Омикрон сој вируса можда већ у Србији?

Омикрон, нови сој вируса корона, за који се сумња да је потврђен у Хрватској и у Црној Гори, сигурно ће се појавити и у Србији, само је питање времена, можда је већ ту, али га нисмо регистровали, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Србија 05.12.2021 | 12:58
Омикрон сој вируса можда већ у Србији?

Епидемиолог указује да због новог соја не треба паничити, јер прва истраживања из Јужне Африке показују да га карактеришу углавном благи симптоми.

- Подаци из Јужне Африке упућују на то да добијамо једну варијанту коронавируса која ће давати далеко више асимптоматских случајева- рекао је Кон за ТВ Прва.

Други утисак је, додаје, да се брзо шири, јер је већ регистрован у више од 40 земаља за кратко време.

Кон је указао да слика о омикрону још није комплетана, те да треба сачекати још недељу до две дана и видети како ће се понашати у Европи.

Истиче да није необично да ће та нова варијанта постати доминантна у популацији, додајући да поједини сматрају да ће за три месеца половина инфицираних бити заражена делта сојем, а друга половина омикроном.

И у овом случају, додаје Кон, према анализама из Јужне Африке очиглено је да вакцинација делује.

- Вакцинација остаје главни начин борбе против коронавируса- каже Кон и додаје да и даље се треба штити маском, физичком дистанцом и дезинфекцијом.

Упитан да ли је за обавезну вакцинацију против вируса корона, с обзиром да је Аустрија једна од првих земаља која је то увела, Кон је изјавио да Србија увелико има обавезну имунизацију за здравствене раднике која је регулисана законом, али да се у овој ситуацији није применило.

- Није се примењивало ни раније- каже Кон и додаје да је он увек за то да стопа вакцинисаних буде висока, те да не може да буде против неке мере која повећава вакцинацију.

- Ја сам више пута то изражавао и јасно сам опредељен да је обавезна вакцинација за здравствене раднике нешто што је нужно, морално и етички, али и неприхватљиво да није обавезно- рекао је Кон.

У истом гостовању за ТВ Прва, вирусолог Миланко Шеклер рекао је да регистовање нових вируса ради Медицински факултет и додао да претпостваља да нема случајева заразе омикрон сојем код нас, с обзиром да се факлутет није оглашавао.

Он је казао да подаци стручњака из Јужне Африке показују да у болницама у регији у којој је нови сој откривен није хоспитализован велики број пацијената заражених новим сојем, да они углавном имају благе симптоме и да је просечно време у болници 2,8 дана.

Шеклер је казао да су хоспитализовани углавном невакцинисани, што значи да вакцине раде, али да и невакцинисани имају благе симптоме.

Истакао је да због новог соја не треба паничити, јер први резултати показују да полако долази до дестабилизације вируса и да његова патогеност пада.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Омикрон

05.12.2021 13:00

Нек је жив и здрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

05.12.2021 14:00

Не можда, него је сигурно је ту. Зато убрзати вакцинацију и спасите себе и друге. Више нема времена за чекање.

Name

Петра

05.12.2021 19:43

Много људи умире након вакцинисања. Размислите добро, људи.

Name

Волво

05.12.2021 13:25

Плацен да људе пласи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

(())

05.12.2021 13:57

О ДОБРО ДОСАО ИТАЈ СОЈ

Name

Краљ

05.12.2021 14:02

Када ви прије неки дан напуните пуну Штарк Арену тад не постоји бојазан од Короне и тих сојева.. сад ће славе и то ће те забранити. Како сте провидни, јадан народ само.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

05.12.2021 14:26

Наравно да омикрон соја има у Србији.Сигурно га има и у осталим дрзавама али јос није откривен.Само пласе народ а тај сој није ниста опаснији од осталих,цак напротив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

05.12.2021 16:10

Омикрон у Србији!Браво Колумбо!Која си ти будалетина са својим нагађима и полуистинама.Зар не видиш да те нико више не доживљава сем они за које радиш и који те доообро плаћају,исплати се за паре бити и будала,јел тако?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стака Скендерова

05.12.2021 17:46

Питање ко преноси тзв сој хиљаде километара када невакцинисани не могу нигдје ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2021 00:16

Вакцинисо сам се ја и моја породица а непитас се кад снс дрзи скупове без дистанци људи моји корона постоји али ти сојеви би људи падали мртви по улици ни до љекара неби досли ти коне досадан си ил си луд људи се разболе од друге болести дај га одмах на респиратор и убијете нецију дусу умро од короне од вуциц је свему крив сто те дрзи таког блентавог ти си нула бодова иди играј се са унуцима поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло

06.12.2021 06:39

ОВАЈ ЈЕ НАЈВЕЋЕ ЗЛО КОЈЕ ПОСТОЈИ У СРБИЈИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

06.12.2021 17:17

Таласа и сојева неће никад нестати, онај живот пре ове (из људске кухиње) "пандемије" можемо заборавити!

ОДГОВОРИТЕ