Руски авион морао да скрене са курса због авиона НАТО

Руска управа цивилног ваздухопловства Росавијација потврдила је да је њено особље за контролу летења морало да скрене курс летелице како би спречило судар са авионом НАТО-а у региону Црног мора.

Свијет 05.12.2021 | 12:54
Руски авион морао да скрене са курса због авиона НАТО

Наводи се да је извиђачки авион НАТО летео близу цивилне летелице авиокомпаније "Аерофлот" са више од 140 путника у Москви и да је више пута игнорисао покушаје контроле ваздушног саобраћаја да ступи у контакт са њим, пренео је Раша тудеј.

Путнички авион је био приморан, због безбедног мимоилажења, да спусти висину.

Росавијација наводи у саопштењу да је контрола ваздушног саобраћаја приметила извиђачки авион НАТО "Бомбардер ЦЛ-600 Артемис" како се брзо спушта са 11.000 метара на 9.200 метара док је прелазио путању цивилног лета у непосредној близини лета "Аерофлота" под ознаком СУ501.

Копнена контрола је тада била обавезна да интервенише, саветујући летелицу за Москву и још један цивилни авион типа "ЦЛ-650" са Малте, који је летео из руског летовалишта Сочи за Скопље у Северној Македонији, да промене курс.

"Курс и висина цивилног авиона су брзо промењени. Мере које су предузели руски контролори летења обезбедиле су безбедност летова у области изнад међународних вода Црног мора", додаје Росавијација.

Овај инцидент је потврдио руски авиопревозник "Аерофлот".

Авиокомпанија је открила да је посада "ербаса" А330 за Москву могла да види НАТО авион и пре него што им је речено да промене курс путем контроле лета.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рефа

05.12.2021 12:20

Ништа ново! Свакодневна појава у ваздусним просторима ! Руски Војни авиони често надлете шведски ваздушни простор тако да контрола лета мора интервенисати ! Горе је све у божјој надлежности, у правом смислу ријечи ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

05.12.2021 16:16

...тога! Русе чува бог Христ и нико им ништа не смије, као и Србе!

Name

ВУК

05.12.2021 12:50

то је све нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни РС

07.12.2021 06:55

Смрадови једни Америцки, Кина треба да забрани уцестовање и васих спортиста па се сами спортајте по тој јебеној Америци а ти Колумбо па гдје та говна од земље да откријес јебем те луда !!!

ОДГОВОРИТЕ