Мађарска помогла обнову Саборне цркве у Мостару

Државни секретар за вјерска и национална питања у Кабинету премијера Републике Мађарске Миклош Шолтес посјетио је данас српску заједницу у Мостару и обишао градилиште Саборне цркве Свете Тројице за чију обнову је уручио донацију Владе Мађарске од 66. 000 евра.

Босна и Херцеговина 01.12.2021 | 22:21
Мађарска помогла обнову Саборне цркве у Мостару

Шолтес је са сарадницима присуствовао и освештању зграде ”Просвјетине школе” у Мостару коју су освештали владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, игуман манастира Житомислић Данило Павловић и мостарски свештеници Радивоје Круљ и Небојша Радић.

Шолтес је изјавио да Мађарска има добре односе са српским народом у Србији, али и ван Србије.

”Срби у Мађарској, као национална мањина, имају цркве, школе, културне институције, које подржавамо. Нама Мађарима је јако важан мир на Балкану. Због тога је важно и да имамо добре односе са свим народима на Балкану. Стога желимо да ојачамо сарадњу и са српском заједницом, зато ми је драго да сам у Мостару”, казао је државни секретар Шолтес.

Он наводи да Мађарска жели донирати средства за обнову Саборне цркве, како је помогла и хрватску заједницу у изградњи студентског дома „Домпес“. Спремни су успоставити сарадњу и на подручју културе и образовања.

”Свјесни смо да наша донација није довољна за обнову Саборне цркве, али настојимо да и Мађарска учествује у обнови заједно са Србијом и Републиком Српском. Можда је симболично, али прије 25 година управо мађарски војници су помогли у обнови Старога моста у Мостару”, нагласио је.

Шолтес је додао да ће покренути иницијативу за сарадњу српске заједнице у Мађарској са српском заједницом у Мостару на образовном и културном пољу. „Српска омладина из Мађарске има прилику да оде у Србију, али било би такође важно да се срећу са српским заједницама на другим мјестима. Било би нам јако драго да и српска омладина из Мостара оствари посјете Мађарској, то би био добар примјер сарадње и помогло би у очувању идентитета”, навео је Шолтес.

Он је нагласио да је јако важно да сарађују хришћанске заједнице, али да се морају поштовати и друге вјере.

Подсјетио је на бројне програме помоћи кроз пројекат ”Мађарска помаже”.

”Ми не подржавамо миграције, јер смо унапријед видјели посљедице тога. Ми желимо помоћи, али на лицу мјеста, односно тамо гдје постоје проблеми. Задњих година давали смо велике подршке у 50 држава, успјели смо помоћи више од 250.000 људи, имали смо 190 пројеката и дали смо подршку од 75 до 80 милона евра. То смо дали хришћанским заједницама. Јако нам је важно да свако остаје у свом крају. Миграцијска криза би се завршила, када би и велике државе давале помоћ на лицу мјеста”, поручио је Шолтес.

Владика Димитрије захвалио се госту из Мађарске на помоћи за обнову Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, као и институцијама Републике Србије, Републике Српске, Федерације БиХ.

Директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић који је био присутан у Мостару захвалио се Влади Мађарске за помоћ у обнови Саборне цркве у Мостару, али и за помоћ Србима у Мађарској гдје је отворен велики број српских школа и Музеј Српске православне цркве.

”Ова мала српска православна заједница у Мостару, која је некада била далеко већа и моћнија, заслужује подршку да се по свим елементима изједначи са римокатоличком и исламском заједницом”, навео је Давидовић.

Саборна црква Свете Тројице, која је у потпуности порушена у јуну 1992. године,  још није обновљена. Завршени су грађевински радови, а почели су унутрашњи радови.

Највише средстава за обнову издвојиле су Република Србија и Република Српска. Саборна црква у Мостару саграђена је далеке 1873. године и до изградње Храма Светог Саве у Београду, била једна од највећих православних богомоља на Балкану. Била је један од симбола Мостара, као и симбол вишевјековног постојања Срба на овом простору. Саборни храм у Мостару је и национални споменик те му је због тога у потпуности враћен предратни изглед.

(Топпортал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

02.12.2021 05:28

Али од пара сто му је додик дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

02.12.2021 05:30

Прије који дан казу податци преко 300 фирми затворено у БиХ а цркве и дзамије ницу као гљиве.Има ли глупљег народа од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

02.12.2021 07:31

Свака цаст за лијепу гесту, а када це на ред доци изградња фабрика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

02.12.2021 07:46

Браво, дивна порука да се Мостар опет изгради као град заједништва и суживота свих мостараца у ком ће се сви осјећати као своји на свом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А нико непита...

03.12.2021 08:56

Гдје це вецина тог новца заврсит

ОДГОВОРИТЕ