Власт у Српској кажњава све гдје су изгубили изборе

Очигледно је да републичка власт проводи политику кажњавања локалних заједница у  којима су грађани изабрали опозиционе кандидате, поручио је данас Зоран Видић, предсједник Конференције локалне самоуправе Српске демократске странке (КОЛОС). 

Република Српска 07.12.2021 | 19:16
Власт у Српској кажњава све гдје су изгубили изборе

Он је казао да покушаји републичких власти да се у градовима преко 100 хиљада становника ( Бањалуци и Бијељини) ингеренције градоначелника пребаце на скупштину неће донијети ништа добро.

„Јасно је да се предложеним законским рјешењима градоначелници ових градова покушавају развластити како би се успоставити један дуализам власти. То ће само продубити политичке кризе, које скупштинске већине предвођене СНСД-ом покушавају правити. Онемогућавање рада градоначелницима ће онемогућити и развој тих градова“, истакао је Видић, након сједнице КОЛОС-а која је одржана у Источној Илиџи.

Он је истакао да је и расподјела средстава јавних инвестиција очигледан доказ неравноправног односа републичке власти према локалним заједницама. 

„Довољно је да се погледа табела расподјеле средстава гдје се јасно види да су локалне заједнице у којима републичка позиција нема власт добиле најмање средстава“, напоменуо  је Видић.

Он наводи да у Републици Српској није испоштована ни Европска повеља о локалној самоуправи када је у питању одређивање пројеката у локалним заједницама.

 „Не може републички ниво нама да одреди пројекте које ћемо ми радити, а имамо ситуације да су појединим локалним заједницама одобрени пројекти које оне нису ни кандидовале“, навео је Видић.


 
Он је поручио да  се СДС оштро противи пракси да се по хитном поступку доносе измјене и допуне Закона о локалној управи и самоуправи, који се тиче функционисања и начина рада локалне самоуправе у које није укључена јавност, нити локалне заједнице на  које се закон односи.

„То је требало донијети у редовној процедури кроз јавне расправе и нацрте, а не овако да се мијењају правила игре на крају буџетске године када је већ велики број локалних заједница испоштовао буџетски календар и донио буџете за 2022. годину“, навео је Видић. 

Он је рекао да је један од закључака данашње сједнице КОЛОС-а да се приходи од игара на срећу требају распоредити подједнако на територији цијеле РС, а не само на она мјеста гдје се налазе сједишта приређивача игара.

Видић додаје да је СДС против предложених измјена и допуна Закона којим се предвиђа да Влада РС својом уредбом одређује правила запошљавања и број запослених у локалним управама.  

„Сматрамо да се ту ради о одузимање надлежности што недопустиво у једном демократском систему“, категоричан је Видић.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

07.12.2021 18:45

Знате ли што кажњава , што ви као опозиција супер добро живите у РС и ћутите, а народ и борци трпе годинама режимско животно зло, горе него у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Се Не Лаземо

07.12.2021 18:52

Није за нас демократија, ови простори су само за бруталне окупације, наш човјек није видио Човјека ! Како ствари стоје, када би хунта 100% изгубила изборе, они би дефинитивно постали терористичка организација, једноставно су изгубили разум, од силе и пара ,наравно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

07.12.2021 19:41

Па,изведите народ на улице у свим опстинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.12.2021 19:44

Шта чекате, протести масовни и мијењати издајнике, никако не дозволити умањена надлежности градоначелника, легално изабраних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема напретка

08.12.2021 09:06

Док не падне републицка власт као и дрзавна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снеза

08.12.2021 10:35

Кад нису они могли порасти паре од града па сад као неки добротвори дјеле. Засто у градовима где су они на власти невиде породиље, здравствено раднике и остале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

08.12.2021 13:43

Овде сви играју једну игру коју сам ја назвао Плес по ивици контејнера. Ако само једна плата закасни, сви смо у контејнеру. Глупост власти је што кажњава побједнике избора. Ако је занима шта треба стварно да уради, а то је да доведе нове способне и стручне људе у мјеста гдје су изгубили изборе и поново освоје власт. Људима је доста напетости, неизвјесности, пандемије, пријетњи ратом. Људи само хоће да живе као људи, а нико нема право да их кажњава што друкчије мисле. Нису криви грађаниа него полуљуди који су изгубили власт.

ОДГОВОРИТЕ