Мјештани Костајнице: Писаћемо Вучићу и Влади Србије

Они најављују да ће послатити петицију и руководству Србије, предсјендику Вучићу и Влади да испитају шта је било са новцем и помоћи коју је та земља послала народу Костајнице.

Република Српска 13.12.2021 | 22:07
Мјештани Костајнице: Писаћемо Вучићу и Влади Србије

Разорни земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру погодио је 29. децембра прошле године Петрињу у Хрватској, а осјетио се широм Балкана. Највећа штета у Српској причињена је у Костајници, која је свега 25 километара удаљена од епицентра земљотреса.

Скоро годину дана послије грађани ове општине збрајају штете. Оштећења на кућама и становима још нису санирана а они који су морали да се снађу како знају и умију кажу да сумњају на равноправну расподјелу помоћи која је Костајници након катастрофе, пристизала са свих страна.

Мјештани Костајнице тврде у изјави БН телевизији да помоћ која је дошла у Костаницу није транспарентно распоређена.

Свјесни су, кажу, да се не може у сто постотном износу нешто намирити или надокнадити али да се може помоћи, то може, али, како наводе, у овом случају није тако.

Наглашавају да је иСрбија доста помогла, али да, како кажу, Вучић зна коме иду паре, не би их слао из Србије.

Мјештани ове општине су огорчени, јер санација поруђених кућа није завршена ни годину дана након земљотреса.

Они најављују да ће послатити петицију и руководству Србије, предсјендику Вучићу и Влади да испитају шта је било са новцем и помоћи коју је та земља послала народу Костајнице.

И док су мјештани незадовољни из општинске управе тврде да је процес јавних набавки додатно успорио санирање објеката и расподјелу донација а током године забиљежен је низ мањих земљотреса који су направили додатне штете.

Први и главни проблем како наводе из општинске управе јесу нерјешени имовинско-правни односи.

"Нажалост велики број грађана није имао рјешене имовинско-правне односе. Кућа се води на једном лицу, живе други и ми ту не можемо одобрити средства. Један број грађана је то када је видио да ће добити помоћ, пришао рјешењу тог проблема. Свакодневно људи доносе документацију гдје су све то ријешили“, каже Александар Пашић. портпарол општине Костајница.

Комисија за процјену штете евидентирала је 937 објеката на којима је забиљежен одређен степен оштећења. Локална управа у августу ове године расписала је јавни позив за додјелу помоћи у санацији стамбених и привредних објеката на којег је стигло 476 захтјева укључујући и правна лица.

До сада је како наводе, потписано 360 уговора о санацији објеката од прве до пете категорије за шта ће бити исплаћено око 950 хиљада марака. Укупна штета након разорног земљотреса у општини Костајница процјењује се на око 10 милиона марака. 

(БН) 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Трзисте и софтверизација.

13.12.2021 21:52

Направити импровизовану интерну валуту медју за потребе софтверизације тезиста. Као и опсти прототиб финанцијског и робног/услузног књиговоства. Који би могао бити јавно доступан. Ако не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можда

13.12.2021 21:52

Онај посебан конто има људи за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

13.12.2021 21:53

СТА СТЕ ИДИОТИ ЈЕДНИ РАДИЛИ ДО АВГУСТА ДА РАСПИСЕТЕ ТЕНДЕР ПРЕД ЈЕСЕН.ГДЈЕ СТЕ БИЛИ ЦИТАВУ ГОДИНУ,ЗЕМЉОТРЕС ЈЕ БИО У ДЕЦЕМБРУ ПЕОСЛЕ ГОДИНЕ.МОЗЕТЕ ЛИ СЕ ЈЕДНОМ НАЈЕСТИ СТОКО ЈЕДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех, па

13.12.2021 22:45

Сви проблеми те општине су ријешени кад су промијенили назив и више нису "Босанска". Очи у Србију сад, којој ништа прече није ;))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санy

14.12.2021 01:13

Па ста је сад Костајницани??? Изабрали сте нацелника, ето вам сад, бирали сте, изабрали сте, тразили сте, гледајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

В.П.5000

14.12.2021 07:26

А већ на сљедећим изборима 2/3 (најмање) осиромашених, обесправљених и понижених грађана Костајнице ће незаинтересовано посматрати како мањина од 1/3 (највише) неспособних, ухљебљених и незаситих СНСД полтрона узима власт у своје руке простим и једноставним изласком на изборе. Зато ћути и трпи, марво, за боље и ниси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2021 18:18

Страсно...јадни људи! Како неко мозе да краде и гледа лицни интерес на тудјој муци?!

ОДГОВОРИТЕ