Миле Радишић не плаћа порез на игре на срећу

По Закону о играма на срећу РС из 2019. године, само Лутрија РС у власништву Милета Радишића може да приређује електронске игре и за то плаћа накнаду од свега 5 одсто?!

Република Српска 09.12.2021 | 19:48
Миле Радишић не плаћа порез на игре на срећу

Легалним приређивачима је то онемогућено, а на остале врсте игара плаћају порез од минимум 20 одсто! Радишићева Лутрија на тај начин наставља да профитира на монополистичком приређивању електронских игара на срећу!

Притом, приватни приређивачи, када плаћају овај порез од 20%, имају дефинисан минималан праг у износу од 1.000 КМ, тако да су у обавези плаћати овај порез чак и ако послују у минусу. На овај начин се њихове пореске обавезе пењу и до невјероватних 30 одсто!

Радишић је политичким утицајем исходовао да његове фирме добију двоструки монопол. Повлашћен положај на тржишту Радишићу је омогућен тако што је Лутрија РС са Цасинос Аустриа ВЛТ АГ основала Електронску видео лутрију (ЕВЛ) преко које су Радишићу омогућили апсолутни монополски положај на тржишту и додатно богаћење.

ЕВЛ је овластила Радишићеву фирму Сенет и дала му ексклузивно право посредовања у закључивању уговора о постављању електронских апарата за игре на срећу. 

Претходно је Радишић искористио свој утицај и издејствовао да управо ти апарати буду опорезовани са само пет одсто, у односу на све остале приређиваче који за обављање своје дјелатности морају да уплате држави порез од минимум 20 одсто. 

Оно што је још погубније по друштво и заједницу, јесте да се апарати за игре на срећу, које заступа Радишић и од којих убире енормну зараду, постављају и у угоститељским објектима који за то не плаћају никакве накнаде, немају пријављене раднике, нису адекватно опремљени за ту врсту услуге – немају надзор, сефове, посебне просторије… И оно најгоре - нема контроле малољетника, не тражи се на увид доказ о пунољетности?!

Особе које немају 18 година не могу ни да приђу уплатним мјестима легалних приређивача, док су им у оваквим угоститељским објектима, гдје се организују игре на срећу са акцентом на терминале – врата широм отворена! 

Гледајући економску страну, ова ситуација веома лако и брзо може довести до потпуног гашења појединих приређивача, остављајући их у огромним губицима… Што ће за посљедицу имати и гашење на хиљаде радних мјеста које су легални приређивачи обезбјеђивали у оквиру ове индустрије. 

Легални приређивачи на овај начин су постали жртве монополистичке и нелојалне конкуренције на тржишту игара на срећу у Српској. А компаније из ове индустрије су у развој бизниса уложиле много средстава, залажући се за добру законску регулативу и заштиту малољетника од превелике изложности овој врсти забаве. 
  
Да ствар буде апсурднија, ресорна министарка је представила у јавности ову ситуацију као “добар економски потез” на основу којег се у буџет слило више новца од пореза. Притом је занемарила чињеницу да је тај новац дошао искључиво од приређивача који трпе невјероватан монопол Радишића и његових фирми и који су, практично, доведени у ситуацију да плаћају порез од читаве индустрије, иако убиру приходе од само једног дијела.

Модел по којем се једном дијелу неке индустрије повећа порез за чак 300 одсто, а притом им се укину могућности за рад, тешко да може дати било какве резултате на дуже стазе, осим оних краткорочних који ће се употребити у дневно-политичке сврхе. 

Јер, нема сумње да ће таква ситуација довести до гашења приређивача, а држави временом укидати константне приходе и читаво пословање у индустрији игара на срећу пребацивати у сиву и црну зону. 

(ПР)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Србо

10.12.2021 06:29

Какав Радишић, само маска, давно мој комшија одлежао у затвору, човјек регистровао фирму на његово име , отишао и стан и ауто, једино што је пар година уживао и имао лове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коцка

10.12.2021 06:42

А откад порез не плаца онај Синиса Илиц из Зворника, није ни смијењен ни казњен, функцију обавља...ста јос реци за ове хостаплере на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бусинесс

10.12.2021 07:49

Па мора се некако компензирати русење терасе Кајака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

10.12.2021 08:13

Радишић од коцке зарађује 5 милиона КМ месечно и сви шуте, штити га Зора Видовић бакутанер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.12.2021 08:30

Пљачка Радишић са Зором већ 2 године Лутрију Републике Српске, сметао им Рајко Радовановић па сад поставили свог полтрона за директора. Све иза сенке кроји Слободанка Поповић њихов интимус, а заједно од миља Зору зову бабасера

Name

Да,да

10.12.2021 09:22

Миле Радишић власник?!Хахахаха.Јест ал на папиру.Кумићево је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

10.12.2021 13:38

Па имали иста у РС да ниду ови црвени лопови власници