Вакцинама у Српској истекао рок, биће уништене у Бечу

Од укупно 330.000 вакцина за борбу против вируса корона донираних Републици Српској којима је истекао рок трајања скоро 190.000 су донација Аустрије и ријеч је о вакцинама “астра-зенека”.

Република Српска 03.12.2021 | 07:57
Вакцинама у Српској истекао рок, биће уништене у Бечу

Према званичним подацима Института за јавно здравство РС (ИЗЈЗ), у Републику Српску је из Аустрије 13. августа стигло и запримљено тачно 188.590 доза вакцине “астра-зенека”.

- За 164.310 доза рок је истекао 31. октобра, а за 24.280 доза вакцина рок је истекао 30. новембра 2021. године - прецизирала је портпаролка Института Милка Мрђа.

Оно што је интересантно, а о чему је недавно писао наш лист представља чињеница да се најближа спалионица у којој се вакцине којима је истекао рок могу уништити у складу са законом и строгим правилима налази у Бечу.

Из ИЗЈЗ РС тада је потврђено за наш лист да ће вакцине бити уништене у складу с Правилником о уништавању медицинског отпада, те да је у току јавни позив за услуге преузимања, складиштења и коначног збрињавања медицинског, хемијског и фармацеутског отпада у који спадају и вакцине.

То практично значи да ће фирма која побиједи на јавном позиву ИЗЈЗ-а, вакцине којима је истекао рок возити на уништавање у земљу која их је донирала, а све то ће бити плаћено буџетским новцем преко ИЗЈЗ.

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске и предсједник Одбора за здравство, рад и социјалну политику Душко Ивић каже да је власт у Српској одговорна за то што ће бити уништено 330.000 вакцина.

- Неадекватно планирање вакцинације довело је до тога да морамо да уништавамо вакцине. Не кажем да није требало прихватити дониране вакцине, али треба водити рачуна и о томе шта је у донацијама. Могуће да неко свјесно донира нека медицинска средства како би други били изложени трошковима уништавања - каже Ивић.

На питање да ли сматра да је Аустрија то урадила у случају вакцина “астра-зенека”, Ивић каже да не жели то да тврди.

Посланик ПДП-а и члан истог скупштинског одбора Милан Шврака не осуђује власт зато што је прихватила донацију, истичући да је свака донација добродошла, поготово када је ријеч о вакцинама, али каже да није вођена одговарајућа кампања о потреби вакцинације.

- Није довољно што у углу ТВ екрана стоји вакцинишите се и што је направљено неколико спотова. Чини ми се да је кампања вођена погрешно и да је више усмјерена против оних који су против вакцина, умјесто да се водила кампања којом би се људима свакодневно објашњавало зашто је добро да се вакцинишу - каже Шврака.

Он додаје да не сматра власт директно одговорном ни зато што је вакцинама истекао рок трајања, поготово што је ријеч о вакцинама “астра-зенека”.

- Знамо да је против те врсте вакцина вођена глобална кампања коју не сматрам оправданом, али понављам да је власт подбацила у начину анимирања грађана о значаја вакцинације - каже Шврака.

Дозволе

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, у чијој надлежности је законска легислатива о управљању отпадом, прецизирали су да четири правна лица имају дозволу за управљање медицинским отпадом.

- То су Опште болнице “Свети апостол Лука” у Добоју и “Свети Врачеви” у Бијељини, затим “Еко груп” из Бањалуке и “Кемокоп” из Модриче - наведено је из министарства.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Борац

03.12.2021 07:47

Дал су ту и вакцине из Приједора,за које је одговоран вас кандидат за градонацелника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

04.12.2021 23:40

Зато су нам и донирали у задњи цас да им морамо платити масну своту за унистење тих гована. Неце ни њихово јос дуго... пуца трули запад по свим савовима

Name

КакоБН

03.12.2021 08:21

Донација добро досла радује се Висковиц на зракопловној луци радовао се Зељковиц на Туњицама и сад опет морамо унистити-Књизили смо као купљену! Сад за бозицње празнике има Гастарбитера из Беца и дати њима да понесу при повратку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.12.2021 08:39

Нека су, то нису вакцинр него приправци рxпериментални који нису тестирани довољно, вакцине се тестирају годинама са разлогом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

03.12.2021 08:49

Добре вијести. Није народ луд да у себе прими тај отров.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

03.12.2021 09:41

АстраЗенека је СМЕЧЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г15

03.12.2021 15:24

А остале су много боље?

Name

Вакцине

03.12.2021 12:31

Које су градјани ЕУ.ОДБИЛИ ЗБОГ ГРУСАЊА КРВИ.ДОНИРАЛЕ СЕ У Р.С.нек су и пропале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

03.12.2021 22:41

Нека су. Да су људи паметни пустили би све да пропадну. Од кад је вакцина све је горе. Пристати добровољно на експерименталну вакцину равно ми је највецој глупости. Људи опаметите се, Ако сте здрави маните се вакцина. Браните своја права И слободу без које це те сигурно остати наставите ли слијепо слиеједити све сто вам сервирају меанстреем медији И остала сатанистицка клапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упитник

04.12.2021 10:32

А засто само строго у Бецу, ста је то тако тајно о у њима???

ОДГОВОРИТЕ