За вријеме блокаде Проинтер добио уговоре вриједне 6,7 милиона КМ!

„Проинтер“ - фирма с којом „сарађује“ Игор Додик, незапослени син члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, сама или у енергетским конзорцијумима, од „Електропреноса БиХ“ добила је уговоре вриједне 6.765.970 КМ. Када се ових осам послова подијели на 341 протекли дан у 2021. години, само од овог јавног предузећа, којим управља Мато Жарић, кадар пријатељског ХДЗ-а БиХ, ИТ тендер мајстор фирма дневно је добијала 19.841,5 КМ, пише "Журнал".

Босна и Херцеговина 12.12.2021 | 20:00
За вријеме блокаде Проинтер добио уговоре вриједне 6,7 милиона КМ!

У вријеме док су политичари са предзнаком српски блокирали институције Босне и Херцеговине, приватници са истим предзнаком и наглашеним „патриотским осјећањима“ нису били гадљиви на новац. „Проинтер“ - фирма с којом „сарађује“ Игор Додик, незапослени син члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, сама или у енергетским конзорцијумима, од „Електропреноса БиХ“ добила је уговоре вриједне 6.765.970 КМ.

Практично, када се ових осам послова подијели на 341 протекли дан у 2021. години, само од овог јавног предузећа, којим управља Мато Жарић, кадар пријатељског ХДЗ-а БиХ, ИТ тендер мајстор фирма дневно је добијала 19.841,5 КМ.

Сарадња између„Проинтера“ и „Електропреноса БиХ“ почела је у прољеће, када је расписан тендер за средњенапонске ћелије. Стигле су двије понуде. Али „чудно“, једна је била неприхватљива. „Проинтер“ и „Калдеру“, фирму преузету од Миленка Чичића, уговор је на столу чекао 9. априла. Конзорцијум ће набавити опрему и материјал, израдити пројекат, завршити радове, сам себе исконтролисати и ћелије укључити. 333.356 КМ!

На сљедећи посао "Проинтер" није дуго чекао, тек седам дана, „Мицрософт Премиер Суппорт“, тек једна понуда и уговор вриједан 105.300 КМ. „Електропренос БиХ“ „Проинтер“ је, 3. јуна, одабрао и за набавку протокол конвертора – 41.067 КМ.
На ред је 18 дана послије дошла изградња прикључног далековода. За посао од 1.269.434 КМ стижу двије понуде. Једна свакако неприхватљива. Пролази група „АРС инжењеринг“, „Елнос“, „Проинтер“ и „Калдера“.

У државним институцијама све гласније се спомиње нови крвави рат, Додик поново пријети одвајањем РС, али прескупи послови не чекају. Изградња трафостанице, и поред двије понуде, повјерена је „Калдери“, „Проинтеру“, „Елносу“ и новосадском „ИЕЕ“. Почетком јула – 3.396.152 КМ.

И није то крај овог мјесеца. Сам „Проинтер“ шаље понуду за лиценце, 12. јула има и уговор на 210.588 КМ. Намијењени су му и директни споразуми. Жарић каже да му треба „Фујитсу 1,2 ТБ 10к САС СФФ САС ХДД“, што је набављено код „Проинтера“ за 6.178 КМ.

Након што је прошао мирни аугуст, у септембру се дешава милионски бум. За набавку енергетског трансформатора, на основу, по обичају, тек једне примљене понуде, „Елнос“, „Проинтер“ и „Калдера“ дијеле уговор вриједан 1.403.895 КМ.
Све ово дешава се у вријеме када и вршилац дужности директора „Електропривреде РС“ Лука Петровић, иначе генерални секретар владајућег СНСД-а, тендерским уговорима обезбјеђује фирму с којом „сарађује“ Игор Додик.

СТРУЈА СКУПЉА, НОВИ МИЛИОНИ „ПРОИНТЕРУ“

Драстично поскупљење струје није га бринуло док је на другој страни припремао нову отимачину јавног новца за помоћ врховној породици. Канал кроз који пролази 22.000.705 КМ води до „сарадникове“ фирме, а  други канал за одлив 9.827.860 КМ је фирма „Дwелт“ Стефана Крнете, зета бившег министра здравља РС Ранка Шкрбића. Укупно 31.828.565 КМ!

За свих осам лотова, у тендеру названом „заједничка јавна набавка услуга надзора, одржавања и администрације сап инфраструктуре,одржавања САП ЕРП система уз проширење постојећих функционалности и набавке САП лиценци и одржавања САП лиценци, имплементација САП-а у ЗП, имплементација модула људских ресурса и обрачуна плата, имплементација модула инвестиција и пројектног система, набавка дата центра, матичног и 15 зависних предузећа у саставу 'Електропривреда РС' Требиње“, једини понуђач био је – „Проинтер“. Како и не би, када је за безочни буџетски одлив Петровић искористио ограничени поступак.

