Улица неће водити Србију, идем у јадарска села

Председник Србије је изјавио да жели да јавности представи све, "целокупну истину о пријекту литијума, јадарита и Рио Тинта". 'Србија је најбрже растућа економија у Европи у последње две године!'

Србија 01.12.2021 | 21:33
Улица неће водити Србију, идем у јадарска села

Председник Александар Вучић је у вечерашњем обраћању рекао да ће ако треба 15 сати, и дан и ноћ, разговарати са свима и саслушати сваког домаћина и представити им ста може да се добије и изгуби без изношења било каквог решења.

"Желим да људи сами виде о чему се ради. Желим да истакнем да сам данас разговарао са потпредседником ЕК о важним стварима за напредак Србије, пре свега о управљању сировинама у оквиру ЕУ и заједничког пројекта са ЕУ о томе како да имамо одрживост и напредак и управљању сировинама, како да обучимо људе и не учествујемо само у трговини, већ да заједнички са ЕУ правимо економију континента - каже Вучић.

У трећем кварталу је, каже, бољи резултат - стопа раста је 7,7 одсто, а процена је била 7,4 одсто.

- Сада смо сигурни да ће стопа раста бити преко 7,5 одсто на нивоу целе године, што значи, не рачунајући Ирску, да је Србија свакако у 2020. и 2021. години земља са највећом стопом раста у целој Европи. Поносан сам на грађане Србије. Кумулативно смо, две године заредом, најбрже растућа економија у Европи. Ово значи бржи раст животног стандарда, а не да смо јачи од Немачке или неке друге земље - рекао је председник у обраћању медијима.

За шест дана ће, каже, почети исплата нове новчане подршке за грађане Србије, од 20 евра, а примиће је 5 милиона и 800 хиљада грађана Србије.

Каже да су многи, да би се некима додворили, критиковали кинеске инвестиције, а то је, додаје срамно, чему у прилог иду следећи подаци.

- Железара исплаћује 367 милиона евра и увећала је број запослених. Нама би само трошкови за плате били оволики, а где су остали трошкови. Србија је овом инвестицијом уштедела више од пола милијарде евра - рекао је Вучић, додајући да је Железара један од највећих успеха власти.

Зи Ђин је, каже Вучић, од 18.12.2018. до данас уплатио 240 милиона евра.

- Уштедели смо најмање 400 милиона евра. И ово је огроман успех владе и комплетне власти - рекао је Вучић.

Када је реч о Рио Тинту, Вучић каже да је у априлу 2004. године Министарство рударства донело решење којим се одобравају геолошка истраживања овој компанији.

Показао је и документ из 2005. године којим се Рио Тинту проширују границе за геолошка истраживања.

Председник је показао још један документ из исте године у којем су наведена истражна поља. У документу из 2007. године одобравају се нова истражна поља.

У документу из јануара 2008. године који је потписао Александар Поповић, одобрава се наставак истраживања и нових 9 истражних поља.

У документу из исте године наведена су истражна права и тачне координате истражних поља.

У документу из 2009. године одобрено је још 8 истражних тачака. У документу из 2011. наводи се 7 нових истражних тачака.

- Долазимо сада до кључног документа, документа број 9, он је донет 1. фебруара 2012. године и њиме се одобрава извођење радова да се бор и литијум испитују у Јадру, у лежиштима великих обима. Тада су на власти и Ђилас, и Тадић, и Јеремић, и Зеленовић и сви који нам држе придике. Ово је једини документ који дозвољава бушотине и копања на територији Србије - каже Вучић.

Додаје да су неки рекли да је сличан овакав документ донет 2017. године.

- Видите са каквим се преварама суочавамо! Једина одлука која је дирала у интегритет земљишта је она из 2012. године! Документ из 2017. године је меморандум о сарадњи и биће доступан свима на сајту да га виде - каже Вучић.

Показао је и документ од 70 страница који је усвојен 2012. године, за време претходне власти, а у њему се наводи да је литијум главни део стратегије управљања минералним ресурсима до 2030. године.

Кинеске инвестиције у Србији, пре свих, две - у смедеревску Железару и у рудник у Бору вратили су Србију на пут успешних земаља и извукли земљу из кризе, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић, додајући да ће наша земља бити други произвођач бакра и злата у Европи.

У обраћању јавности, Вучић је приметио да се у последње време много причало о кинеским инвестицијама, а многи, који су, каже, из различитих разлога желели да унизе земљу, критиковали су кинеске инвестиције, мислећи пре свега за Железару и Зиђин.

То је, каже, бесмислено и срамно понашање на јавној сцени, износећи податке о значају тих улагања.

Инвестиција у Железару је један од највећих наших успеха

Вучић је рекао да Железара од преузимања до краја ове године исплаћује 367 милиона евра, а увећала је број запослених за 102.

„То значи да би наши трошкови, и ако смо хтели исти број запослених, а сећате се да смо молили по свету, јер нам је железара враћена за један долар и нисмо могли ниједну пећ да подигнемо… - само за плате би били оволики, док остали трошкови не би били мањи од 150-200 милиона евра”, рекао је Вучић.

