Си Ђинпинг: Посвец́еност Кине мултилатерализму нец́е променити

„Кина ц́е чврсто стајати иза основних вредности и основних принципа мултилатерализма, тежити обостраној користи, тражити заједнички језик уз задржавање разлика, подржавати правичност и правду и промовисати развој кроз сарадњу“, рекао је председник Кине Си Ђинпинг на Међународном форуму у Пекингу.

Свијет 06.12.2021 | 08:52
Си Ђинпинг: Посвец́еност Кине мултилатерализму нец́е променити

''Мултилатерализам се у суштини односи на то да међународним пословима управљају све стране кроз консултације, а о будуц́ности света одлучују све земље које раде заједно'', рекао је Си ''Морамо се солидарно окупити и деловати на истинском мултилатерализму''.

Он је такође истакао важност одржавања међународног система са Уједињеним нацијама у својој сржи, међународног поретка заснованог на међународном праву и основних норми међународних односа заснованих на циљевима и принципима Повеље УН.

Си је рекао да је такође важно промовисати заједничке вредности човечанства као што су мир, развој, једнакост, правда, демократија и слобода.

Позвао је на континуиране напоре на побољшању глобалног система управљања и указао на важност придржавања општег правца унапређења демократије у међународним односима, повец́ања заступљености и гласа земаља у развоју у међународним односима и усмеравања глобалног система управљања ка вец́ој правди.

Си је такође апеловао на више акција како би се спровео план глобалне сарадње.

Он је рекао да се нада да ц́е више активно учествовати у Глобалној развојној иницијативи коју је предложио, а која има за циљ убрзање имплементације Агенде за одрживи развој 2030 и изградњу глобалне заједнице развоја са заједничком будуц́ношц́у.

''Важно је да се сви посвете развоју као приоритету, унапреде сарадњу на смањењу сиромаштва, одговору на ковид 19 и вакцинама, финансирању развоја, зеленој транзицији и повезивању, и уведу глобални развој у нову фазу уравнотеженог, координисаног и инклузивног раста, рекао је Си.

Он је напоменуо да је једно важно историјско искуство стечено у настојањима Комунистичке партије Кине, која је ове године прославила стогодишњицу, да задржи глобалну визију и да има на уму будуц́ност човечанства.

Кина ц́е својом мудрошц́у и снагом допринети напретку људске цивилизације“, рекао је он.

Тематска тема „Мултилатерализам 2.0: Глобална сарадња у постпандемијској ери“, ИСИФ 2021. одржава се у хибридном формату и онлајн и на лицу места од недеље до понедељка, са преко 160 учесника из политичких, академских и пословних кругова више више од 30 земаља.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар