Исплаћена средства запосленим у здравству

Из буџета Града исплаћена је подршка запосленим у здравству, у укупном износу од 2,7 милиона КМ.

Република Српска 02.12.2021 | 14:14
Исплаћена средства запосленим у здравству

Како је казао градски менаџер Бојан Кресојевић, процедура је таква да је прво требало потписати уговоре са здравственим устновама које је већина у Скупштини града Бање Луке предложила својим амандманом, те да су након потписивања уговора јуче и уплаћена средства за четири задравствене установе:  Универзитетски клинички центар Републике Српске, Институт за јавно здравство Републике Српске, ЈЗУ „Дом здравља“ у Бањој Луци и Завод за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“.

-Свјесни смо чињенице да у овој епидемиолошкој ситуацији највећи терет подносе здравствени радници и то је један од разлога због којег је прије 15-ак дана градоначелник најавио да ће бити исплаћена подршка здравственим радницима – казао је он и додао да није било упитно да ли ће бити исплаћена ова подршка, како је и најављено.

Наводи да се сада, након што је Град дозначио средстава, очекује да ће ове здравствене установе по установљеним списковима исплатити подршку и да је тиме тај циклус завршен.

-На овај начин, Града Бања Лука показао је велику солидарност према здравственим радницима, али не само према здравственим радницима из Бање Луке, с обзиром на то да је Универзитетски клинички центар установа која броји више од 3.300 запослених и која служи цијелој Републици Српској као најопремљенији здравствени систем. Тако да је Бања Лука финансирала раднике које служе и другим локалним заједницама – навео је Кресојевић.

Он сматра да је неопходно да локална политика треба да буде усаглашена међу локалним заједницама, те ако је Бања Лука кренула у подршку здарвственим радницима, то треба да подрже и друге локалне заједнице.

-Након што смо покренули процедуру исплате за оне установе предвиђене амандманима скупштинске већине, закључили смо да би било правично и неоходно да исплатимо подршку и за друге јавне установе које дјелују у Бањој Луци, а то су: Завод за судску медицину, Завод за трансфузијску медицину, Завод за стоматологију и Завод за медицину рада и спорта – нагласио је градски менаџер.

Према тренутним подацима са којима располаже градска администрација, ријеч је од око 200 радника, за шта ће бити потребно издвојити додатних 105.000 КМ.

-Та средства смо предложили ребалансом буџета, који смо почетком текуће седмице предали у скупштинску процедуру. Неопходно је да се до краја године усвоји ребаланс и да се потпише уговор са овим здравственим установама најкасније до 31. децембра, како би њихови радници могли да добију ову подршку око Нове године – закључио је Кресојевић.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

И

02.12.2021 13:22

Исплатити заводу за стоматологију Републике Српске по 500 марака.Већих нерадника и нестручних људи свијет није видио.Нарочито Младен Родић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.12.2021 13:58

Ваљда це сада на УКЦ-у бити смањен број умрли.

Name

Ухх

02.12.2021 19:06

Сада је администрација опет добила помац. Просли пута 1000 км а сада по 500 км. Ни видели нису болеснике.

Name

Питање

02.12.2021 13:40

А шта је са Дјечијим домом...васпитачи и сестре су 2 године у ковид условима? Мисли ли ко на нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

02.12.2021 14:58

Сви смо вец двије године у ковид условима, по цему си то ти посебан? Ова подјела новца медицинским радницима је циста свињарија. Имамо највецу смртност од ковида у свијету, ваљда је то разлог да их се награди? Многи медју нама изгубили су посао потпуно, огроман број људи није ни имао посао, али ваљда треба дати овима који вец добијају висе него сто заслузују. Ви ухљеби изгледа нисте у стању да мислите о другим људским бицима, јер цијела Српска ради да бисте ви добијали плате, али ни то вам није доста. Хоцете јос и да се бринемо за вас. Присјети се да паразитирас на раду радника у реалном сектору, које нико не пита како им је у ковид условима. Мислис ли ти на њих, јер они раде и за своју и за твоју плату?

Name

Идеално Полетарац

02.12.2021 18:06

Браво на коментару, свака част супер написано. Који је то идиотизам дават два пута неке награде, а толико нас остало без посла и без икаквих примања, а колико и других радника има стално раде и не добијају награде. Гледам оног начелника секташа из Прњавора како се кревељи и каже само дајте спискове ми одмах исплаћујемо, а смије се скупштинској већини у лице, као он сад добар. А вро добро се сјећам ратног периода, када су сви медецинари трчали у сусрет, само да неби негдје на линију гдје мирише барут. Истина било је медицинара и доктора који су провели рат што мало иза линије фронта а било је и оних који су били и на црти. Незнам како су сад сви испустили полицију да и њима не исплате, па и они раде сад и додатно морају чувати толике радаре да их неко не однесе.

Name

миле

02.12.2021 14:01

На УКц не мозес обавити специјалистицки преглед, неце да се јаве на телефон, када одес лицно казе ако си из Блуке имас мозес на упутницу на другим мјестима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

02.12.2021 14:14

Требали би исплатити и пензионерима јер имају повећан ризик кад шетају у граду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

02.12.2021 14:52

Ни марке вам неби дао кад смо ми Борци РВИ шта добили.Више заслужни од вас паразита.Још једна ствар народ вас плаћа а ви се понашате као према стоци.Више поштовања иман према своме псу.Једите говн.Јебо вас лопов Топић избјегличетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

02.12.2021 14:58

А завод за трансфузијску медицину РС Шта је са њима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрпос Дајос ...

02.12.2021 14:59

Додиков бупдзет пропао па се гребу од општине ... Драшко ниси то трбао потписати да се исплати, срам их било а на тебе дрвље и камење ... на крају краја сви смо ми угрожени, трпи проћиће и та гамад ллић и Амидзић... готови су ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли и један радник

02.12.2021 16:24

Да није претрпио теске услове од поцетка пандемије. Здравствени радници нису сви једнако угрозени и нису сви пословали отезано у ковид "ситуацији"некима је упала касика у мед. Свака цаст изузетцима али мало их је.у здравству је цијело расуло ,корупција нехат и нерад.кад зовете да се поруците неце да се јаве а кад одете директно на врата казе имате телефон зовите.здравство треба добро процесљати .ко хоце и зна да ради треба му повецати плату .ко неце и незна напоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

данило

02.12.2021 17:28

Ово је расуло заједнице а најгоре је у здравству и судству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.12.2021 17:58

Мислим да ово није постено у односу на остале Не казем да ови људи то нису зарадили али ста цемо за оне који током те пандемије нису могли никако радити,а таквих је највисе.

Name

XYЗ

02.12.2021 20:56

Секретарица на УКЦ БЛ добила 500 км а здравствени радници у приватним здравственим установама ниста? Сјајно. Изгледа да су оне биле изложеније ризику од цовида и изгледа да су понијеле терет епидемије висе него нпр. медицинска сестра која свакодневно ради са пацијентима по приватним амбулантама у граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маса

02.12.2021 21:50

Има ли ико други да ради у Бањалуци? Гдје су трговци, просвјетари? Треба ли њима накнада? Само здравствени радници. Здравствени радници само у Цовид одјељењу треба да добију накнаду. Породицни љекари не раде ниста....

ОДГОВОРИТЕ