Суд није прихватио захтјев Бошњака о Закону о лијековима

Уставни суд Републике Српске није прихватио захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа за утврђивање повреде виталног националног интереса у Закону о лијековима и медицинским средствима Републике Српске.

Република Српска 13.12.2021 | 13:46
Суд није прихватио захтјев Бошњака о Закону о лијековима

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда утврдило је да захтјев није прихватљив с обзиром на то да се наводима из образложења Одлуке о покретању поступка заштите виталног националног интереса указује на повреду уставних вриједности гарантованих Уставом БиХ.

Како из садржаја овог обрзложења произлази, подносилац захтјева превенствено наводи да је оспореним законом повријеђен Устав БиХ, да су његовим доношењем нарушени суверенитет, територијални интегритет и политичка независност БиХ, као и подјела надлежности између државе и ентитета, саопштено је из Уставног суда.

Подносилац изводи закључак да је тиме дошло до повреде виталног нациоиналног интереса бошњачког народа, који свој идентитет везује за државу БиХ, наводи се у саопштењу.

Вијеће је оцијенило да се образложење Одлуке о покретању заштите виталног националног интереса односи првенствено на питања уставности, те се као такво не може сматрати образложењем у смислу одредбе Пословника о раду Уставног суда, јер не садржи разлоге који се могу довести у везу са релевантним одредбама Устава Српске о заштити виталних националних интереса конститутивних народа.

Народна скупштина усвојила је 20. октобра Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бн

13.12.2021 13:20

Логично,ко има право гласа питање је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уставни судови

13.12.2021 14:09

Уставни суд БиХ је антисрпски и босњацки али је зато Уставни суд РС постен и непристрасан ? комедија

ОДГОВОРИТЕ
Name

А постени и

13.12.2021 19:31

непостени судови. Па коме је до оцијене мозе да студира право или да прекрси законе, па да провјери.

ОДГОВОРИТЕ