Срби остају без хиљаду станова у Федерацији БиХ

Према новим законским решењима, предратно станарско право на војним становима у ФБиХ „биће ускраћено свим Србима који су након напуштања тог подручја стекли нову некретнину, то јест ново станарско право”, било то из истог стамбеног фонда или новооснованих стамбених фондова оружаних снага држава насталих из бивше СФРЈ.

Србија 29.11.2021 | 23:04
Срби остају без хиљаду станова у Федерацији БиХ

– У наставку политичке кампање одузимања српске имовине у Федерацији БиХ (ФБиХ) влада тог ентитета усвојила је и измене Закона о продаји станова на којима постоји станарско право. Нова законска решења скројена су тако да се предратним власницима војних станова у ФБиХ, а то су углавном Срби, може одузети станарско право или у најбољем случају исплатити накнада у понижавајућем износу у односу на стварну вредност њихове некретнине.

Према проценама удружења која представљају Србе у ФБиХ, у питању је више од 1.000 станова, од којих се већина налази у Сарајеву и које су већ заузели Бошњаци и преписали власништво. Реч је, дакле, о становима бивше ЈНА. У неким градовима на подручју данашње Федерације БиХ, попут Травника, Бугојна или Коњица, бивша војна наменска индустрија Југославије имала је комплексе стамбених зграда.

Према новим законским решењима, предратно станарско право на војним становима у ФБиХ „биће ускраћено свим Србима који су након напуштања тог подручја стекли нову некретнину, то јест ново станарско право”, било то из истог стамбеног фонда или новооснованих стамбених фондова оружаних снага држава насталих из бивше СФРЈ.

„Малобројнијим који нису у протеклом времену успели да реше своје стамбено питање биће исплаћена накнада у износу од 1.000 конвертибилних марака (око 500 евра) по квадратном метру, умањено за амортизацију по стопи од један одсто годишње. С обзиром на то да је од рата прошло безмало три деценије, то значи да ће се Србима за квадрат стана исплаћивати око 350 евра, иако се тренутно тржишна цена квадрата стана у Сарајеву, на пример, креће од око 1.250 до око 1.500 евра”, каже Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, и закључује да је федерална власт изменама поменутог закона „закуцала последњи ексер у сандук правде за Србе у том ентитету”.

У изјави за „Политику” он подсећа да у ФБиХ траје и процес такозваног усклађивања земљишних књига, који се спроводи на нетранспарентан начин и као такав користи да се Србима одузима власништво над имовином, наслеђеном од предака. О новим земљишним евиденцијама протерани Срби нису службено обавештени, тако да је имовина великог броја њих „већ уписана у катастру на неког другог” – општину, кантон, а у неким случајевима и на комшију.

„Дакле, у питању је класична отимачина српске имовине. Покушај да се, након протеривања Срба из Федерације БиХ (само из Сарајева протерано их је око 130.000), затру и сви трагови вековног постојања српског народа на данашњем простору тог ентитета. Осим што се то ради на незаконит, недопустив и понижавајући начин, Србима се уједно шаље и порука да они не треба да траже било каква права у Федерацији БиХ”, каже Радановић, који сматра да то што ради власт у Федерацији БиХ, подложна утицају бошњачке политике, није ни равноправност нити води ка помирењу.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Политика.рс)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Полетарац

29.11.2021 23:33

У насој ненормалној пародији од дрзаве оваква вијест је на залост нормална. Оно сто мени није нормално је да се на исти нацин, "ускладјивањем земљисних књига" у Српској отима имовина Срба. Дакле драге сестре и брацо Срби, за нас нема у овој дрзави нигдје сигурности од пљацке и лоповлука. Куца мог првог комсије насла се однедавно на опстинској земљи, неке ливаде које сам наслиједио од дједа (и имам све документе о томе) сада су власниство комсије који нема ни један документ али има једну цланску карту... цуо сам много оваквих прица у својој потрази за правдом. Ваљда су мислили да ме моја властита земља не занима јер радим у иностранству?Хајде сто нас друго племе поткрада, то је овдје нормално, али сто нас и насе властито племе пљацка... то не могу да сварим. Ако нам је и то постало нормално, онда не знам ста да казем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

30.11.2021 15:23

Мом дједу послије 2.свјетског рата одузели 5 дунума шуме и нешто земље, више није ни имао. Сад ооет кажу грунт није више валидан јер нисам у посједу, сва земља прелази нашој Републици Српској. Дакле једни отели али опет нису смјели избрисати грунт али ови смију све. Умјесто да су се удостојили па да врате сву спорну имовину они убадају прст у око и ово мало нарида што је остало. Тако д ме не чуди ово у федерацији, ипак се то не може поредити са земљом коју воа наша власт отима.

Name

Сребреница мила мајка

30.11.2021 16:09

Само отцјепљење и независност је рјесење. Нека узивају у својих 20% територије, а ако се побуне и то им одузети.

Name

xxxxx

30.11.2021 06:06

Цисти безобразлук и брскост ,али ста на то реци када у срцу Бања Луке Миле Радисиц кум знате вец цији уз помоц полуције отима земљу Зељку Вулицу ,по питању власти све легално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан кврго

30.11.2021 06:55

Оцетел и политицарима одузети станове овина стосу побјегла анонима и хеликоптера док је сиротиња бјезала боса и гола преко њима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.11.2021 09:59

Република Српска се може похвалити чињеницом да је својим законима омогућила свим повратницима који су имали пријератно станарско право у општинама које се сада налазе у Републици Српској, да се свима којима су станови уништени или оштећени плати новчана надокнада по пуној тржишној цијени у вријеме исплате. Ето шта нам сад заузврат раде наше комшије које владају у Федерацији БиХ а пуна им уста њихове грађанске Босне росне а кад треба комшији србину надокнадити његов стан онда су комшије срби грађани другог реда. Још један доказ да се требамо што више одијелити унутар БиХ једни од других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

30.11.2021 11:55

Није тачно.Без станова остала су само војна лица бивше ЈНА који су учествовали у агресији а добили стан у Србији.

Name

СТАРИ ТРЕБИЊЦ

30.11.2021 16:40

МИЛАНЕ ГРИЈЕСИТЕ ДЕБЕЕЕЕЛООО...НЕКО ВАС ЈЕ ПОГРЕСНО ИНФОРМИСАО ИЛИ СТЕ У СЛУЗБИ НЕЦИЈЕ ПОЛИТИКЕ ....ЗАО МИ ЈЕ ПА НЕМА ПРОСТОРА ЗА МЛО ДУБЉЕ ОБРАЗЛОЗЕЊЕ

Name

Букс

02.12.2021 02:09

Лазес друзе коме је РС исплатила или направила станбену јединицу ,све су донаторске организације урадиле.

Name

кики

02.12.2021 11:37

Сви који нису откупили станарска права из овог или оног разлога остали су без станова у РС-у...и то прије скоро 15 година.

Name

Кулин бан

30.11.2021 14:21

Послије овог закона и лоповлука це све да цвијета и бице млијеко и мед, мало сутра , све украдено це бити само на проклетсво ономе који то цини као и користење тудје земље без сагласности,нема напретка безбознику казе Свевисњи ,не уздајте се у ниставило и дрзите свој образ цист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

30.11.2021 22:24

Незнам гдје је проблем. Ако су имали станарско право, не значи то да су ти станови и њихово власништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоће два стана

30.11.2021 23:29

Фино је речено да се ово односи само на оне који су добили други стан од војске негдје друго и шта је ту спорно? Шта треба два да добију, један у Србији и још један овдје?