Радишићу монопол у играма на срећу на плаћање пореза 

Плаћа четири пута мањи порез од свих осталих легалних приређивача. Политичким утицајем исходовао да његове фирме добију двоструки монопол – једини могу да приређују електронске игре, плаћајући за то само пет одсто пореза, док је осталима намет за све друге игре подигнут на 20% 

Република Српска 02.12.2021 | 17:28
Радишићу монопол у играма на срећу на плаћање пореза 

Лутрија Републике Српске, у власништву Милета Радишића, наставља да профитира на монополистичком приређивању електронских игара на срећу! Захваљујући Закону о играма на срећу РС из 2019. године, који је писан баш по Радишићевој мјери, само Лутрија може да приређује електронске игре и за то плаћа накнаду од само 5 одсто, док је легалним приређивачима то онемогућено, а на остале врсте игара плаћају порез од чак 20%!

Повлашћен положај на тржишту му је омогућен тако што је Лутрија РС са Цасинос Аустриа ВЛТ АГ основала Електронску видео лутрију (ЕВЛ) преко које су Радишићу омогућили апсолутни монополски положај на тржишту и додатно богаћење. ЕВЛ је овластила Радишићеву фирму Сенет и дала му ексклузивно право посредовања у закључивању уговора о постављању електронских апарата за игре на срећу. 

 Претходно је Радишић искористио свој утицај и издејствовао да управо ти апарати буду опорезовани са само пет одсто, у односу на све остале приређиваче који за обављање своје дјелатности морају да уплате држави порез од чак 20 одсто. 

 Оно што је још погубније по друштво и заједницу, јесте да се апарати за игре на срећу које заступа Радишић и од којих убире енормну зараду, постављају и у угоститељским објектима који за то не плаћају никакве накнаде, нису адекватно опремљени за ту врсту услуге и без икакве контроле могу да их користе и малољетници. 

Легални приређивачи на овај начин су постали жртве монополистичке и нелојалне конкуренције на тржишту игара на срећу у Српској. Наиме, забрањено им је да приређују електронске игре на срећу, иако су компаније из ове индустрије у развој бизниса уложиле много средстава, залажући се за добру законску регулативу и заштиту малољетника од превелике изложености овој врсти забаве. Да ствар буде још гора по њих, на приређивање осталих игара морају да плаћају чак четири пута већи порез у односу са Радишићеве фирме.

Гледајући економску логику, ова ситуација веома лако и брзо може довести до потпуног гашења појединих приређивача, остављајући их у огромним губицима… То би за посљедицу могло имати и гашење на хиљаде радних мјеста које су легални приређивачи обезбјеђивали у оквиру ове индустрије.

Да ствар буде апсурднија, ресорна министарка је представила у јавности ову ситуацију као “добар економски потез” на основу којег се у буџет слило више новца од пореза. Притом је занемарила чињеницу да је тај новац дошао искључиво од приређивача који трпе невјероватан монопол Радишића и његових фирми и који су, практично, доведени у ситуацију да плаћају порез од читаве индустрије, иако убиру приходе од само једног дијела.

Модел по коме се једном дијелу неке индустрије повећа порез за чак 300 одсто, а притом им се укину могућности за рад, тешко да може дати било какве резултате на дуже стазе, осим оних краткорочних који ће се употребити у дневно-политичке сврхе. 

Нема сумње да ће таква ситуација довести до гашења приређивача и читаво пословање у индустрији игара на срећу пребацивати у сиву и црну зону. Тиме ће и држави, која је већ сада директно оштећена јер убире 15% мање пореза на најиграније игре на тржишту, временом укидати константне приходе.

Због свега наведеног, легални приређивачи игара на срећу пресавили су табак. Нетом по доношењу Одлуке о избору Цасинос Аустриа ВЛТ АГ за партнера Лутрије, поднијели су тужбу за поништење те одлуке. Суд је одлуку поништио, али је предузеће наставило да послује. Иако је суд наложио понављање поступка, ресорна министарка се укључила својим тумачењем пресуде према којем Цасинос Аустриа ВЛТ АГ треба да остане партнер републичке Лутрије и да се ЕВЛ не ликвидира. Као одговор на пресуду, Лутрија је донијела одлуку којом се поништава именовање комисије која је одабрала фирму из Швајцарске за партнера, а затим именовала нову која је само потврдила претходни избор. 

Сличан сценарио поновио се средином ове године, када су приређивачи тражили од Окружног привредног суда у Бањалуци да поништи Уговор о оснивању предузећа „ЕВЛ“ и да се оно брише из привредног регистра. У тужби су навели да је Радишићева „Лутрија РС“ преко тендера донијела незакониту Одлуку којом је компанију из Швајцарске изабрала за свог партнера, а осталим кандидатима није дала прилику да се жале. Ту одлуку је суд такође поништио, али је предузеће опет наставило да послује, што је недопустиво. Због тога поручују да ће наставити ову правну битку као би разбили Радишићев монопол и како би сви приређивачи игара на срећу у Српској имали једнаке услове за пословање. (ПР)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Петровацки дзепарос

02.12.2021 17:55

Јадна је ова земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бинго Радисици

02.12.2021 22:54

Зора Видовић и њена помоћница сједе у Н цитyију (фирма Радишића) сваке седмице и договарају послове. Радишићи рекетирају све приређиваче и из Лутрије извлаче паре преко фирме Сенет која је у власништву наркомана Несрећка

Name

Стево РАДНИК

02.12.2021 17:58

Багра лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порез

02.12.2021 18:34

Порез мора бити исти за све ! Како је Зора купила стан у Лондону ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

02.12.2021 21:46

Не мора. какав Радишић, неписмен сељак са купљеном дипломом. Иза Лутрије РС стоји породица Додик, Радишић је марионета (која добро живи), а све конце вуче млађи Додик.

Name

Хе Хе

02.12.2021 19:04

Ове "игре" су све, само не игре на срећу. Какав човјек мораш бити да зарађујеш на Људској глупост и наивности . Још их неки називају "успјешним бизнисменима" а они у суштини ништа и нераде, већ им будале саме трпају паре у џепове. Да знам , нико их није натјерао на то, добровољно то раде. Болест је ово, као и свака друга, али то овде немаш коме рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.12.2021 19:56

Игре су на срећу ако добијеш.

Name

Мт

02.12.2021 20:13

Уз помоц лопова из аустрије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

03.12.2021 15:21

Ово смеце је одавно требало да буде у затвору

ОДГОВОРИТЕ