Самим тим, истиче, држава је уштедела више од пола милијарде евра, што, додаје, није питање само 5.500 запослених, већ и 10.000 коопераната.

„Та инвестиција је један од највећих успеха власти у Србији, нешто што је све променило и вратило Србију на пут и колосек успешних земаља”,рекао је Вучић.

Када је реч о Зиђину, навео је да је од 18. децембра 2018. до данас инвеститор исплатио 254 милиона евра, док је држава, подсећа била у дуговима.

„А, предлагано је 2000-их година, када су најпрогресивнији, како су себе звали, владали земљом да треба да садимо кикирики… Ми смо решили да производимо бакар и успели да уштедимо за три године најмање 400 милиона евра”, рекао је Вучић.

Зато, додаје, и ту инвестицију сматра једним од огромних успеха и владе и комплетне власти у Србији, која се за то борила, залагала и сматрала да постоје решења за излазак из тешке кризе у којој се земља нашла.

Вучић је напоменуо и да је рудник Чукару Пеки развојна шанса и прилика за Србију.

„Бићемо други по производњи бакра у Европи, после Пољске, и други по производњи злата, после Финске”, рекао је Вучић.

„Закон и права других људи не смеју да се крше!

Како каже, неки данас ваде чекиће, показало се да је голоруки народ ипак био наоружан, и да је кренуо на голоруки народ који није кршио никакве законе.

Додаје да они који блокирају путеве крше Законе, јер то није дозвољено. Додаје да полиција не сме да обезбеђује разбојника који је упао у кућу, они морају да кажу да је нешто противзаконито и да у њима не учествује.

„Сву одговорност преузимају они који крже закон - рекао је Вучић.

Председник је изјавио да одговорне политичке организације своје скупове пријављују полицији.

„Када сам био у опозицији, пријављивали смо сваки скуп, као и онај где смо шетали до Јавног сервиса, када је убијен Ранко Панић. Ниједан скуп од претходног викенда није био у складу са законом, а закон не сме да се крши. Такође, права људи не смеју да се угрожавају - рекао је председник.

Поносан је, каже, на полицију које је реаговала уздржано, као нигде у Европи, без водених топова и без пребијања оних који су угрозили животе других људи.

„И даље је питање да ли ће господин Прокић имати око, само зато што се дрзнуо да прође јавним путем. Замало је убио човека, пре тога потежући чекић или секиру док су други викали "убиј га, убиј га". Мој савет полицији је да се склоне и да народ види докад ће трајати терор. Мој савет народу је да се уздрже и да пусте да виде докад ће трајати иживљавање. Не пада ми на памет да служим улици, већ народу Србије - рекао је Вучић.

Три су, каже, кључна закључка. До успостављања нове владе и председника неће бити промена. Под два: идем да разговарам са народом у Западној Србији и под три: желим да на нормалан и рационалан начин разговарамо о свим стварима. То је то, то је важно за нашу државу - рекао је председник.

Одговарајући на питања новинара о протесту за викенд и о томе како ће држава реаговати ако се блокира ауто-пут, Вучић је рекао да реакције неће бити.

„Пустићемо их да раде шта хоће, док не угрожавају животе и безбедност институција - рекао је Вучић.

Објавили текст о Данилу на његов рођендан да бих рекао себи нисам добар отац

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас пренет текст о наводима да је његов син Данило менаџер фудбалера Фиорентине Душана Влаховића како би на рођендан свог сина он себи рекао „да није добар отац и да је покварио живот свом детету”.Италијанска „Ла Репубблица” објавила је текст у коме пише да је Данило Вучић менаџер тренутно једног од најтраженијих младих фудбалера Душана Влаховића, пренео је портал КРИК. Те наводе демантовали су Влаховић, агенција која га заступа и клуб Партизан у којем је фудбалер потекао.

„Ако је неки текст објављен 8. октобра, а ви чекате да глупости у којима ништа не пише објавите на његов рођендан, то је да бих ја закључио да не могу да обезбедим својој деци да живе као сви остали, да удишу ваздух као и сви остали”, рекао је Вучић 

(Политика.рс Фото:Тањуг/Ј. Илић)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Микелангело

01.12.2021 21:18

Ако сте тако Добри и економски јаки засто дјелите ту цркавицу. Преко пет милиона це да добије помоц то знаци има преко петмилиона социалних слуцајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

01.12.2021 22:58

Тачно тако. Која је то помоћ од 20 еура. Немам ништа против пресједника Вучића, чак га и поџавам али мало је смјешно око те помићи.

Name

Идеално

02.12.2021 10:03

Немој тако то је у хиљадама динара скоро 2,5 хиљаде...

Name

Ре

02.12.2021 13:34

Није у 20 еура , већ 20 еура пута 5, 6 милиона, укупно он гледа и броји гласаче.

Name

МЕНАГЕР

01.12.2021 21:28

А који протести Какав сада одједном Рио Тинто Гдје се то догадја када ми о томе не знамо ниста Ста су они цекали до сада ако је задњи документ са њима потписан прије 10 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

02.12.2021 21:05

Браво Ацо

ОДГОВОРИТЕ