Српска неће ништа узурпирати, радимо на основу Устава

- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да Српска нема намјеру узурпирати било шта што по уставу припада неком другом нивоу власти, да ниједна активност републичких институција не излази и неће излазити из уставног оквира.

Република Српска 10.12.2021 | 14:34
Српска неће ништа узурпирати, радимо на основу Устава

У обраћању у Народној скупштини Републике Српске, гдје је у току посебна сједница о враћању одузетих надлежности, Цвијановићева је навела да је од потписивања Дејтонског споразума и успостављања постојеће БиХ, Република Српска је у континуитету била изложена различитим изазовима и притисцима.

Она је навела да посебно треба поменути оне који су политичке природе и усмјерени на умањење њене уставноправне позиције и уставом гарантованих надлежности, с циљем потпуне реконфигурације уставне природе БиХ, као сложене државне заједнице коју сачињавају два ентитета и три конститутивна народа.

"Као резултат разних интервенција, наметања и притисака, институционални живот у оквиру БиХ одвија се супротно оном што је прописао Устав, и вјероватно је то јединствен примјер у цивилизованом свијету да институционални живот неке земље регулишу закони који нису у складу са уставним рјешењима, осносно Уставом те земље, јер из њега нису ни проистекли", истакла је Цвијановићева.

Објашњавајући шта је све претходило данашњој сједници, она је казала шта садржи "Декларација о уставним принципима", кроз коју се, како је навела, још једном указује на базичне уставне принципе на којима почива дејтонска БиХ.

Република Српска нема намјеру узурпирати било шта што по уставу припада неком другом нивоу власти. Ни једна активност институција Републике Српске не излази и неће излазити из уставног оквира, нити ће угрозити уставом предвиђену расподјелу надлежности", истакла је Цвијановићева.

Народна скупштина Републике Српске, као највише представничко тијело, каже право је мјесто да још једном истакнемо да на нашој политичкој агенди не постоји никакав рат или сецесија

"Наша једина платформа дјеловања јесте заштита уставноправног положаја Републике Српске, онако како је он предвиђен Дејтонским споразумом и његовим Анексом 4 и отварање могућности за коначно искрене и партнерске односе са политичким представницима других народа. Цијенимо да би ово служило очувању и оздрављењу БиХ", рекла је Цвијановићева.

Истакла је да је то пријеко потребно јер је већ годинама на сцени једнострано, лобистичко и адвокатско дјеловање појединих међународних фактора искључиво у корист једног конститутивног народа чији политички представници, опет, све док имају такве адвокате на својој страни, одбијају могућност било каквог дијалога са политичким представницима друга два народа о свим питањима кључним за судбину БиХ.

Подсјетила је да је позив за искрене разговоре упућен, између осталог и на основу закључака ове Народне скупштине, али и на друге начине и они су редовно игнорисани.

"Али, ми и даље позивамо на разговоре и наставићемо то да радимо, јер мултуетничка земља која није у стању да одговори потребама свих и није у стању да постане успјешна. Ако погледамо шта су ефекти свих нелегално наметнутих одлука и прилично патетично стање у којем се упорно налази БиХ, јасно је да је Република Српска доведена у ситуацију у којој, уколико жели да задржи своје основне прерогативе, мора да реагује", рекла је Цвијановићева.

Сматрамо, додала је, да је једина права и једина могућа реакција она која се реализује правно – политичким инструментима који су нам на располагању управо на основу Дејтонског споразума, Устава БиХ, Устава Републике Српске и међународног права.

"Ово није револуција и ми нисмо никакви ни револуционари, ни побуњеници, већ људи који желе уставни ред, а не неред, и који желе очување оних вриједности и принципа који су дали шансу БиХ да након тешког рата отпочне свој нови живот и сама управља својим процесима", истакла је она.

Она је додала да би у тим процесима, у којима би учествовали домаћи актери, била би појачана и улога и одговорност свих за очување заједничке земље.

"Чувати ОХР, стране судије, водити међународну и домаћу кампању против оних са којима наводно желите заједно живјети, правити нелегалним интервенцијама и истог тог ОХР-а и тих страних судија простор за доминацију, не води БиХ у будућност, већ у упорно самооспоравање", навела је Цвијановићева.

Другим ријечима, каже, сматрамо да се једино враћањем у легалне токове и процесе ова криза може превазићи и тиме уједно помоћи и БиХ да нормално профункционише.

