен из те странке.

У том периоду је СНСД умало остао без скупштинске већине у Дубици јер је странку напустило пар одборника, ипак након повратка Сенаде Злокапе и Сузане Бабић, поново су успјели формирати већину.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дигитални биро и књиговоство

13.12.2021 21:52

Прототипи за цивиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интевизирани и убрзани

13.12.2021 23:32

Преговори Републике Српске и Еуропске уније о пријему БХ у Европску унију. Консолидација око цланства, ради потврде БХ Федерације је техницка ствар за коју мислим да је Федерација заинтересована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

14.12.2021 06:41

Паре је најбоље дати Бањцу он их најбоље зна потрошити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фокус

14.12.2021 06:44

Рељиц је један од цетири подпредсјесника ОО СНСД Коз Дубица.Ранији одбор који га је на смијесан нацин покусао искљуцити висе не постоји јер је распустен одлуком предсједника Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

14.12.2021 06:54

Па прије 10-15 година и није буџет био толико интересантан,било је пара и у народа па су владајући преко својих конпанија заштићени од закона извлачили новац продавајући народу Технику,намјештај гр. материјал и богатили се.Први знак да смо све сиромашнији је да те фирме отварају маркете са прехраном.Отањило све а хранити се морамо.А сад ни ту нема пара,купује се само основно и буџет једино мјесто за черупат лову.

ОДГОВОРИТЕ