Тјестенина већ поскупјела, очекује се додатни раст

Због мањка дурум пшенице, али и високих цијена на свјетским тржиштима, у домаћим трговинама дошло је до пораста цијена тјестенине, кажу произвођачи, док из удружења за заштиту потрошача истичу да је ово још један удар на џеп потрошача јер велики дио грађана користи ове артикле за прехрану.

Босна и Херцеговина 06.12.2021 | 21:35
Тјестенина већ поскупјела, очекује се додатни раст

Драган Вучић, извршни директор за продају и извоз у предузећу "Клас" Сарајево, у разговору за "Независне новине", истиче да је ситуација јако тешка што се тиче набавке дурум пшенице која се користи за тјестенину.

Како каже, на свјетском тржишту цијене дурум пшенице лете у небо, а због екстремних врућина и суше подбацила је жетва у Канади, као и у Италији и Мађарској.

"'Клас' има своју тјестенину, цијена је већ порасла за неких 10 до 12 одсто, а и сигурно је да ће и даље расти за 10 одсто", казао је Вучић.

Како каже, цијена пшенице која служи за брашно на берзама висока је због разних финансијских лобија и вишка новца на свјетском тржишту код банака, док дурум пшеница поскупљује јер је мањка на тржишту. Истиче такође да је пшеница поскупјела на међународном тржишту због слабе жетве, тако да је већина произвођача приморана повећати цијене

- Раст цијена пшенице на свјетском тржишту је условио неминовни раст цијене брашна, а самим тим и цијена тјестенине - каже он. Из предузећа "Круна-продукт" Прњавор, које се бави производњом тјестенине и облатни, истичу да још нису подизали цијену тјестенине.

- Још имамо сировина у залихама, тако да нисмо кориговали цијену тјестенине. Видјећемо шта ће се дешавати у наредном периоду - казала је Жељка Анакиевски, власница и директорица овог предузећа.

Из удружења за заштиту потрошача истичу да ће скупља тјестенина на полицима сигурно бити још један удар на кућни буџет потрошача.

- Велики број потрошача користи тјестенину свакодневно и када ови производи поскупе, то је у пакету основних животних намјерница једна велика ставка - казала је Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

Према њеним ријечима, један од већих проблема је што велики дио производа увозимо те, како каже, сав тај прекомјерни увоз и диктира цијене.

- Свјесни смо да је на тржишту дошло до веће цијене пшенице и све то наравно утиче на то шта се код нас дешава у производњи, али и малопродаји - казала је Марићева.

Да су веће цијене тјестенине неоправдане, сматра Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача Тузланског кантона, која каже да је сигурно мало домаћих поизвођача који користе дурум пшеницу за производњу тјестенине.

- На овај начин може доћи да значајних превара потрошача јер је сигурно мало наших бх. произвођача који користе дурум пшеницу за производњу тјестенине, него користе обичну пшеницу - казала је Булићева.

Додаје да ће свако повећање цијена утицати на ионако сиромашан џеп великог броја грађана.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

06.12.2021 23:10

Има ли ов дрзава инспекцију па нека контролисе ко врси превару градјана и дрзаве и нека казњава.На посо на посо инспекцијо мозете и себи несто ставити у дзеп...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

07.12.2021 07:19

Сиротиња зиви од тог.Е ту смо убједљива вецина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сада це

07.12.2021 10:44

Це сатистицки подаци наркомански бити презентовани са олаксањем како све напредује....

ОДГОВОРИТЕ