Ово дрво је ухапшено пре више од једног века и још издржава казну?!

Свет је чудно место у коме често наилазимо на ствари које су без икакве логике нашле своје уточиште. Једно од таквих је дрво бањана у Пакистану, оковано ланцима, које би врло вероватно било на врху листе апсурдности.

Занимљивости 01.12.2021 | 16:35
Ово дрво је ухапшено пре више од једног века и још издржава казну?!

Дрво је ухапшено пре више од једног века, 1898. године, када је официр британске војске Џејмс Сквид, под дејством алкохола, умислио да се дрво креће ка њему. Угрожен наводном претњом, тражио је да се стабло обавије ланцима.

 

И док је дрво бањана за туристе предмет забаве, за мештане је сурови подсетник на време када је у Британији на снагу ступио један од најстрожијих закона о граничним прелазима, како би спречио нереде у земљи. Закон је дозвољавао влади да казни племена или читаве породице за евентуалне отпоре које би чинили.

Иако је Пакистан стекао независност 1947. године дрво до данас није ослобођено ланаца. И даље са његове гране виси табла на којој пише „Ухапшен сам“.

Ovo drvo je uhapšeno pre više od jednog veka i još izdržava kaznu

За многе који овде живе оковани бањан остаје симбол угњетавања које су трпели током британске владавине.

Шта год да је био прави разлог овог сулудог чина, ухапшено дрво учинило је ово подручје популарним међу туристима који долазе са свих страна света да погледају једну од најневероватнијих прилика икада.

Више од сто година касније, дрво бањана и даље служи своју казну.

 

(24седам.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Немају

05.12.2021 11:18

Паметнијег посла.

ОДГОВОРИТЕ