НЕЗАПОСЛЕНИ СИН УТУЧЕНОГ ОЦА

Крајем октобра, међутим, тата Додик се пожалио посланицима како се његова породица бори за живот, а како му је син игор заправо незапослен. На његову жалост, сабране суме у свим фирмама, у којима се „несретни“ Додикови званично воде као власници, током прошле корона године обрнули су 10 милиона КМ. Од тог износа 1,4 милиона КМ била је добит.

Сви силни тендери, о којима се истраживало и нашироко извјештавало, били су сумњиви и компанијама „ИБМ Wорлд Траде Цорпоратион“ и „ИБМ Иреланд Продуцт“. Још 6. марта 2019. године раскинуле су уговоре о сарадњи са „сарадниковом“ фирмом. Ове двије компаније потом су од маја 2019. године до фебруара 2020. у неколико наврата захтијевале обавјештење од „Проинтера“ у вези са медијским објавама о намјештеним тендерима. Све ово стоји у документацији која је у посједу Журнала.

„ИБМ“ и „ИБМ ИП“ су проблематизовале начин на који „Проинтер“, фирма повезана са породицом Додик, послује са институцијама, јавним предузећима и установама. Након раскида ових уговора, 18. јула исте године, нервозни Додик пред посланицима у парламенту Републике Спрске коначно је и потврдио оно што заправо није желио - повезаност сина Игора са „Проинтером“.

Да Додик млађи „сарађује“ са „Проинтером“ пред Основним судом у Бањалуци потврдио је и Бојан Вујић, некадашњи директор фирме, тренутно на челу „Инфинитy Интернатионал Гроуп“, у чијем саставу послује – „Проинтер“.

Дугогодишње писање Журнала о неконтролисаном одливу јавног новца на породични рачун потврдио је и Основни суд у Бањалуци пресудом од 19. аугуста ове године.

Иако су челници „Проинтера“ годинама негирали било какву повезаност са породицом Додик, као и утицај на одлуке директора јавних предузећа, Журнал је континуирано пратио јавне набавке у којима је фирма, махом као једини понуђач, добијала десетине милиона марака тешке послове. Правећи невјероватан притисак на новинаре Журнала, „Проинтер“ је поднио неколико тужби за клевету. Међутим, уз многобројне материјалне доказе, суд је одбацио прву. На ову одлуку, занимљиво, „Проинтер“ се није жалио. Према незваничним информацијама, правни савјетници су им рекли да и не постоји основ за судски прогон. Док Журнал чека нове позиве за рочишта, правоснажна пресуда је јасна!

Наше податке како је ова фирма протеклих година закључила огроман број уговора са јавним сектором и тако остварила значајне приходе, суд је потврдио сматрајући да „није спорно да је компанија преузела примат на ИТ тржишту у РС и постала један од главних партнера јавног сектора, што је општепозната чињеница која се протеже кроз све медије“.

„Ово изражавање се не може сматрати клеветничким па суд сматра да да нема ни елемената повреде угледа која би оправдавала досуђивање нематеријалне штете“, стоји у правоснажној судској одлуци.   

(зурнал.инфо)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Вјерник

12.12.2021 19:06

Људи моји, Јел могуће да има човјек да хода земљом, да оволике паре млати, а да га није страх заноћити? Ја бих искрено црко од страха док не би свануло. Боји ли се овај човјек да ће некад умријети. Зна ли он шта њега чека те прве ноћи у гробу? Боже драги, молим те скини копрену овом човјеку, јер он је заиста слијеп. Амин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2021 07:35

Наравно да це мирно спавати кад зна да их постено зарадио. Нема се цега бојати и нека јос толико дупло заради сто се мене тице. Ко год је способан и вриједан нека и заради а ко је љубоморан и љенцуга кад му је мрско једном у пад година дици дупе и гласати тај нека нема ни за хљеба па нека рове контенере јос мало неце ни у њима висе бити ниста.

Name

ОО7

12.12.2021 19:09

Када опозиција дође на власт,Проинтер ће изгубити све послове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није бас тако

12.12.2021 22:11

С обзиром кад погледам Приједор и излазност 30%, то знаци да је 50% незадовољних људи вец отисло ван Републике Српске. Ови сто су остали су вецином на дрзавним јаслама и приватним фирмама које су везане уз дрзаву, те они гласају за СНСД. Пензионери исто тако за СНСД јер се боје да неце бити пензија кад додју други. Стета укратко...

Name

Ре

13.12.2021 07:30

Али КАД? Мозда НИ ТАД

Name

Вук

13.12.2021 17:56

Неће Проинтер изгубити ништа, и када опозиција дође на власт. Само ће се промијенити џеп у који иде коверта.

