Оштро упозорење Русије: Услиједиће војни одговор

Русија је данас саопштила да ће можда бити приморана да распореди нуклеарне ракете средњег домета у Европи као одговор на оно што види као планове НАТО.

Свијет 13.12.2021 | 21:45
Оштро упозорење Русије: Услиједиће војни одговор

Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је у интервјуу за руску новинску агенцију РИА да ће Москва морати да предузме кораке уколико НАТО одбије да се ангажује са њом на спречавању такве ескалације, преноси Ројтерс.

Нуклеарни пројектили средњег домета (ИНФ) у Европи били су забрањени према споразуму из 1987. године који су договорили совјетски лидер Михаил Горбачов и амерички председник Роналд Реган, што је у то време поздрављено као велико ублажавање хладноратовских тензија, наводи британска агенција.

Вашингтон је напустио споразум 2019. године након што се годинама жалио да руска страна крши тај пакт.

Рјабков је рекао да постоје индиректне индиције да се НАТО приближава поновном размештању ИНФ-а, укључујући њихову обнову прошлог месеца.

"Недостатак напретка ка политичком и дипломатском решењу овог проблема довешће до тога да наш одговор буде војно-техничке природе", поручио је заменик министра.

НАТО са друге стране тврди да неће бити нових америчких пројектила у Европи и да је спреман да одврати нове руске ракете "одмереним" одговором који би укључивао само конвенционално оружје.

"То ће бити конфронтација, следећи талас, такви системи појавиће се код нас. Тренутно их нема, имамо једнострани мораторијум, а позивамо НАТО и Сједињене Државе да се придруже овом мораторијуму", апеловао је Рјабков.

Такође, у интервјуу за агенцију РИА он је рекао да Русија има "потпуни недостатак поверења" у НАТО.

"Они себи не дозвољавају да ураде било шта што би на неки начин могло да повећа нашу безбедност, верују да могу да делују у своју корист, а ми једноставно морамо све ово да прогутамо и да се носимо са тим. Ово се неће наставити", истакао је Рјабков.

Руски председник Владимир Путин и амерички председник Џозеф Бајден одржали су прошле недеље двочасовне разговоре о украјинској кризи и захтеву Москве за, како то Русија назива, правно обавезујућим безбедносним гаранцијама Запада.

Рјабков је рекао да ће Русија у наредним недељама представити своје накнадне предлоге Сједињеним Државама, а можда и другим земљама НАТО.

(Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Русија

13.12.2021 21:43

...би у својој земљи дошла на осуђивање такве идеје. Доћи ће до сукоба и можда до грађqнског рата. Сами це себи пуцати у ногу због евентуалне одлуке да ово ураде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ропе

13.12.2021 23:13

А ста би монгол друго него се гадјао камењем или , ако има, нуклеаркама. Мозе, да контаминирате русију и европу, па да остатак свијета мозе да зиви. И не заборавите да обавезно детонирате десетак на балкану. Или двадесетак, боље и сигурније. Немојте монголи да сте циције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

14.12.2021 06:31

Недај се Владимире.Паметно радиш за своју земљу,плин вадиш и по Сибиру,Артику,Далеком Истоку...Лидер у свјету ,продајеш га пошто хоћеш . Пара има Русија.А неку...чиш се ко наши гологузани напразно,они су приватно богаташи али су Републику Српску оголили. Позивају се на Русију а Жељка недоби ни велики ни мали ,ипак Русији и нисмо нешто битни.Мислим да ни репом неби мрднула ако је на своју штету а добро за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Москва

14.12.2021 07:26

Не оступајте ни милиметра Сетитесе Кубе и сталнима. Амери ниси смели ни прицат камоли кренути на Куби. Молим врховнега команданта да крене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

14.12.2021 10:15

И то под хитно нема сто да цека ???.