Сједница НСРС, није "Дан Д", бојкот избора - уступак Човићу

"Материјал који смо добили и оно што Додик говори се у многоме разликују. Очито је дошло до ретерирања у онако робусном наступу, вјероватно као посљедица различитих реакција, не само унутар земље, него и изван ње. Много тога се узбуркало на политичкој сцени, на неки начин смо постали случај", каже Шаровић и додаје да је неизвјесно којим путем ће све то кренути.

Република Српска 08.12.2021 | 11:35
Сједница НСРС, није "Дан Д", бојкот избора - уступак Човићу

Предсједник СДС Мирко Шаровић каже да петак, за када је најављена сједница НСРС, није неки посебан "Дан Д".

"Материјал који смо добили и оно што Додик говори се у многоме разликују. Очито је дошло до ретерирања у онако робусном наступу, вјероватно као посљедица различитих реакција, не само унутар земље, него и изван ње. Много тога се узбуркало на политичкој сцени, на неки начин смо постали случај", каже Шаровић и додаје да је неизвјесно којим путем ће све то кренути.

"Та промјена надлежности, све је то легитимно, политички могуће, али уколико стварно желите онда се поставља питање путева и препрека како до тога доћи и да ли је уопште могуће доћи, да ли је то тренутак, да ли одговарају неке друге околности, међународне, унутрашње, политичке, постоји ли већина за тако нешто, да ли су то једнострани потези, да ли се угрожава мир, безбједност", казао је Шаровић "Мрежи" Федералне телевизије. 

Сматра да опасност постоји, али је субјективна ствар у којој мјери.

"Нама из СДС-а се чини да, без обзира на легитимност захтјева са којима ми апсолутно немамо проблем, за нормална времена то би био предмет расправе. Овако, ми смо у двије колоне потпуно подијељени. Једни мисле све што је на нивоу државе то је најбоље, не треба ништа мијењати, треба покушати узети све од ентитета и обрнуто, постоје ставови у Републици Српској гдје ми сматрамо да је већина ствари боља да се врати на ниво ентитета и да она функционише и да би боље функционисала са нивоа ентитета", казао је он.

Додаје да нису све ствари исте, нису сви закони исти, нису све надлежности исте и о томе треба да разговарамо.

"Међутим, ја мислим да је створен ужасан амбијент у којем је разговор о тим темама постао врло тежак. Већ видимо да су се укључиле и велике силе, укључила се ЕУ, САД. Већ је то ствар која се више не тиче или тиче, али сигурно да је присуство ових фактора значајно усложило ситуацију. На то смо упозоравали Додика. Хајде да направимо приоритете, шта нам је прече. Да ли да причамо .о враћању надлежности, од одлукама Уставног суда, о Инцковој одлуци или о Изборном закону. Онај ко мисли да све треба да ставимо на гомилу и да рјешавамо у ових мјесец-два дана, ја мислим да се тај грдно вара. Он жели једноставно да истресе све сада па да се сада сви ваљамо", казао је Шаровић.

Он истиче да је БиХ у кризи већ двије-три године.

"И ЕУ и САД, које су сада много снажније овдје ангажоване, закасниле су најмање годину дана. Прије годину дана смо причали о назадним процесима у економији, у европском путу БиХ, о регионалној сарадњи, о Изборном закону. Сада те теме нису у фокусу. Сада размишљамо о безбједности, о опасности по мир у БиХ, о распаду система, о преносу надлежности, о дијељењу институција, итд. Тако да су они дошли сада, у овој ситуацији и ја не знам колики ће да им буду ефекти. Нисам сигуран", каже Шаровић.

На питање колико су Додикови потези опасни по српски народ и РС, одговара: "Потенцијално су опасни зато што Додик води најјачу политичку странку по снази по посљедњим изборима и што има све полуге одлучивања. Један човјек одлучује о свему. Све одлуке се доносе само у Додиковој глави. Ја мислим да је то лоше, погубно. Ако одлучује један човјек онда он изгуби компас у смислу рационалног рјешења, разумног рјешења, одговорности коју треба да има као човјек који заузима тако високу позицију. Логично да се код људи јавља страх од онога што долази сутра, и у ФБиХ и у Републици Српској".

Сматра да су сви таоци једне офанзиве у којој наступа Додик.

Што се тиче изборног закона, Шаровић каже да му се не свиђа што је Додик рекао да је за РС прихватљиво да нема префикса српски и да је то допринос измјенама Изборног закона и да се "са тим сложила и опозиција и тиме практично на лаган начин имплементирамо пресуду Сејдић-Финци, да би јуче рекао да он сада инсистира на префиксу српски".

"Видјећемо да ли ће то евентуално да демантује, али је било потпуно јасно. То је, ја мислим, уступак Драгану Човићу. Не видим неки други разлог за тако нешто. Поменуо је и бојкот избора, уплитање странаца и легитимност ЦИК-а. Мислим да питање око Изборног закона и консензуса који је он рекао у име Републике Српске не стоји. Кад је у питању Изборни закон, не може представљати Додик Републику Српску. Може да говори у име своје политичке странке и странака са којима се договорио. Са нама се о овим стварима није договорио", каже Шаровић.

Он (Додик), каже Шаровић, помиње и бојкот и ја мислим да је то апсолутно непотребно убацио.

"Ми смо постојећим законом вјероватно стотину пута незадовољнији од СНСД-а и овај закон њима одговара, уз помоћ овог закона они краду изборе, уводе и легализују корупцију у изборни процес и ми би, прије свега, требали да говоримо о бојкоту, али не говоримо. Ми се залажемо за измјену Изборног законодавства. Мислим да је бојкот ствар коју с њим нећемо договарати."

Шаровић сматра да међународна заједница не може радити на подјели државне имовине, али да могу потпомоћи тај процес.

"Свака одлука високог представника, каква год она била, какав год однос ми имали према њој, искуство нас учи да она мора на крају да добије епилог у Парламентарној скупштини. Закључци НСРС-а су ограниченог карактера како би се отворио дијалог са партнерима у Федерацији", закључио је предсједник СДС-а.

(БН Фото: Мрежа)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Саровиц-у

08.12.2021 12:13

Де се сви ви склоните, доста нам је свих тих прица, и пустити народе да у миру зиве и бољу будуцност без вас да граде, а не да трбухом за хљебом одавде бјезе. Будуцност сваког народа у стомаку поциње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

08.12.2021 12:23

Сва игра се односи на изборе следеце године да ссе напета ситуација задрзи до изборне кампање и тако опет додо да превари народ и да побједи јер тако спасава своју владавину и капитал па и слободу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

08.12.2021 13:30

Дали смо ми толико затуцани па гдје је наса интелектуала?Продала се отисла у папке.Код нас срба је нестао цојства.

Name

Урбанизам

08.12.2021 15:27

Престани висе изговарати реценицу да це те се несто договарати са Бајом. Стално тако потицес неке сумње у народу, а нема сансе да не разумијес ДА НАРОД НЕЦЕ ДА СЕ ИСТА ВИСЕ ИКАДА ДОГОВАРАТЕ СА БАЈОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пренос надлежности

08.12.2021 15:48

...није роба која се узме, проба па се врати, ако не одговара. Зашто је пренесено толико надлежности онда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиха вода

08.12.2021 16:39

Бријегове рони. Подрска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

08.12.2021 16:51

Искрено рецено не зна се који је нацин гори ни који би уопсте и дјеловао на овакву ситуацију какву су створили разни мафијаси, јер систем је труо, толико да заудара на све стране! На залост!

ОДГОВОРИТЕ