Министраство спољних послова Кине: САД своде „демократију“ на оруђе и оружје

Кинеско министарство спољних послова осудило је у суботу „Самит за демократију“, који су одржале Сједињене Државе, оптужујући их да своде демократију на оруђе и оружје за своју хегемонију.

Свијет 13.12.2021 | 12:27
Министраство спољних послова Кине: САД своде „демократију“ на оруђе и оружје

Портпарол министарства је у саопштењу навео да су у покушају да повуку идеолошке линије као домаћини самита, САД настојале да осујети демократију под изговором демократије, подстакну поделе и конфронтацију и скрену пажњу са својих унутрашњих проблема.

САД су покушале да очувају своју хегемонију над светом и поткопају међународни систем са Уједињеним нацијама у језгру и међународни поредак заснован на међународном праву, додао је портпарол.

„Овај потез Сједињених Држава је у супротности са трендом времена и наишао је на широко противљење међународне заједнице“, наводи се у саопштењу.

Дисфункција демократије америчког стила

Портпарол је рекао да САД нису „светионик демократије“ и да је демократија америчког стила одступила од суштине демократије.

Проблеми као што су политика новца, политика идентитета, приврженост, политичка поларизација, друштвене поделе, расне тензије и јаз у богатству постају све гори у демократији америчког стила, рекао је портпарол.

Називајући то "игром за богате заснованом на новцу", портпарол је рекао да 91 одсто избора за Конгрес побеђују кандидати са већом финансијском подршком.

"То је 'једна особа један глас' по имену, али 'владавина мањинске елите у стварности", рекао је портпарол, додајући да се шира јавност обмањује када се њихови гласови траже, али се игноришу када се избори заврше.

Недостаци оваквог изборног система су очигледни, укључујући распрострањену употребу џеримандеринга за манипулацију поделом изборних округа, која угрожава правичност и правду, каже портпарол.

Портпарол је додао да је контрола и равнотежа у САД постала "ветократија", при чему су партијски интереси стављени изнад националног развоја.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игор

13.12.2021 15:38

Да нека нам Кина као абосутни тоталитаризам објасни ста је демокрратија, они то најбоље знају јер је искорјењују у сваком смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

13.12.2021 17:11

Бољи су од Амера у сваком погледу, бар нису нигдје уводили демократију по свијету и немају своју војску ван своје границе.