Name

Гласнарода

12.12.2021 19:11

Јој како Сте завидни!!Ви мозете боље И висе да крадете!!!Све лопов до лопова бас Сте се угедали на запад.Разлика је сто на западу ставе мало вазелина да мање боли!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Које године

13.12.2021 05:21

Хахахахаххахах

Name

???

12.12.2021 19:14

Ста сад нападати њих због покраденог,и овамо педери исто би крали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааууууу

12.12.2021 19:14

Која лова бато.......А гдје смо ми ту....Од немила до недрага пред судбином злом.... Срећа па има иностранство гдје сам у 50ој побјегао заувијек....а да сам Богдо '91......Жали Боже колико народа изгину свих вјера и нација ..Кад данас погледам зашто су изгинули ...ЗА 10 ЛОПОВА КОЈИ КРОЈЕ ЗЛУ СУДБИНУ И ЕНОРМНО СЕ БОГАТЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАР

12.12.2021 19:16

Коце коме ако неце свој свом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2021 23:00

Који оно реце да се само битанге богате у вријеме короне? Да није овај са слике????.

Name

Политика и правда

12.12.2021 19:20

Свака част нека само напредује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАР

12.12.2021 19:25

Коце коме ако неце свој своме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

12.12.2021 19:35

Боље и то него да се дијете дрогира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантелија

12.12.2021 19:47

РС-МОНАРХИЈА ПОРОДИЦЕ ДОДИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кригер

12.12.2021 19:51

Шта има у Приједору славите ли.лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

12.12.2021 19:54

Да није овај Проинтер, био би неки други "Проинтер", као што је увијек био. Не видим шта је ту ново и спорно. Овако је и у много развијенијим државама, а не да на Балкану буде другачије. Додуше, ови са запада плате званичним лоби кућама, а овим нашим не дају да их озваниче па морају овако. На жалост много људи код нас ово не разумије, па можете да им млатите са оваквим текстовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2021 21:48

Потпуно тачно. Ланацо преко 20 година гули државна предузеца, а пројекте и не завршава. И дан данас је тако, само што више нису они сами, него им Проинтер и Телегроуп узимају дио колача. Мало је отрцана прича само о Проинтеру, будите објективни, слободно пишите и о другима који отимају од ове државе.

Name

Игор

13.12.2021 06:12

Драго ми је да ти разумијеш! Добићеш још један сендвич у Агапе-у!

Name

Приједор

12.12.2021 20:10

Приједоре бруко, ко вам треба гласати кад нећете да изађете сами. Сретно вам било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он се пита

12.12.2021 20:12

Син се пита за све у јавним предузећима а стари је бави вишим нивоима..Син писе тендерску а понудјаци плате рекет..Нема ста..оно што проинтер не добије додјели Суд и милиони лијезу.Багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље

12.12.2021 20:22

И њему него наком тамо Ескобару, нас је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинтер

12.12.2021 20:25

Је наса Српска фирма. Боље и то него Радовицевој у федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

12.12.2021 20:26

Је то кад градонацелник има само средњу па само зна гдје је супаљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауш до Токија

12.12.2021 20:30

То ЛЕМИ ЛЕГЕНДОООООООО!!!!!!!!! ПА ТАЈ ЧОВЈЕК ЈЕ НЕУНИШТИВ!!!!!!!! ХАХАХАХА ХАХАХАХА ХАХАХАХА ХАХАХАХА ХАХАХАХА ХАХАХАХА ХАХАХАХА ХАХАХАХА ХАХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

12.12.2021 21:03

6,8 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

12.12.2021 21:19

Наравно, вођа се силно труди да његова породица стигне по богаству Била Гејтса, Маска и сличне ал још су свемирски далеко а и читава РС не вриједи колико ови имају тако да никад нећете бити ни у 1000000 најбогатијих, цркните

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

12.12.2021 21:33

И треба,људи раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рез

12.12.2021 22:51

Народу не смета..све док се србује и обецава независност,надлезности и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неунистив

13.12.2021 06:08

Е сад це такав неуниств да да мало пара и нама. Колка су издвајања у пољопривреду, водопривреду и сумарство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прице о зивоту и раду

13.12.2021 06:11

Малих обицних људи у нормалним и ненормалним земљама. Висе у нормалним. Репортаза, како пољопривреда функционисе у нормалним земљама. Који су наси рацуни ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРНИ

13.12.2021 06:32

Браво тако И треба и ја би свога Сина подрзао и гурао.Браво за СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спомен комплекс.

13.12.2021 06:37

Следеца слика пољопривредног имања у нормалним земљама и/или за примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

13.12.2021 11:50

Има се пара, има се ћим, јер он је гузоњин син!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

13.12.2021 18:30

Највећа говна и смрадови у РС су Новак Кондић и Драган Микеревић !

ОДГОВОРИТЕ