Путин и Бајден у уторак о Украјини и другим питањима

Ројтерс је претходно јавио да ће предсједници разговарати о Украјини и још неколико питања.

Свијет 05.12.2021 | 11:07
Путин и Бајден у уторак о Украјини и другим питањима

Руски предсједник Владимир Путин имаће видео-конференцију са америчким предсједником Џозефом Бајденом (Јосепх Биден) у вечерњим часовима у уторак, 7. децембра, изјавио је у суботу, 4. децембра, портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Ројтерс је претходно јавио да ће предсједници разговарати о Украјини и још неколико питања.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да ц́е се разговор одржати увече. „Предсједници ц́е сами одлучити“ колико ц́е разговор трајати, додао је, преноси агенција Асошијејтед прес (АП).

Бијела кућа није коментарисала саопштење.

Русија је одлучнија него икада да САД гарантују да Украјина неће бити примљена у НАТО-а, преноси АП.

Амерички обавјештајни званичници тврде да је Русија стационирала око 70.000 војника у близини границе са Украјином и да планира офанзиву већ почетком следеће године, рекао је званичник Бајденове администрације.

Амерички званичници и бивше америчке дипломате кажу да док руски предсједник јасно поставља темеље за могући напад, украјинска војска је данас боље наоружана и припремљена него икад раније и да би санкције којима Запад пријети нанијеле озбиљну штету руској економији.

Бајден је раније рекао новинарима да очекује "дугу дискусију" са Путином и нагласио да не поштује ничије "црвене линије", коментаришући недавне Путинове изјаве о Украјини.

Извјештаји о гомилању руских трупа на границу са Украјином посљедњих седмица потакнули су Сједињене Америчке Државе и неколико њених НАТО савезника да нагласе своју подршку украјинској независности и територијалном интегритету.

Државни секретар Ентони Блинкен (Антонy) позвао је Русију да повуче своје војнике распоређене у близини Украјине и тражо дипломатско рјешење за ескалацију напетости у регији, упозоривши Москву на "високу цијену" у случају агресије на сусједну државу.

Русија је илегално извршила анексију украјинског полуострва Крим у марту 2014. Убрзо након тога, Москва је почела да подржава сепаратисте у источној Украјини у сукобу у којем је погинуло више од 13.200 људи.

Украјински и западни званичници кажу да је Русија држала десетине хиљада војника и тешког наоружања у близини украјинске границе од војних вјежби одржаних у западној Русији раније ове године.

Украјински званичници су рекли да би Русија могла да нападне Украјину следећег мјесеца.

Украјински министар одбране Алексиј Резников рекао је да се број руских војника у близини Украјине и на Криму процењује на 94.300, и упозорио да је у јануару могућа "ескалација великих размера".

Русија је негирала да планира напад и окривљује Украјину и њене западне савезнике за распиривање напетости, указујући на, како каже, слично јачање украјинске војске.

(РСЕ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јанко

05.12.2021 19:47

Како це се договорити јели на Енглеском.

ОДГОВОРИТЕ