Привреди требају и нове инвестиције уз мјере растерећења

Власти Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине најавиле су доношење бројних мјера за, како наводе, растерећење привреде. Провјерили смо однос стања и мјера подршке у Републици Српској и Федерацији БиХ и како ће то утицати на пословну заједницу.

Босна и Херцеговина 30.11.2021 | 19:46
Привреди требају и нове инвестиције уз мјере растерећења

Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић најавио је измјене законаа о порезу на доходак и доприносима, што ће, како тврди, да доведе до растерећења привреде и раста мјесечних зарада радника. Порез на доходак се повећава са 10 на 13 одсто али на сљедећи начин.

Радници чија је нето плата мања од 800 конвертибилних марака биће ослобођени плаћања пореза на доходак, док ће се на плате веће од 800 марака убирати овај порез у износу од 13 одсто нето плате. Доприноси ће бити смањени са 41,5 на 32, 5 процената бруто плате.

 Међутим у оквиру измјена ових закона у Федерацији БиХ је најављено увођење пореза на топли оброк и превоз, приход од камата на штедњу, као и трговину некретнинана, што је изазвало критике стручне јавности.

У Републици Српској је у оквиру економских мјера најављено повећање неопорезивог износа мјесечне зараде и снижавање збирне стопе доприноса на сљедећи начин.

Неопорезиви дио ће бити дефинисан на бруто износ од хиљаду марака на који неће бити убиран порез на доходак. На плату већу од 1000 марака порез на доходак ће износити 8 одсто бруто плате. Збирна стопа доприноса се смањује са 32,8 на 31 одсто бруто плате.

Привредници сматрају да се мора ићи у смјеру да бруто плата буде приказана као нешто што припада раднику како би се јасно видјело ко од послодаваца колико новца укупно исплаћује раднику.

Економисти сматрају да мјере растерећења јесу неопходне, али да је за раст снаге наше привреде, а самим тим и повећање зарада радника неопходно подржати и нове инвестиције.

Недостатак инвестиција које су посљедица превелике јавне потрошње и неповољних политичких односа, годинама представљају кочницу развоја привреде и повећања стандарда радника у Босни и Херцеговини.

(БН Фото: Илустрација)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

30.11.2021 19:24

Макл какво црно растерецење привреде.Стацес растеретити кад је и немас никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

30.11.2021 19:48

Да ли постоји неко у влади, комори или удружењу послодаваца да погура повећање неопорезивог топлог оброка? Па све је поскупило, а топли оброк остао 4,5 КМ. Убрзо це пропасти сви на овај нацин. Радници, власници фирми и кетеринга це отици под лед остане ли овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.12.2021 06:15

Само луд цовјек мозе улагати,сваки дан прица о рату и промјени закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Кочић

01.12.2021 07:11

Сад це помоци тако сто це поскупити струја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кедер

01.12.2021 07:14

Када је у Народној Скупстини пила тема Привреда у РС,Није сигурно 10 година.Боли њих они само себи у дзеп гурају.И отице са власти док траје грејпериод.Па ко додје мозе се објесит од дугова.

ОДГОВОРИТЕ