Поново дигли глас против геолошких истраживања

Мештани Сочковца још једном су изразили незадовољство због могућих геолошких истраживања на Озрену. Окупљени народ у храму на празничној литургији захвалио се  епископу зворничко-тузланском господину Фотију на подршци у очувању њихових огњишта и планине Озрен.

Република Српска 12.12.2021 | 16:48
Поново дигли глас против геолошких истраживања

У цркви у мјесту Сочковац на Озрену након молитве одржана је бесједа у којој је послана порука заједништва и љубави, али и важности очувања животне средине.

“Да будемо прави христови сљедбеници, да нећемо ништа што је туђе, али оно што је своје не дамо. Не дамо наш Озрен. Не дамо да нам раскопају Озрен. Не дамо да нам упрљају нашу воду, наше чисте, бистре  изворе. 

Они који се хвале са тим да хоће да овдје да нешто копају, не можемо им пуно вјеровати. Није добро да на оваквом Озрену, дивној овој планини буде тако нешто”, рекао је на бесједи архимандрит Гаврило Стевановић, игуман манастира Светог Николе на Озрену.

“Ми само хоћемо да апелујемо са овог олтара на власти наше које су црквени људи, који помажу своју цркву, који долазе на литургије, који су вазда учествовали у изградњи храмова и њима да пренесемо ову поруку да не узимају слободу и Христову улогу у своје руке него да пусте да народ слободно каже оно што он жели и што осјећа, а то је слобода”, рекао је у својој бесједи свештеник протонамјесник Давор Петковић, парох карановачко-сочковачки.

Мјештани Сочковца и околних села захвалили су се епископу зворничко-тузланском господину Фотију на подршци, зато што је уз народ, али истовремено изразили бојазан због геолошких истраживања која треба да се десе на Озрену.
                          
“Прошле недеље владика Фотије у цркви рођења пресвете Богородице у Чечави, у једном врло благочестивом мјесту у нашој Епархији, гдје је много свештеника и екпископа изашло из тога мјеста пред мноштвом народа одржао своју величанствену бесједу у коме је позвао сав народ да се моли Богу, да се причешћујемо, да смо уз своју цркву, да смо јединствени И да чувамо своју природу, јер нам је то дар Божији, да га не изгубимо”, рекао је архимандрит Гаврило Стевановић, игуман манастира Светог Николе на Озрену.

“Ово није никакав ни политички митинг, ни скуп, ни ништа. Ово је само један исказатељ наше љубави према нашим светињама првенствено и не само озренским, већ широм и даље и гдје ми битишемо и даље и сви заједно функцинишемо”, додао је свештеник протонамјесник Давор Петковић, парох карановачко-сочковачки.

“На нама је да се покажемо колико смо сложни и истрајни, колико смо спремни да се боримо да овај наш завичај буде још бољи, љепши и здравији. Поред тога желимо сви заједно и још једном заједно захвалимо његовом преосвештенству нашем епископу зворничко-тузланском господину Фотију, што је храбро и јавно изнио свој став за ова дешавања око нас и што је благословио нашу борбу и дао нам подршку која нам даје још више снаге и још већу вољу да истрајемо” рекао је Никола Микелини, мјештанин Сочковца и додао: “зар нам свима заједно на просторима бивше Југославије није било доста пресељавања, расељавња, избјегличких колона, разних егзодуса, па да можемо нијемо и слијепо посматрати како се врше озбиљне припреме за будућа ископавања разних метала на јако токсичан начин, што ће уједно подразумијевати да нам овдје у будућности неће бити мјеста ни услова за загробни, а камоли за земаљски живот. 

Зато позивамо власт да коначно почну да доносе одлуке у корист својих грађана. Позивамо ресорно министарство да још једном преиспита све околности под којима су издате дозволе за геолошка истраживања у нашим и другим крајевима и да нам се након тога јавно обрати и изнесу свој јасан став.”

“Ово што су наумили да раде, то је ван памети. Овдје је речено можда и мало благих ријечи. Ја ћу рећи неку грубљу и дрскију. Онај горе споменик што се види, сви они људи који су изгинули у рату, они су изгинули да не дозволе да их неко одавде протјера”, рекао је Слободан Сарић, мјештанин Сочковца.

“Ми ћемо на миран начин, достојансвен, искористити све законске оквире, значи све петиције потписати, Устав стоји иза нас, све грађанске слободе и сва права су иза нас. Значи ми ћемо на миран начин људима рећи: знате добордошли сте овдје као туристи. Почастићемо вас, изволите дођите, погледајте наша домаћинства, погледајте нашу природу, уживајте. Ми вам све најљепше желимо, али исто тако желимо да вас испратимо са таквим намјерама не желимо да вас примамо”, рекао је Данило Гајић.

Окупљени мјештани Озрена навели су ријечи из бесједе владике Фотија: “овом борбом не бранимо само наша села, наше потоке, изворе и наше њиве, него и све наше светиње.”

(БН)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рио Тинто

12.12.2021 16:05

Краљевске круне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.12.2021 17:44

Пуна подрска народу Озрена!

Name

Отахарин

12.12.2021 16:12

Не дајте нас, Озренци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАВНА КУХИЊА.. КОНТЕЈНЕР.

12.12.2021 17:55

Е НÁРОДЕ МОЈ, НЕ ТРАЖЕ СЕ ПРÁВА КОЈА СУ А СИГУРНО СУ ОПРАВДАНА ПŘЕД ЦРКВАМА, БОГОМОЉАМА ТАМО ИХ ДРАГИ БОГ НЕЧЕ ДÁТИ АКО СЕ НЕ ПОТРУДИМО САМИ. ПРÁВА СЕ ТРАЖЕ МАСОВНИМ ОКУПЉАЊИМА МИРНИМ ПŘЕД ОПШТИНАМА, ПРЕДСЕДНИШТВАМА ВЛÁĎА ГДЕ СЕ НАЛАЗЕ ОВИ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ СКОРУМПОВАНИ ПАЦОВИ КОЈÍ ВЛАДАЈ СА НАМА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

12.12.2021 18:37

Ви само можете да гањате онога ко је дозволио концесије, и са њима да се фатате за вратове, та фирма са вама нема благе везе, још ће доћи Милиција и све вас испребијат. Они су већ дали паре за то, а то што вама није запала ни једна марка, тражите од онога за кога редовно гласате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Озрен

12.12.2021 19:09

И'ма везе немозе Нико да отвара руднике онде гдје их становниство неце.Тај дјокиц издајник продао би све своје за лову.Горе се народ пита .

Name

Дјока Шарчевић

12.12.2021 20:10

Колега, смањите пакост и цинизам, прочитајте још једном текст, можда Вам се само каже...

Name

за Озрен

12.12.2021 19:15

Подрска народу Озрена који се боре за здрав зивот свих нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

13.12.2021 14:44

Недајте овој корумпирано криминализованој багри да вам уништи животну средину, загади воду и ваздух који дишете, за њих њихов властити народ представља само потрошни материјал и колатералну штету у остваривању њихових властитих интереса , и лићнога богаћења! Подршка народу! Недајте Озрен!

ОДГОВОРИТЕ