Грчка мијења правила, промјена која важи и за туристе

Актуелни предуслови за путовање у Грчку продужени су за још недјељу дана, а једина промјена се односи на оне који су прележали ковид 19 и чија потврда више неће важити од 30 до 180 дана, већ од 30 до 90 дана након првог позитивног теста.

Свијет 10.12.2021 | 22:13
Грчка мијења правила, промјена која важи и за туристе

То проистиче из нове министарске одлуке која је јутрос ступила на снагу, јавља сјеверномакедонска агенција МИА.

За вакцинисане и невакцинисане правила остају иста.

За прву групу је потребан сертификат о вакцинацији, а за другу негативан ПЦР или брзи тест, као и тестирање при уласку у Грчку.

За све је обавезан ПЛФ образац.

"Грчка влада је унела измјене и скратила трајање ковид сертификата са шест на три мјесеца, што је одлука која се односи и на туристе", наводи се у образложењу портпарола владе Јаниса Икономуа.

Нова министарска одлука "Предуслови за улазак у земљу ради ограничавања ширења ковида 19" већ је објављена у Службеном гласнику Грчке и важиће до сљедећег петка.

Сви посјетиоци "без обзира на држављанство и начин уласка у земљу" имају четири опције, у вези са документима које треба да приложе везано за ковид.

Прва опција се односи на вакцинисане особе које треба да имају потврду о вакцинацији, уз услов да је од ревакцинације прошло 14 дана.

Друга опција за улазак у земљу је са негативним тестом: или ПЦР-ом обављеним у посљедња 72 сата прије путовања или брзим антигенским тестом обављеним прије 48 сати.

Трећа опција се односи на оне који су прележали ковид, и за које су од данас уведене нове промјене. Те особе морају да имају потврду да су прележале ковид, у периоду од најмање 30, а највише 90 дана од путовања.

Европски дигитални ковид сертификат је четврта алтернатива за улазак у Грчку.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

11.12.2021 06:26

ХАХАХА, смањили трајање тзв цертификата за ПРЕБОЉЕНЕ тј оне који су ЈЕДИНИ 99,9% ЗАШТИЋЕНИ од инфекције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

11.12.2021 08:44

Због манипулисања бленто