(БН/Срна)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Зашто

10.12.2021 13:50

Зашто до сад нисте забранили да СИПА хапси и претреса по Републици Српској ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2021 14:08

А засто би забранили ? То је једино у ста јос моземо вјеровати и циме кабадахија не управља директно. Ако диктатор завладо и с тим онда је дефинитивно Обрацун са полотицким противницима. И овако ради ста хоце од опозиције ста оце. Назалост.

Name

Боки

10.12.2021 13:51

Шут дер Жуја. Не изазивај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2021 14:29

Пренијели надлезности и сад би вратили. Е нема. Нису то дјецији кликери па дам ти и онда ми врати. Постоји правна процедура.

Name

Зукој Бабиц

11.12.2021 07:56

Подрска предсједници у демократским трансформацијама!

Name

Ипе

10.12.2021 13:52

Гледам поставку владајућих у РС-у,па апсолутно ни један политичар из владајућег режима сљедеће године кадизгубе изборе неце смјети остати у РС-у,народ ће их на улици утући,сад имају полицију да их штити,али кад буду каои остали грађани,онда бјежанија са народним парама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скоја

10.12.2021 13:58

Конобарица превише прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

10.12.2021 14:04

Конобарице додај крчаг истине...., Нема ништа од овога, све за власт

Name

р.

10.12.2021 14:10

Ајде ти бисерка у Телеринг па цитирај свога сефа,оно сто си рекла све смо цули прије дан од њега само ето дјаковиц обавио своју емисију и програм.

Name

Татар

10.12.2021 14:18

Добро би било када би ти наса лепа председнице поцела реално размисљати својом главом а не понављати реци свога лудога сефа као папагај

Name

Сале

10.12.2021 14:00

Црвени сто су обецали никад ниста нису и испунили. Све су опљацкали и сад се фолирају и измотавају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско и Бегиц

10.12.2021 14:07

Љубав

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

10.12.2021 14:43

Права,јутрос смо видјели а има тога јос

Name

ДАВИД ШТРБАЦ

10.12.2021 14:08

Ви и ваши Снсд пренијети надлежности и сад би да окривите другог. Али кога, окривите, уперите прст према њима. Ви сами анализирати протекле године вашег рада, и окривљујете себе и своју партију. И ред је да исплива истина, напокон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

10.12.2021 14:14

Јесу ли били притисци кад је твој Ронхил са СФОР-ом смијенио легално изабраног Преседника Попласена и 56 политичара СРС и СДС УХАПСИЛИ И ЗА РАНИЛО ДА СЕ ПОЛИТИМ ДАЉЕ БАВЕ,,ЈЕЛИ то по вама било исправно,,а сад причате неке небулозне. Срам да вас буде... живјела Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

видовита Ванга

10.12.2021 14:51

Ал је ова Жељка јадна и биједна. Отвара и затвара уста само по налогу Доде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цврц

10.12.2021 16:41

Један син коцкар, један наркоман, јадна јој мајка, коме је она предсједник???

Name

Петар

10.12.2021 15:03

Српска је већ узурпирана од моралних наказа којима је протекли рат добро дошао и сад пљују на крв сузе и зној проливене за Републику Српску и покушавају изазвати рат и ново крвопролиће само да би сакрили криминал и неморал у својим редовима и избегли одговорност. Све што Српска власт ради Србима исто ради Бошњака и Хрватска власт у федерацији Бошњацима и Хрватима. Највеће зло у БиХ су болесне вође Изетбеговић, Додик и Човић и њихове слијепе слуге који никад нису ратовали, а стално прижељкују рат. Браћо Бошњаци и Хрвати, вас Срби не мрзе нити су одговорни што ви лоше живите и не гледамо ни вас као непријатеље и кривце за наш тежак живот. Размислимо добро, препознамо и казнимо кривце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

10.12.2021 15:25

Ста би за борце јестелии ту ста изгласали или сте оставили за неки други период тј крајем следеце године док помру и ово мало бораца сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.12.2021 17:18

Само о својим фотељама мислите,сви сте ви стеани играци. Данас једна прица,сутра друга а народ сваки дан јаднији.Јел ви уопсте знате како обицан својет презивљава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ринкома

10.12.2021 18:38

Није то шветски сто, па зар ви нисте по уставу прењели надлежности????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2021 20:48

Играс се са тудјим зивотима иди покриј се јадна небила

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

11.12.2021 10:30

Потурили нам конобарицу да нам буде премијер-председник,и јесмо за шпрдњу

ОДГОВОРИТЕ