Њемачка уводи закључавање за невакцинисане

Њемачка канцеларка на одласку Ангела Меркел и кандидат за канцелара Олаф Шолц разговарали су у четвртак с државним лидерима како би договорили нове мјере за сузбијање драматичног пораста броја случајева вируса корона.

Свијет 03.12.2021 | 08:18
Њемачка уводи закључавање за невакцинисане

Њих двоје су такође подржали приједлоге за обавезну вакцинацију, који би, ако буду изгласани у парламенту, могли ступити на снагу најраније од фебруара.

Према пооштреним мјерама, невакцинисане особе могу се ссастати само са двије особе из другог домаћинства. Барови и ноћни клубови морају се затворити у подручјима са стопом инциденције изнад 350 случајева на 100.000 људи током једне седмице. И држава ће ограничити број људи на великим догађајима попут фудбалских утакмица.

Најава долази у тренутку када се Њемачка бори с порастом случајева који су Европу вратили у епицентар пандемије, повећавајући страх од новооткривене варијанте омикрон.

Четврти талас се мора прекинути

Брифинг за новинаре је уједно и посљедњи Меркелин прије него што напусти функцију; суморна нота којом је окончала својих 16 година као њемачка канцеларка.

- Схватили смо да је ситуација веома озбиљна и да желимо да предузмемо даље мјере поред оних које су већ предузете. Четврти талас се мора прекинути, а то још није постигнуто - рекла је Меркел новинарима на конференцији за новинаре у четвртак.

Мандат вакцинације широм земље могао би ступити на снагу од фебруара 2022. године, након што се о њему расправља у парламенту и након упута њемачког Вијећа за етику, рекла је Меркел.

Додала је да ће вакцинисани људи изгубити статус вакцинације девет мјесеци након што добију посљедњу вакцину, очигледно у настојању да подстакну усвајање допунских вакцина.

Која су нова ограничења?

Савезни и државни лидери сложили су се са сљедећим мјерама:

- Ограничења контакта за невакцинисане особе

- Улаз у трговине, ресторане, музеје и кина биће омогућен вакцинисаним или опорављеним особама

- Могући су додатни тестови за невакцинисане у посебним ситуацијама

"Слиједи нам божићни локдаун за невакцинисане", рекла је Меркел након састанка.

Ограничења јавних и приватних окупљања

Допуштени број људи на спортским и културним догађајима биће значајно ограничен на максимално 30-50 посто сједећих капацитета. Максималан број људи који ће бити допуштен на таквим догађајима у затвореном је 5.000, а на отвореном 15.000.

"Ноћни клубови биће затворени у подручјима гдје ће стопа заразе бити превисока", најавила је Меркел.

Приватна окупљања на којима ће учествовати невакцинисани биће ограничена само на чланове једног кућанства и двије особе изван кућанства.

Обавезна вакцинација?

Уз постојећу обвезу вакцинације за одређене установе, ускоро би могла бити уведена и општа обвеза вакцинисања. Ако о томе буде постигнут договор, мораће га потврдити Парламент. Меркел је данас након састанка изјавила да она подржава такву мјеру.

Будући њемачки канцелар Олаф Сцхолз (СПД) најавио је да би већ до краја године могла бити покренута процедура за доношење закона о увођењу опште обвезе вакцинисања. Како је рекао, заступници би код гласања били одријешени страначке стеге и гласали по савјести. Такав начин изјашњавања у Бундестагу примјењује се код етички осјетљивих питања.

Њемачка је јуче забиљежила 446 смртних случајева од посљедица короне, што је највећи број у посљедњих девет мјесеци. У задња 24 сата има 73.209 нових случајева.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xx

03.12.2021 10:42

Фасисти остају фасисти! Вирус је мутирао и постојеце вакцине не дјелују на нове сојеве. Само глуп вам мозе вјеровати. Сатанисти не одустају од својих намјера. Убили су најбољег хемицара у Европи др. Андреаса због графен оксида.

ОДГОВОРИТЕ