Сарадња у областима вакцина, трговине и зелене енергије описује кинеско-афричко пријатељство у новој ери

Кинеско-афричко пријатељство ићи ће корак напред, док ће се међусобна сарадња продубити, сазнаје се на Осмој министарској конференцији Кинеско-афричког форума за сарадњу, која је јуче почела у Дакару, главном граду Сенегала.

Регион 30.11.2021 | 09:05
Сарадња у областима вакцина, трговине и зелене енергије описује кинеско-афричко пријатељство у новој ери

Кина ће Африци обезбедити додатних милијарду доза вакцина против ковид 19, спровести 10 пројеката који се односе на смањење сиромаштва и пољопривреду, радити са Африком у различитим областима, поручио је кинески председник Си Ђинпинг у свом видео обраћању учесницима конференције.

Говорећи о тајни кинеско-афричког пријатељства и о будућности развоја међусобних односа, он је открио да је то заједнички труд у уједињењу против ковида, продубљивању практичке сарадње, промовисању зеленог развоја као и очувању правичности и правде.

„Да би се достигао циљ Африке уније да се потпуно вакцинише 60 одсто афричког становништва до 2022. године, Кина ће Африци обезбедити још милијарду доза вакцина, од којих ће 600 милиона доза бити бесплатно обезбеђено“, рекао је Си.

Током тешког периода у борби Кине против ковида-19, афричке земље и регионалне организације попут Афричке уније су јој пружале велику подршку. Након што је ковид-19 захватио Африку, Кина је снабдела 50 афричких земаља и комисију Афричке уније вакцинама.

Си је у свом обраћању навео да Кина неће заборавити дубоко пријатељство своје афричке браће и додао да ће Кина опет афричким земљама обезбедити десет медицинских и здравствених пројеката и послати медицински тим од 1.500 чланова укључујући здравствене стручњаке.

Осим заједничке борбе против ковид-19, Кина ће са Африком проширити сарадњу у трговини и инвестицијама, поделити са њом искуство у смањењу сиромаштва и појачати сарадњу у дигиталној економији и развоју зелене енергије, поручио је Си.

Кина ће Африци послати 500 пољопривредних стручњака да раде са локалним колегама у имплементацији девет главних пројеката у области здравства, ублажавања сиромаштва, трговине, инвестиција, дигиталних иновација, зеленог развоја, повећању капацитета изградње, културне размене и безбедности, додао је кинески председник Си.

Након што је основан Кинеско-афрички форум за сарадњу, кинеске компаније су искористиле сва средства да помогну афричким земљама да изграде и реновирају више од 10 хиљада километара железнице, скоро 100 хиљада километара ауто-путева, скоро хиљаду мостова, 100 лука као и електроенергетску мрежу у дужини од 66 хиљада километара, наводи се у белој књизи „Кина и Африка у новој ери: Партнерство једнаких“.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар